ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Κασσελάκη για συνέδριο 23-24-25 Φεβρουαρίου, αντίθετη η Ομπρέλα – Καρφιά Τσακαλώτου, επεισόδιο με Πολάκη

 ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Κασσελάκη για συνέδριο 23-24-25 Φεβρουαρίου, αντίθετη η Ομπρέλα – Καρφιά Τσακαλώτου, επεισόδιο με Πολάκη

Σε υψηλούς τόνους συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται. Η σύγκρουση νεοπροεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα, 6+6 κ.λπ.) εστιάζεται κυρίως στον χρόνο του Συνεδρίου του κόμματος. Η εισήγηση της πλευράς Κασσελάκη ήταν να διεξαχθεί 23-24-25 Φεβρουαρίου, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση θέλει τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός», «ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

«Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογραμμίζοντας: «Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».

Τι είπε ο Κασσελάκης στο Συνέδριο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, πριν ξεκινήσει την εισήγησή του, εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη βία στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ:

«Εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τον κύκλο βίας χιλιάδων νεκρών στον οποίο βυθίζεται η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πιθανή επέκταση της σύρραξης σε περιφειακό επίπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης.

Η απολύτως καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ η οποίο κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες παλαιστίνιους αμάχους και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού της περιοχής. Αποκορύφωμα, ο χθεσινός βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς που -σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ- πραγματοποιήθηκε από την ισραηλινή αεροπορία. H βία σε βάρος αμάχων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτή από το διεθνές δίκαιο και το στοιχειώδες αίσθημα δικαιοσύνης, ενώ η λογική της “εκδίκησης” μόνο περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και μεγαλύτερες απώλειες θα επιφέρει.

Ήδη οι τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο και η πολιτική των εποικισμών, της κατοχής και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές αποδεικνύουν ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα, γεννούν μόνο βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια ισραηλινών και παλαιστινίων στην περιοχή. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, με ενεργό ρόλο της αμήχανης ως τώρα ΕΕ – για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κράτών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα, πρόσφυγες και τραυματίες, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί την βία κατά αμάχων για να επιτύχει τους σκοπούς της.»

Βασικά σημεία εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη: «Η συλλογικότητα, η δημοκρατία είναι αξίες που θέλω να υπηρετήσω με ανιδιοτέλεια και να δώσω όλη μου την ψυχή στο Κόμμα μας. Η τεράστια συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου είναι μια τεράστια ευθύνη. Ευθύνη που δεν την έχω μόνο στους δικούς μου ώμους. Την έχουμε όλοι και όλες μαζί ώστε :

  1. Να ανταποκριθούμε τις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από 2 βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ
  2. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών, που μπορεί να μην ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά τα προβλήματά τους απαιτούν λύσεις.

Λύσεις σήμερα, όχι αύριο. Και για αυτόν τον λόγο, περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές.  

Αυτοδιοικητικές Εκλογές

  • Η συνεδρίασή μας γίνεται λίγες μέρες μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μας χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο. Γιατί είδαμε μια πρώτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης.
  • Και έδειξε επίσης τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς, δεν μάσησαν στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που είχαν το θράσος να συνδέσουν την ψήφο σε συγκεκριμένους εκλεκτούς του Κ.Μητσοτάκη με τις χρηματοδοτήσεις και τη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση δήμων και περιφερειών.
  • Θα ήθελα να σταθώ πρώτα σε ένα σημείο που το θεωρώ κομβικό, κομβικό για το Κόμμα μας, κομβικό για την ίδια τη δημοκρατία: την αποχή ρεκόρ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το γεγονός αυτό βάζει ένα μεγάλο καθήκον για εμάς: να αναδείξουμε με το παράδειγμά μας, την προσφορά μας, την επαφή μας με την κοινωνία την αξία της συμμετοχής, της συμμετοχής στα κινήματα, της συμμετοχής στην κοινωνία, της συμμετοχής στις εκλογές.
  • Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας πω κάτι προσωπικό. Δέχτηκα εισηγήσεις να μην εκτεθώ προεκλογικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επιλογές είχαν γίνει πριν καν εγώ σκεφτώ να θέσω υποψηφιότητα για Προέδρος. “Για ποιό λόγο να συνδεθώ με υποψηφιότητες που θα έφερναν πιθανότατα ένα κακό αποτέλεσμα?”
  • Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ως Πρόεδρος του Κόμματος θα είμαι εκεί που το κόμμα με έχει ανάγκη. Κάθε φορά. Γι’ αυτό και έκανα όσες περισσότερες επισκέψεις πρόλαβα : στη Θεσσαλία, την Αττική, την Αθήνα, το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Να στηρίξω τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας. Όλους όσοι εκτέθηκαν και έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή.
  • Και πιστεύω ότι η παρουσία μου προεκλογικά στις περιοχές αυτές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.    
  • Όπως επίσης πιστεύω ότι κάναμε καλά και δικαιωθήκαμε που είπαμε από την πρώτη στιγμή, για στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων. Στη δήλωση μου πριν καν τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέφερα : “στον β’ γύρο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση.”
  • Αυτο πιστεύω ότι εκφράζει το πρόσωπο της Σύγχρονης Αριστεράς. Μια αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας.
  • •Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο κοινοβούλιο.

