Παγκόσμια οργή μετά τη σφαγή αμάχων στο νοσοκομείο της Γάζας – Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ – Αναβλήθηκε η Σύνοδος με Μπάιντεν που πάει στο Ισραήλ

 Παγκόσμια οργή μετά τη σφαγή αμάχων στο νοσοκομείο της Γάζας – Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ – Αναβλήθηκε η Σύνοδος με Μπάιντεν που πάει στο Ισραήλ

Οργή προκαλεί σε ολόκληρο τον κόσμο το αιματοκύλισμα αμάχων με τον βομβαρδισμό σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. Η σφαγή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε διπλωμτικό επίπεδο. Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς. Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Το πολύνεκρο χτύπημα καταγράφηκε λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπει στο προεδρικό αεροπλάνο για επίσκεψη στο Ισραήλ και κατόπιν την σύνοδο με τους αρχηγούς της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Πρώτος ο Μαχμούτ Αμπάς ακύρωσε την παρουσία του στην Ιορδανία και ύστερα ακολούθησε το Ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών ακυρώνοντας την Σύνοδο Κορυφής.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως είναι εξοργισμένος και βαθιά στεναχωρημένος από την έκρηξη και μίλησε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ.

Προσθέτοντας πως «διέταξε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη. Οι ΗΠΑ στέκονται χωρίς περιστροφές υπέρ της προστασίας της ζωής των πολιτών κατά την διάρκεια συγκρούσεων και πενθούμε για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και άλλους αθώους που πέθαναν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την τραγωδία».

Σύμφωνα με το Al Jazeera ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί από τους συμβούλους ασφαλείας του, ενώ επικοινώνησε και με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί δήλωσε πως «Ο πόλεμος δεν φέρνει τίποτα περισσότερο από περισσότερη δυστυχία, περισσότερο θάνατο, περισσότερη καταστροφή. Δεν προάγει την ασφάλεια, ούτε για τους Ισραηλινούς ούτε για τους Παλαιστίνιους».

Αμφίβολη η επίσκεψη Μητσοτάκη το Ισραήλ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης παρέθεσε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής θέσης για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “One Channel”. Για την επίσκεψη δε, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, δήλωσε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει».

Στην ανάλυσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε κατ’ αρχάς ότι «έχουμε μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, ως χώρα αλλά και ως κυβέρνηση, με τις αραβικές χώρες». Ακολούθως, «είναι λογικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση για το τι συμβαίνει εκεί, γιατί επηρεάζει πολλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, απάντησε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες».

Παγκόσμια οργή

H σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε τη θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, και ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη θα είναι «μια μέρα πρωτοφανούς οργής» εναντίον του Ισραήλ και της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «βάρβαρη επίθεση». «Είμαστε βαθιά αγανακτισμένοι που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στόχευσης ενός νοσοκομείου στη Γάζα σήμερα, και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ιράν εξέδωσε μια παρόμοια δήλωση καταδικάζοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων «άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν «ένα άγριο έγκλημα πολέμου».

Σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε πως «Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό είπε στους δημοσιογράφους ότι «Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Γάζα είναι φρικιαστικές και απολύτως απαράδεκτες… το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται σε αυτήν και σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν κανόνες γύρω από τους πολέμους και δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς ένα νοσοκομείο».

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία εξέδωσαν και οι δύο ανακοινώσεις λέγοντας ότι καταδίκασαν την επίθεση με «τον πιο έντονο τρόπο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες Τρίτη ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων». «Πρέπει να χυθεί όλο το φως» στις περιστάσεις της επίθεσης, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X (του πρώην Twitter) , «καταδικάζοντας» τη, ενώ απηύθυνε επίσης έκκληση να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «χωρίς καθυστέρηση».

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το «στυγερό έγκλημα» που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μουσά Φακί Μααμάτ, κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ισραήλ πως διέπραξε έγκλημα πολέμου. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν πλήρως την καταδίκη μας για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ νοσοκομείου στη Γάζα, που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους», τόνισε ο κ. Φακί μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να δράσει τώρα».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε χθες Τρίτη το βράδυ πως ένιωσε «φρίκη» για τους θανάτους «εκατοντάδων παλαιστίνιων αμάχων» σε πλήγμα σε νοσοκομείο στη Γάζα, το οποίο «καταδίκασε σθεναρά», αποφεύγοντας πάντως να επιρρίψει ευθύνες γι’ αυτό.

«Η καρδιά μου βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό προστατεύονται δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο κ. Γκουτέρες –αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας– «καταδίκασε» επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ, τους θανάτους «τουλάχιστον έξι αμάχων» που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα χθες το πρωί.

Σχετικά Άρθρα