Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πυρετός για να αποτραπεί η χερσαία επιχείρηση – Συνάντηση Μπάιντεν με ηγέτες Αιγύπτου και Παλαιστινίων στην Ιορδανία

 Μέση Ανατολή: Διπλωματικός πυρετός για να αποτραπεί η χερσαία επιχείρηση – Συνάντηση Μπάιντεν με ηγέτες  Αιγύπτου και Παλαιστινίων στην Ιορδανία

Μπαράζ διπλωματικών επαφών γίνονται τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή με σκοπό να αποφευχθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ και ο Αμερικανό; πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ακολουθεί αύριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς το ερχόμενο Σάββατο, όμως η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη (18/10) μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτκής λύσης,όπως μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση στον πόλεμο.«Νιώσαμε την ανάγκη να βάλουμε τάξη», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος φανερώνοντας την πρόθεση παρέμβασης προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ανάφλεξη επί δεκαημέρου στην περιοχή.

Παράλληλα μια προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να αφεθούν ελεύθεροι οι περίπου 200 όμηροι των μαχητών της Χαμάς και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ο χρόνος για τους Παλαιστινίους της Γάζας τελειώνει.

Με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις απειλές για μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού, το Ιράν να καραδοκεί στη γωνία και να αρκεί μια σπίθα για να ανάψει το φιτίλι όλα μπορεί να ανατραπούν και να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF), σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενεί το Reuters, αφήνει μια χαραμάδα για κάτι διαφορετικό.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για την χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σε μια άκρως αινιγματική δήλωση που θα χρειαστεί σίγουρα διευκρίνηση.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις καθώς βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Χαμάς για την απελευθέρωση μέρους των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίσκεται στην Βηρυτό έπειτα από πρόσκληση του λιβανέζου ομολόγου του Αμπντάλα Ρασίντ Μπουχαμπίμπ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Βηρυτού, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε στο πλευρό του λιβανέζου ομολόγου του ότι «πολλές χώρες» έχουν ζητήσει από την Τουρκία να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των πολιτών τους που κρατούνται από την Χαμάς. «Κατά συνέπεια, έχουμε αρχίσει να συνομιλούμε, ιδιαίτερα με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς».

«Όταν τελειώσουμε με τη Γάζα θα είναι παγκόσμιο ζήτημα»

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για διεθνή συζήτηση.

«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ θα καταλάβει πλήρως το έδαφος αυτό.

«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό … αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή», δήλωσε.

«Σταματήστε τις φρικαλεότητες, αλλιώς…»

Το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο «με ένα νέο κύμα κλονισμού από το μέτωπο της αντίστασης (σ.σ. έτσι αυτοχαρακτηρίζονται το Ιράν, η Συρία και η Χεζμπολάχ», εάν οι «φρικαλεότητες» του δεν σταματήσουν στη Γάζα, ανέφερε την Τρίτη στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ένας αναπληρωτής διοικητής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Τα σοκ του μετώπου αντίστασης κατά των σιωνιστικών καθεστώτων (Ισραήλ) θα συνεχιστούν έως ότου αυτός ο “καρκινικός όγκος” εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη», δήλωσε ο Αλί Φανταβί. «Άλλο ένα κύμα είναι καθ’ οδόν, αν το Ισραήλ δεν τερματίσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα».

Σχετικά Άρθρα