Για το Κόμμα

  • Μια συνεργασία που θα την εκφράσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, για συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά, είτε στον σοσιαλιστικό χώρο, είτε στους πράσινους. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω γιατί θέλω να συνεδριάσουμε με μοναδικό θέμα την Ευρώπη και τη στρατηγική μας ενόψει ευρωεκλογών.
  • Θα πω μόνο το εξής : ότι θέλω τις πρωτοβουλίες αυτές να τις πάρουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με το ΑΚΕΛ, μαζί με αριστερά κόμματα, για το αφήγημα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής αριστεράς.
  • Συζητώντας όμως για το Κόμμα και την επόμενη μέρα θέλω επίσης να είμαι ξεκάθαρος. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε τη Σύγχρονη, Αυτοδύναμη Αριστερά.
  • Μια αριστερά σύγχρονη ως προς τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης και δράσης
  • Μια αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Το ξεκαθαρίζω: Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ : από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις  συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι για εμένα πως θα το κάνουμε αυτό: Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία. Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους.

  • Η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα (του πώς χτίζουμε μια σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά) περνά μέσα από να χτίσουμε ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στα μέλη του.
  • Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με πρώτο τον isyriza ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί. Ο οποίος θα εξασφαλιζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή,  αμφίδρομη επαφή με τα μέλη. Και ανάμεσα στα μέλη. Δεν θα ενημερώνει απλώς, αλλά θα “ενημερώνεται” από τα μέλη, τα οποία θα τροφοδοτούν το κόμμα μας, με ιδέες, προτάσεις.
  • Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου. Αλλά θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος.
  • Το δεύτερο πράγμα που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τους πολίτες.
  • Από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των ενοικίων, μέχρι τα σχολεία ειδικής αγωγής και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τους πολίτες και να μην είναι στην ατζέντα μας.
  • Και εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τις δικές σας, των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, των βουλευτών, των ανθρώπων των τμημάτων, αλλά και ανθρώπων εκτός από εμάς. Και πρέπει να βρεθούμε εκεί που ο κόσμος αγωνιά και μας θέλει δίπλα του.
  • Να πάμε εμείς σε αυτούς και να μην περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε εμάς.

Περιφερειακά Συνέδρια

  • Σε αυτό το πλαίσιο εισηγούμαι τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά:  ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση μένα Ευρώπη κ.α).
  • Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη.
  • Θα πάω και στις 13 περιφέρειες.
  • Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • Ετσι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Το οποίο πρέπει να γίνει αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος.
  • Ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός.
  • Ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές.

Η εισήγησή μου είναι αυτό να διεξαχθεί 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.
Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε.
Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία

Σφοδρή κριτική από μέλη της “Ομπρέλας” στον Κασσελάκη

Σφοδρή κριτική στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησαν λίγο πριν αρχίσει η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος 9 μέλη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ανάμεσα σε άλλα κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος, σημειώνουν ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις στην ομιλία του στον ΣΕΒ ενώ του ασκούν κριτική για την στάση που κράτησε το κόμμα με αφορμή την τελευταία ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει εντός του Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τάσσονται υπέρ της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της μετατροπής του σε κεντρώο συστημικό κόμμα.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επισημαίνουν ότι «δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αλλά «συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα».

Τα καρφιά Τσακαλώτου, οι έντονοι διάλογοι και μια… συγνώμη

Το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ορθάνοιχτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη πλέον κρίσιμη, όπως αποδεικνύεται, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος έστρεψε με την ομιλία του το βλέμμα προς την πόρτα της εξόδου από το κόμμα.

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Ομπρέλας».

