Τσακαλώτος: “Στρίβει” προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Κατηγορίες κατά Τσίπρα-Κασσελάκη – “Η ενότητα θα δοκιμαστεί, δεν είμαι αισιόδοξος”

 Τσακαλώτος: “Στρίβει” προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Κατηγορίες κατά Τσίπρα-Κασσελάκη – “Η ενότητα θα δοκιμαστεί, δεν είμαι αισιόδοξος”

Το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ορθάνοιχτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη πλέον κρίσιμη, όπως αποδεικνύεται, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος έστρεψε με την ομιλία του το βλέμμα προς την πόρτα της εξόδου από το κόμμα.

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Ομπρέλας».

Στη χειμαρρώδη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Τσακαλώτος, στην αρχή εξήγησε γιατί δεν συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη το βράδυ της εκλογής του, κατηγόρησε συνεργάτες και στελέχη του νέου προέδρου για τις επιθέσεις τους περί υπονομευτών, βάλλοντας, όμως, ευθέως και κατά του πρώην προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα:

«Ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση. Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να ”σπάει” την ουδετερότητα του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: Πρώτον ότι ”παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία” και δεύτερον ότι ”δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν”.

Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Πιο σκληρός ο Πάνος Σκουρλέτης, επιτέθηκε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη για την αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό μέτρο, λέγοντάς του «είσαι άκρως διχαστικός».

Το «γάντι» που έριξαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σκουρλέτης, σήκωσαν οι Νίκος Παππάς και Γιάννης Ραγκούσης.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας.

Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης», είπε ο κ. Παππάς για να ακολουθήσει ο κ. Ραγκούσης:

«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

Απεναντίας, πιο θεσμικοί εμφανίστηκαν στις τοποθετήσεις τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τα δύο κορυφαία στελέχη αναφέρθηκαν στην ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ.

Σε αντίθεση με το κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης στην Πολιτική Γραμματεία, έγινε και μία «εκεχειρία». Έπειτα από το επεισόδιο που είχαν μεταξύ τους μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τον Παναγιώτη Ρήγα, λέγοντας ότι «ήταν λάθος μου αυτό που έγινε μετά τις εθνικές εκλογές».

Ο Παναγιώτης Ρήγας δέχθηκε τη συγγνώμη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, λέγοντας ότι πρόκειται για «γενναιότητα» από πλευράς του και παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεχίσει την έρευνα εις βάρος του βουλευτή.

Σχετικά Άρθρα