Λουτρό αίματος σε νοσοκομείο της Γάζας – Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ – Χαμάς για την ευθύνη – Βίντεο από τη στιγμή του βομβαρδισμού (σκληρές εικόνες)

 Λουτρό αίματος σε νοσοκομείο της Γάζας – Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ – Χαμάς για την ευθύνη – Βίντεο από τη στιγμή του βομβαρδισμού (σκληρές εικόνες)

Λουτρό αίματος σε νοσοκομείο στη Γάζα, που βομβαρδίστηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης (17.10.2023), την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον πόλεμο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στο νοσοκομείο -εκτός από τους ασθενείς- βρίσκονταν και οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 – 300 νεκρούς, ενώ το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά καθώς το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από άμαχους πολίτες καθώς εκατοντάδες τραυματίες νοσηλεύονται εκεί.

«Το νοσοκομείο Ahli Arab το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίστηκε χωρίς καμία προειδοποίηση, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές που εμποδίζουν το νοσοκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί και να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους», λένε οι Παλαιστίνιοι.

Το νοσοκομείο σύμφωνα με την Haaretz, ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία, στέγαζε οικογένειες εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της Γάζας από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα. «Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Βίντεο την στιγμή που χτυπήθηκε το νοσοκομείο:

Ισραήλ: Αποδίδει τον βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Γάζας σε ρουκέτα της Χαμάς που αστόχησε

Δεν έχουμε ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τις αναφορές για πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Γάζας, ήταν η πρώτη αντίδραση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν διαψεύδει ακόμα τις αναφορές που έρχονται από την πλευρά των Παλαιστινίων και συγκεκριμένα από το υπουργείο Υγείας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ανεπισήμως, ωστόσο, ισραηλινές πηγές αποδίδουν τον βομβαρδισμό σε νοσοκομείο της Γάζας, σε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Χαμάς και αστόχησε.

Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ επισημαίνουν ότι ο στρατός ερευνά το περιστατικό.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι οι αναφορές για βομβαρδισμό από την πλευρά του Ισραήλ «ακόμη είναι υπό εξέταση». Όπως πρόσθεσε, δεν έχει όλες τις πληροφορίες και ότι θα δοθούν λεπτομέρειες όταν είναι διαθέσιμες.

«Θα εξακριβώσουμε τις λεπτομέρεις και θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Δεν γνωρίζω να πώ αν ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», δήλωσε.

Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την έκρηξη να ευθύνεται η Χαμάς. «Γίνονται πολλά αεροπορικά χτυπήματα, πολλές αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων και υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από την Χαμάς», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ανεπίσημα η ισραηλινή πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στη Χαμάς, αποδίδοντας την έκρηξη σε αστοχία κατά την εκτόξευση πυραύλου από τη Χαμάς. Προσθέτουν ότι την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε ισραηλινή αεροπορική δραστηριότητα όπως και ότι η έκρηξη συνέπεσε χρονικά με την εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ.

Τέλος, υπενθυμίζουν οι ισραηλινές πηγές ότι το 30% με 40% των πυραύλων της Χαμάς αστοχεί.

Η Χαμάς αποκαλεί την επίθεση σε νοσοκομείο “έγκλημα γενοκτονίας”

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στο κανάλι της στο Telegram για την επίθεση σε νοσοκομείο και την χαρακτήρισε «φρικτή σφαγή» και «έγκλημα γενοκτονίας». «Το χτύπημα αποκαλύπτει επίσης την αμερικανική και δυτική υποστήριξη σε αυτή την εγκληματική κατοχή», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.

«Η διεθνής κοινότητα και οι αραβικές και ισλαμικές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επέμβουν άμεσα, τώρα και όχι αύριο… για να σταματήσουν την αλαζονεία της κατοχής και του φασιστικού στρατού της και να την καταστήσουν υπεύθυνη για τη γενοκτονία που διαπράττει για ενδέκατη συνεχή ημέρα στην ήδη αποκλεισμένη περιοχή».

Χαμάς: Θα απελευθερώσουμε όλους τους αμάχους ομήρους σε μία ώρα, αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους άμαχους ομήρους σε μια ώρα αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, λέει αξιωματούχος.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ότι η οργάνωση είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους σε μία ώρα, εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα.

Αμπάς: Τριήμερο πένθος μετά το πολύνεκρο χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο WAFA.

«Το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους, αυτό που έγινε σήμερα ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Μαχμούντ Μπάσαλ. Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο, είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

Διάφορες πολιτικές παρατάξεις κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη φονική ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο.

Μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα προς το νότιο και το κεντρικό Ισραήλ

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σημειώνεται αυτή την ώρα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο και το κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, δήλωσε την Τρίτη ότι βομβάρδισε τη βόρεια ισραηλινή πόλη Χάιφα με πύραυλο R-160.

Σχετικά Άρθρα