Στη χειμαρρώδη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Τσακαλώτος, στην αρχή εξήγησε γιατί δεν συνεχάρη τον Στέφανο Κασσελάκη το βράδυ της εκλογής του, κατηγόρησε συνεργάτες και στελέχη του νέου προέδρου για τις επιθέσεις τους περί υπονομευτών, βάλλοντας, όμως, ευθέως και κατά του πρώην προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα:

«Ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση. Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να ”σπάει” την ουδετερότητα του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: Πρώτον ότι ”παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία” και δεύτερον ότι ”δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν”.

Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Πιο σκληρός ο Πάνος Σκουρλέτης, επιτέθηκε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη για την αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό μέτρο, λέγοντάς του «είσαι άκρως διχαστικός».

Το «γάντι» που έριξαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σκουρλέτης, σήκωσαν οι Νίκος Παππάς και Γιάννης Ραγκούσης.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας.

Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης», είπε ο κ. Παππάς για να ακολουθήσει ο κ. Ραγκούσης:

«Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο, από τη δεύτερη θέση στην τρίτη, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

Απεναντίας, πιο θεσμικοί εμφανίστηκαν στις τοποθετήσεις τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τα δύο κορυφαία στελέχη αναφέρθηκαν στην ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ.

Σε αντίθεση με το κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης στην Πολιτική Γραμματεία, έγινε και μία «εκεχειρία». Έπειτα από το επεισόδιο που είχαν μεταξύ τους μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τον Παναγιώτη Ρήγα, λέγοντας ότι «ήταν λάθος μου αυτό που έγινε μετά τις εθνικές εκλογές».

Ο Παναγιώτης Ρήγας δέχθηκε τη συγγνώμη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, λέγοντας ότι πρόκειται για «γενναιότητα» από πλευράς του και παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεχίσει την έρευνα εις βάρος του βουλευτή.

Σφοδρή σύγκρουση Πολάκη – Ομπρέλας

Φωτιές στην Πολιτική Γραμματεία έβαλε ο Παύλος Πολάκης, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τα στελέχη της «Ομπρέλας», με τις φωνές να ακούγονται σε όλο το κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου.

Όλα ξεκίνησαν όταν επιτέθηκε στον Ανδρέα Ξανθό, για τη στάση του ως τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο πανδημίας, ενώ έκανε αναφορές και στα πεπραγμένα των πρώην τομεαρχών του κόμματος -και κυρίως του απόντα εκείνη τη στιγμή, Αλέξη Χαρίτση- αφήνοντας αιχμές για τη μετριοπαθή αντιπολίτευση της περασμένης τετραετίας, στο ζήτημα της φορολόγησης των εταιριών ενέργειας που είχαν υπερκέρδη, εξαιτίας της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.

Το αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης, ήταν το να βγει εκτός ελέγχου η συζήτηση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Πάνο Σκουρλέτη, να σηκώνουν τους τόνους και του ασκούν οξύτατη κριτική για τη συμπεριφορά του όλο το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά του στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ πέντε μονάδες στις εκλογές και «τώρα παριστάνει των τιμητή των πάντων».

«Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, στα πέντε λεπτά που είχαμε στη διάθεση μας, τα τρία από αυτά έπρεπε να απολογηθούμε για εσένα», ακούστηκε προς τον νυν υπερτομεάρχη του κόμματος, με το επεισόδιο κάπου εκεί να τελειώνει.

Το κείμενο της “Ομπρέλας”

«Το τελικό αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών συνιστά ρωγμή στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη. Παρά τους εκβιασμούς και τις άλλες καθεστωτικές πρακτικές που μετέρχεται η κυβέρνηση, η καταψήφιση κορυφαίων κυβερνητικών υποψηφίων αποτελεί σοβαρό πλήγμα. Που δείχνει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για την έκρηξη της ακρίβειας, την κλιματική κρίση, την ανικανότητα του επιτελικού κράτους, καθώς και η ενόχληση για την οικογενειοκρατία και την αλαζονεία – ως σύμπτωμα μάλιστα κυβερνητικού αυταρχισμού και συρρίκνωσης των δημοκρατικών θεσμών – δημιουργούν καταρχήν δυνατότητες για νέες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες.

Οι διεργασίες αυτές διατρέχουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Και συνοδεύονται από την επίμονη υψηλή αποχή. Πρόκειται για αστάθμητο παράγοντα απομάκρυνσης και απογοήτευσης των πολιτών από το πολιτικό σύστημα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι επανέρχεται η προμνημονιακή κανονικότητα.

