ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαβάζει το αποτέλεσμα των εκλογών μετά το άνοιγμα Παπανδρέου – “Ρήγματα” στην εσωκομματική αντιπολίτευση ενόψει Πολιτικής Γραμματείας

 ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαβάζει το αποτέλεσμα των εκλογών μετά το άνοιγμα Παπανδρέου – “Ρήγματα” στην εσωκομματική αντιπολίτευση ενόψει Πολιτικής Γραμματείας

Η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα και στη Θεσσαλία χαρακτηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ ως ιστορική γιατί όπως σημειώνεται εμφατικά και πανηγυρικά άνοιξε το δρόμο για τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στο προοδευτικό μέτωπο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε το μήνυμα όπως και η ηγεσία της Κουμουνδούρου για την ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων του προοδευτικού τόξου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή χαιρέτησε τη νίκη του κ. Δούκα και ανέδειξε την ύψιστη πολιτική σημασία της ανατροπής του Κώστα Μπακογιάννη στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη» είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας και οριοθετώντας το πλαίσιο στο οποίο θα επιχειρήσει να οδηγήσει τη συζήτηση στην εσωκομματική σκακιέρα.

Αν και η απουσία του απο μια τέτοια εκλογική βραδιά σχολιάστηκε έντονα στο παρασκήνιο ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε το νέο ορόσημο και δεν είναι άλλο απο τις ευρωεκλογές. «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους» είπε ο κ. Κασσελάκης την ώρα που ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έσπευδε πρώτος απο από το ΠΑΣΟΚ να συγχαρεί τον Χάρη Δούκα.

  • Η δήλωσή του μάλιστα είχε σαφή πολιτικό προσανατολισμό και ως ένα βαθμό ήταν και απέναντι από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη για την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων.

«Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή. Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου δίνοντας ένα στίγμα συγχρονισμού με την Κουμουνδούρου στο ζήτημα της συνεννόησης.

Και μπορεί η σκιά της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη να σκεπάζει τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν την υπόμνηση ότι ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας συνυπέγραφε εν μέσω ενεργειακής κρίσης κοινό άρθρο με τον Νίκο Φαραντούρη για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική και σε μια περίοδο μάλιστα που και οι δυο βρίσκονταν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ο ένας και του Νίκου Ανδρουλάκη ο άλλος ως σύμβουλοι των δυο προέδρων.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μάλιστα έσπευσε στο εκλογικό κέντρο του κ. Δούκα για τον συγχαρεί και εκείνο που ξεχώρισε ήταν και η πολύ θερμή χειραψία και η φωτογραφία που έβγαλε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Αντίστοιχα πάντως και στο πλευρό του κ. Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε και η Κατερίνα Νοτοπούλου που φωτογραφήθηκε και εκείνη με τον νέο Δήμαρχο που έκανε την ανατροπή απέναντι στον γαλάζιο Ζέρβα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται και η ανάγνωση των αποτελεσμάτων και από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενόψει και της πρώτη μεγάλης σύγκρουσης στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης.

  • Με την εσωκομματική αντιπολίτευση να ετοιμάζεται για σκληρή γραμμή υπερ της άμεσης εκκίνησης των πολιτικών διεργασιών ώστε το κόμμα να οδηγηθεί τάχιστα σε ΚΕ και Συνέδριο τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο η εσωκομματική μάχη εξακολουθεί να έχει αμιγώς χαρακτηριστικά διχασμού με τους νεοπροεδρικούς να δίνουν και τη μάχη της πλειοψηφίας στην Πολιτική Γραμματεία.

Μέχρι και πριν την αναχώρηση του κ. Κασσελάκη για την Αμερική το σκηνικό ήταν απολύτως μοιρασμένο ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέες ισορροπίες και νέα πολιτικά συμπεράσματα που έρχονται να προστεθούν στο αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης.

  • Στους 43 της Πολιτικής Γραμματείας οι 20 που απαρτίζουν το μπλοκ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν απέναντι στους 17 που είχαν ήδη συμπαραταχθεί με την ηγετική ομάδα.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες ρόλο κλειδί στην ισορροπία των δυνάμεων θα διαδραματίσουν πρόσωπα που φαίνεται να έχουν αποφασίσει να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην ηγεσία ακολουθώντας μια συναινετική στάση στις εισηγήσεις του προέδρου που θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο  Θανασης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.  

Σχετικά Άρθρα