Συνέντευξη Μπάιντεν: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα δεν έγινε από το Ισραήλ-Ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στους πολίτες της Γάζας 

 Συνέντευξη Μπάιντεν: Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα δεν έγινε από το Ισραήλ-Ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στους πολίτες της Γάζας 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί, ενώ αποδέχεται τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα «έχει προκληθεί από μια αποτυχημένη εκτόξευση παλαιστινιακού πυραύλου». Την ίδια ώρα ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στους πολίτες της Γάζας ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος με τον Νετανιάχου να αντιδρά λέγοντας πως η Παλαιστίνη να μη λάβει καμία βοήθεια, εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος για τις δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων στην αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, την οποία ο πρόεδρος χαρακτήρισε «σφαγή». Είπε ότι η Χαμάς «διέπραξε φρικαλεότητες».

«Η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», είπε συγκεκριμένα.

Είπε ότι είναι «λυπημένος και εξοργισμένος» από την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, στην οποία η Χαμάς είπε ότι σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

«Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται σαν να έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα», είπε ο Μπάιντεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Δείτε όσα είπε ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων στους πολίτες της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και σημείωσε ότι θα πιέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

Σημείωσε ακόμη ότι μια δημοκρατία όπως το Ισραήλ ζει σύμφωνα με το κράτος δικαίου, σε αντίθεση με τους τρομοκράτες.

«Ο κόσμος παρακολουθούσε τότε. Ήξερε και ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα. Δεν θα μείνουμε άπραγοι και δεν θα κάνουμε τίποτα ξανά», λέει ο κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος λέει ότι η κορυφαία προτεραιότητά του παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή των ομήρων, και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο κ. Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τον σιδερένιο θόλο (στμ Iron Dome) πλήρως εφοδιασμένο» (πρόκειται για το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ) και έχουν μεταφέρει δικά τους στοιχεία στην περιοχή.

Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι με τη Χαμάς
Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι η «πλειοψηφία» των Παλαιστινίων δεν είναι με τη Χαμάς.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είναι με τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», είπε.

«Η Χαμάς χρησιμοποιεί αθώους, αθώες οικογένειες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, τοποθετώντας τα κέντρα διοίκησής της, τα όπλα της και τις σήραγγες επικοινωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης πολύ», πρόσθεσε.

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Πολύ ενδιαφέρον σημείο της τοποθέτησης Μπάιντεν η λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή.

«Έθνη συνείδησης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν μετρώνται μόνο με το παράδειγμα της δύναμης. Μετρούμε με τη δύναμη του παραδείγματός μας, και γι’ αυτό όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια δρόμος ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια, με αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Για μένα αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν τη δέσμευσή μου, την αποφασιστικότητά μου και τη θέλησή μου να το πετύχω αυτό».

«Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς μας θυμίζει αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του έθνους του Ισραήλ, τότε οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς μοιάζουν με 15 αντίστοιχες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι τρομοκράτες δεν θα λυγίσουν το σθένος των πολιτών. Έχω κληθεί να πάρω πολεμικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολες ή ξεκάθαρες. Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς. Η Χαμάς δεν τους εκπροσωπεί», είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μπάιντεν τα βασικά σημεία
-Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς να μην παρασυρθούν από οργή και είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν συνδέονται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, είπε.

-Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Ισραηλινούς ηγέτες, ο Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο ένα πακέτο βοήθειας «άνευ προηγουμένου» αυτή την εβδομάδα.

-Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λέγοντας ότι το Ισραήλ είχε την υποστήριξη των φίλων του.

-Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Νετανιάχου: Καμία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω Ισραήλ αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι

Μπλόκο στην ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Ισραήλ έβαλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι δεν θα περάσει τίποτα στη Λωρίδα της Γάζας αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι της Χαμάς.

Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο Νετανιάχου:

«Υπό το φως της συντριπτικής και ζωτικής αμερικανικής υποστήριξης για την πολεμική προσπάθεια και υπό το φως της απαίτησης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για βασική ανθρωπιστική βοήθεια, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον δεν επιστραφούν οι απαχθέντες μας.
  2. Το Ισραήλ απαιτεί από τον Ερυθρό Σταυρό επισκέψεις στους απαχθέντες μας και εργάζεται για να κινητοποιήσει εκτεταμένη διεθνή υποστήριξη για αυτό το αίτημα.
  3. Υπό το πρίσμα της απαίτησης του Προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο, εφόσον είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας ή μετακινείται εκεί, και εφόσον αυτές οι προμήθειες δεν φτάσουν στη Χαμάς. Οποιεσδήποτε προμήθειες φτάσουν στη Χαμάς θα ματαιωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα