Χρυσοχοΐδης: Fast track προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

 Χρυσοχοΐδης: Fast track προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Προσλήψεις fast track για γιατρούς και νοσηλευτές και άμεσες λύσεις ώστε να αναβαθμιστεί το ΕΣΥ, προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ειδικότερα, ο υπουργός εξήγγειλε μια δέσμη εκτάκτων μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων στο Βενιζέλειο – Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο με ιδιώτες γιατρούς, από την Κρήτη όπου βρέθηκε τη Δευτέρα (16/10).

Ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Ειδικότερα, ιδιώτες αναισθησιολόγοι θα ενταχθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου, για ένα τρίμηνο, ώστε να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.

Fast track διαδικασίες και άμεσες λύσεις

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την πρόσληψη με fast track διαδικασίες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε όπου υπάρχει θέμα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό, άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις για να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Ζήτησε δε συγγνώμη από τους πολίτες που, όπως είπε, «μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις. Μας ανέθεσαν αυτή την ευθύνη για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πλήρως ως αρμόδιος Υπουργός ζητώντας κατ’ αρχάς συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του, ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών. Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα μας. Κανένας πολίτης, τη στιγμή της ανάγκης δεν θα είναι μόνος του. Κανένα στέλεχος, γιατρός, νοσηλευτής που κάνει τη δουλειά του δεν θα εμποδίζεται από νοοτροπίες του χθες. Δουλεύουμε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές όλων και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν το πετύχουμε σε κάθε γωνιά της χώρας», είπε.

Σημειώνοντας πως κύριος στόχος είναι η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 7.718 χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι προσλήψεις τα τελευταία 4 χρόνια

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια στο Βενιζέλειο, τονίζοντας πως προστέθηκαν 86 γιατροί, 35 μόνιμοι και 51 επικουρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα προσέφεραν υπηρεσίες και 3 ιδιώτες γιατροί. Επίσης από το 2020 έως σήμερα προκηρύχθηκαν συνολικά 49 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 23 θέσεις το 2010, 11 το ’21, 1 θέση το ’22 και 14 το ’23. Ενώ, σε ότι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον 15 άτομα. Είχαν προηγηθεί δύο προκηρύξεις και αναμένεται άλλη μια για πρόσληψη 24 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στις προσλήψεις που αναμένονται μέσα στο 2024 λέγοντας πως προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά περίπου 3.000 νοσηλευτών και περίπου 1.500 γιατρών εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προσληφθεί στα Νοσοκομεία της Κρήτης και υπογράμμισε πως θα εισαχθεί και μία καινοτομία σε ότι αφορά τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ούτως ώστε και το ΠΑΓΝΗ να προσλάβει πέραν των γιατρών ΕΣΥ και επίκουρους καθηγητές, προκειμένου να στελεχώσουν την ιατρική σχολή.

Μιλώντας για τον σχεδιασμό που υλοποιείται στο υπουργείο Υγείας για την αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών αλλά και στην ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για τη συμβολή της με τη χρηματοδότηση μελετών για την ανακαίνιση και την αναδιαρρύθμιση του Βενιζέλειου και του παλιού κτηρίου του Πανάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο έχει προβλεφθεί να στεγαστούν το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, ο Σταθμός Αιμοδοσίας, ημερήσια χειρουργεία και Τμήμα Φυσικοθεραπειών. Ενώ, είναι σε πορεία δημοπράτησης τα έργα ανακαίνισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου στα πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με νέο μαγνητικό τομογράφο, νέα γ-κάμερα, νέες χειρουργικές τράπεζες, νέο ψηφιακό μαστογράφο, νέο ψηφιακό ακτινολογικό.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως κύριος στόχος είναι να αντιμετωπίζεται άμεσα ό,τι προκύπτει προς όφελος των νοσηλευομένων όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση του προβλήματος. «Δεν θα επιτρέψω καμία ολιγωρία σε κανέναν, ούτε παρέκκλιση από τις εντολές, οι οποίες δόθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής όλων αυτών», κατέληξε.

Κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τις Διοικήσεις του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του ΠΑΓΝΗ, με ιατρούς, νοσηλευτές και στελέχη, με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου, όπως και με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων.

Σχετικά Άρθρα