CNN: Άμαχοι εγκατέλειψαν τη Γάζα ακολουθώντας τις οδηγίες εκκένωσης και σκοτώθηκαν

 CNN: Άμαχοι εγκατέλειψαν τη Γάζα ακολουθώντας τις οδηγίες εκκένωσης και σκοτώθηκαν

Μετά από έρευνα στην εμπόλεμη ζώνη το CNN μεταδίδει πως Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να εκκενώσουν βόρεια περιοχή της Γάζας παρά το γεγονός πως ακολούθησαν τις οδηγίες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κείμενό του CNN το οποίο υπογράφει ο Yahya Abou-Ghazala, αναφέρει ότι πολλοί Παλαιστίνιοι που ακολούθησαν τις οδηγίες εκκένωσης και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές έξω από τη ζώνη πολέμου.

Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει πως αυτοί οι θάνατοι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ζώνες εκκένωσης και οι προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού δεν εγγυώνται την ασφάλεια των αμάχων στην πυκνοκατοικημένη Γάζα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει: Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Aaed Al-Ajrami και ο ανιψιός του, Raji, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από έναν Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο. Η προειδοποίηση έλεγε να πάρει όλους όσους γνωρίζει και να κατευθυνθεί αμέσως προς τα νότια, δήλωσε ο ανιψιός του στο CNN.

Παρά το γεγονός ότι ακολούθησε τις οδηγίες και διέφυγε με επιτυχία νότια της ζώνης εκκένωσης, η οικογένεια του Aaed σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την επόμενη ημέρα.

Ο Raji είπε ότι μόλις συνειδητοποίησαν ποιος τηλεφωνούσε, κατέγραψαν τη συνομιλία ώστε να μπορέσουν να τη μοιραστούν με άλλα μέλη της οικογένειας και έτσι περιήλθε σε γνώση του CNN.

«Όλοι σας πηγαίνετε στο νότο. Εσείς και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Μαζέψτε όλα τα πράγματά σας μαζί σας και πηγαίνετε εκεί», τους είπε ο αξιωματικός.

Ο Aaed ήθελε να μάθει ποιον δρόμο θα ήταν ασφαλές να ακολουθήσουν και τι ώρα θα έπρεπε να φύγουν.

«Δεν έχει σημασία ποιος δρόμος», απάντησε ο αξιωματικός. «Κάντε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Δεν υπάρχει χρόνος».

Όμως μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή κατέστρεψε τμήματα του κτιρίου όπου η οικογένεια του Aaed αναζήτησε καταφύγιο – σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα 12 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν επιτέλους ασφαλείς και ότι τίποτα δεν θα συνέβαινε στην περιοχή», δήλωσε ο Raji. «Μπορείς να ακολουθήσεις τις εντολές ώστε να μην εκτεθείς σε κίνδυνο, αλλά ο κίνδυνος θα εξακολουθεί να σε φτάνει όπου κι αν βρίσκεσαι«, λέει.

Το CNN επικοινώνησε με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για σχόλια σχετικά με την αεροπορική επιδρομή εκτός της ζώνης εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Deir Al Balah, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να γίνει γνωστή η απάντηση.

Σχετικά Άρθρα