Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 αναζητούν κοινή γραμμή στο Μεσανατολικό υπό τη σκιά της επιστροφής της ισλαμικής τρομοκρατίας – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

 Σύνοδος Κορυφής: Οι 27 αναζητούν κοινή γραμμή στο Μεσανατολικό υπό τη σκιά της επιστροφής της ισλαμικής τρομοκρατίας – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Η Ευρώπη μετά την δολοφονική επίθεση ενός -αυτοαποκαλούμενου- τζιχαντιστή του ISIS στις Βρυξέλλες, ζει και πάλι τον εφιάλτη της ισλαμικής τρομοκρατίας. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό που έγινε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες με δυο Σουηδούς φιλάθλους να εκτελούνται εν ψυχρώ από έναν 45χρονο από την Τυνησία ο οποίος σήμερα έπεσε νεκρός από αστυνομικούς. 

Οι Βρυξέλλες σήμερα δεν θύμιζαν σε τίποτα την ζωντανή πόλη στην καρδιά της Ευρώπης αλλά έμοιαζαν με αυτό που οι κάτοικοί τους ήθελαν να ξεχάσουν. Και στον χορό του τρόμου μπήκε και η Σουηδία η οποία πλέον βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. 

Γαλλία, Βέλγιο και Σουηδία έχουν πληρώσει ήδη με αίμα το νέο ξέσπασμα βίας από φανατικούς τζιχαντιστές 

Οι 27 ηγέτες πραγματοποιούν απόψε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (18:30) μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα τους απασχολήσουν και οι νέες απειλές φανατικών που θέλοντας να ακολουθήσουν τα βήματα του ISIS θέλουν να πλήξουν τον δυτικό τρόπο ζωής σπέρνοντας τον τρόμο και την καχυποψία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Υπογράμμισε, επίσης, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Ενημέρωσε, δε, για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή, καθώς και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Τόνισε μάλιστα ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

  • Σύμφωνα με το Open, η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο. Συγκεκριμένα, είναι υπό παρακολούθηση διαδικτυακές επαφές, καθώς και social media και αναρτήσεις συγκεκριμένων προσώπων, εκ των οποίων αρκετοί βρίσκονται και στη χώρα μας.

Επίσης, ο βαθμός συνεργασίας έχει να κάνει με παλιούς, ανενεργούς πυρήνες καθώς και με μοναχικούς λύκους ενώ τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη και μια μεγάλη επιχείρηση κυρίως ανταλλαγής πληροφοριών. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν οι αρχές ασφαλείας να περάσουν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας άτομα τα οποία ενδεχομένως έχουν σχέση με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην Αθήνα είναι σε κόκκινο συναγερμό τόσο τα ελληνικά αεροδρόμια όσο και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενώ η ΕΥΠ ανταλάσσει πληροφορίες με όλες τις ευρωπαϊκές αντίστοιχες μονάδες.

Σχετικά Άρθρα