Ωστόσο, παρά την αποδοκιμασία των κυρίαρχων πολιτικών, στις εκλογές δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα. Αντιθέτως, ενισχύθηκε εκλογικά το ΚΚΕ καθώς και το ΠΑΣΟΚ ιδιαιτέρως στα αστικά κέντρα όπου είχε καταγράψει χαμηλά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές. Ο δρόμος για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μακρύς ακόμη. Η οποιαδήποτε επωφελής πιθανή συμμαχία με όμορους πολιτικούς χώρους, προϋποθέτει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες.

Η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αναγκαία για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος:

Α. Η πολύνεκρη κρίση στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη αντιμετωπίστηκε μονόπλευρα. Η καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς δεν συνοδεύτηκε από την καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης του κράτους του Ισραήλ, επί δεκαετίες, στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, επίθεση που αυτές τις μέρες εκτυλίσσεται σε απειλή εθνοκάθαρσης εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. Η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οφείλει να εναρμονιστεί με την παράδοση δημοκρατικής αλληλεγγύης του λαού μας, με τη διεθνή απαίτηση για σεβασμό της νομιμότητας καθώς και με την απόφαση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επιβάλλεται να πρωτοστατήσουμε σε κινητοποιήσεις για την ειρήνευση και την προστασία των αμάχων, για διεθνείς πρωτοβουλίες προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ και σε επικοινωνία με τις δημοκρατικές, φιλειρηνικές δυνάμεις που υπάρχουν εκεί.

Β. Η ομιλία του προέδρου Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Για όσα είπε και όσα δεν είπε. Δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να νομοθετηθεί εκ νέου η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή, να κατοχυρωθούν μισθοί και αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, καθώς οι Συλλογικές Συμβάσεις καλύπτουν μόνο ένα στους τέσσερις εργαζόμενους.

Ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε σε προσωπικές απόψεις του για τα stock options που αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του νέου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας. Επί πλέον, είναι αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να μη στηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής πολιτικής, να μην κατανοεί το σημερινό πληθωρισμό, παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας – ως φαινόμενο κυρίως από τη μεριά των κερδών, και να μην επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών.

Γ. Ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους, «υπονομεύουν», κατά τη γνώμη του «την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Και αυτό, σε αντίθεση με το άρθρο 39 του Καταστατικού του κόμματος, όπου σαφώς ορίζεται ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων βουλευτών.

Όλες αυτές οι κινήσεις του νέου Προέδρου εξηγούνται από τη συνεχή αναφορά του ότι εκπροσωπεί «αδιαμεσολάβητα το λαό», χωρίς δηλαδή την καταστατικά προβλεπόμενη λογοδοσία και τελικά ερήμην των οργάνων και των μελών.

Δ. Η κοινή γνώμη εμβρόντητη παρακολουθεί στο διαδίκτυο υβριστικές επιθέσεις από ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου Προέδρου εναντίον στελεχών του κόμματος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημόσια αποκήρυξή τους από τη νέα ηγεσία.

Ε. Η δημοκρατική ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επείγει ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη πορεία της στρατηγικής ήττας. Αυτό προϋποθέτει να λειτουργήσουν τα όργανα και να γίνει το Έκτακτο Συνέδριο μέσα στις προθεσμίες που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο. Μόνο έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί, έστω την ύστατη στιγμή, να συγκροτήσει σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας, με πρόγραμμα, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Δηλαδή, με αριστερή φυσιογνωμία, μακριά από τη μετατροπή του σε κεντρώο συστημικό κόμμα.

Η πορεία προς το Συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα. Η δημοκρατική λειτουργία είναι αναγκαία για να υπάρξει το κόμμα.

Εργαζόμαστε για την ενότητα της Αριστεράς καθώς η παράδοση του κόμματός μας είναι η ενωτική ανασύνθεση ως μια διαρκής διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας

  • Αννέτα Καββαδία
  • Έφη Καλαμαρά
  • Κατερίνα Κνήτου
  • Πάνος Λάμπρου
  • Χάρις Ματσούκα
  • Ανδρέας Ξανθός
  • Πάνος Σκουρλέτης
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • Νίκος Φίλης

Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:

ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Νάσος Ηλιόπουλος
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Έφη Αχτσιόγλου
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Θεοδώρα Τζάκρη
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Παύλος Πολάκης
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Σωκράτης Φάμελλος
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Νίκος Φίλης
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Νίκος Παππάς
ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πολιτική Γραμματεία, Όλγα Γεροβασίλη

Σχετικά Άρθρα