Μητσοτάκης: Δεν ξέρουμε ποιος χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα – Προβληματική η μη καταδίκη της Χαμάς από την Τουρκία – Έρχονται παρεμβάσεις για την ακρίβεια

 Μητσοτάκης: Δεν ξέρουμε ποιος χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα – Προβληματική η μη καταδίκη της Χαμάς από την Τουρκία – Έρχονται παρεμβάσεις για την ακρίβεια

Ισορροπίες μεταξύ της στήριξης στο Ισραήλ και της διατήρησης καλών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο επιχείρησε να κρατήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ant1. Ο πρωθυπουργός δήλωσε προβληματισμένος στην προοπτική χερσαίας εισβολής στη Γάζα και διαμήνυσε ότι η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη. Απέφυγε όμως να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα. Την ίδια ώρα έριξε τα βέλη του στην Τουρκία για την στάση της λέγοντας πως είναι προβληματική στάση η μη καταδίκη της Χαμάς την ώρα που η μόνη αναγνωρισμένη διοίκηση είναι αυτή της Φατάχ.

“Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή”, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα και από τις δύο πλευρές και για έλλειψη στοιχείων ώστε να μπορεί κανείς να καταλήξει στο ποιος ευθύνεται.

Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Υπογράμμισε πάντως ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου.

” Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία στην περιοχή και προφανώς το μέτρο σύγκρισης, όταν μιλάμε για την αντίδραση μιας δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν”, εκτίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό -και το λέει μια χώρα η οποία είναι σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας- αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: “Η Ελλάδα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λογική της λύσης των δύο κρατών για την οριστική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος”. Εκτίμησε δε ότι αυτή η θεση υπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή αλλά την στρατηγική σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ.

“Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, θέλουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη φύλαξη των συνόρων μας, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη ένα αριθμό Παλαιστινίων οι οποίοι βρίσκονται στην πατρίδα μας αναζητώντας άσυλο. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πια να έχει δυστυχώς αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί”, σημείωσε επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε επίσης ότι το ταξίδι του στο Ισραήλ στην πραγματικότητα δεν ακυρώνεται αλλά μετατίθεται.

“Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση να μετέχει η Ελλάδα στη διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στο Κάιρο το Σάββατο.

“Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια”, εκτίμησε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι: “Οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι κατοικούν στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και θα φύγουν μόνο εάν αναγκαστούν να το κάνουν υπό ασφυκτικές συνθήκες.”

Εξέφρασε δε την άποψη πως: “Θα ήταν λάθος να ασπαστούμε την ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν, γι’ ακόμα μία φορά, από αυτό το οποίο θεωρούν τόπο τους, με τα χιλιάδες προβλήματα τα οποία έχει η Γάζα, να μετεγκατασταθούν, ενδεχομένως, στην Αίγυπτο ή από την Αίγυπτο μετά να μετακινηθούν κάπου αλλού. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ιδίων και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης.”

“Αν χρειαζόμαστε οικονομικούς μετανάστες να μαζεύουν τις ελιές, θα τους φέρουμε με διμερείς συμφωνίες”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης: “Η πολιτική μας, μια πολιτική της φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη, όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί. Γιατί; Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε κατακτήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έχει γίνει ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές, το ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη. Αυτό θα το αποφασίζουμε εμείς ως κυρίαρχα κράτη, σε δεύτερο επίπεδο ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα τι τελικά είναι προς το συμφέρον των δικών μας χωρών.

Αν εμείς χρειαζόμαστε οικονομικούς μετανάστες, παραδείγματος χάρη για να μαζέψουν τις ελιές μας, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διμερών συμφωνιών με κράτη τα οποία εμείς θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτές τις συμφωνίες και αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν νόμιμα, με ασφάλεια, να εργάζονται με νομιμότητα και να μπορούν στη συνέχεια να επιστρέφουν στις χώρες τους.”

“Αν νομίζουν οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, είναι βαθιά νυχτωμένες”

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές εταιρείες για τις τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις για την ακρίβεια.

«Θέλω να στείλω μήνυμα και στις πολυεθνικές και εάν νομίζουν πως η Ελλάδα είναι μία μπανανία πως μπορούν να πωλούν τα ίδια προϊόντα πολύ πιο ακριβά από ότι σε άλλες χώρες θα δείτε τι θα κάνουμε πολύ σύντομα. Με ενδιαφέρει η πρόοδος στην οικονομία να έχει αντίκτυπο στον καθέναν. Ακρίβεια και στέγη είναι τα πιο σημαντικά θέματα» είπε ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Το 13+3 σε περιφέρειες και δήμους δεν ήταν λάθος”

Σχετικά με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών σημείωσε πως το 13+3 που είχε στοχεύσει σε περιφέρειες και δήμους δεν ήταν λάθος αφού η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας. Σημείωσε δε πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από τον πρώτο γύρο σχετικά με την δυναμική των κομμάτων ενώ τόνισε πως θα συνεργαστεί με όλους του αυτοδιοικητικούς ανεξαρτήτως χρώματος όπως έκανε και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

“Δεν υποτιμώ τον Κασσελάκη, θα τον δούμε στην πράξη”

Κληθείς να σχολιάσει τον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok. Από εκεί και πέρα, νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει, κ. Χατζηνικολάου: δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη».

Σχετικά Άρθρα