Πρώην πρωθυπουργός Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δεν έχει την εμπιστοσύνη του στρατού

 Πρώην πρωθυπουργός Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δεν έχει την εμπιστοσύνη του στρατού

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει την εμπιστοσύνη ούτε του ισραηλινού στρατού, ούτε των πολιτών εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ μιλώντας στο France 24. Τόνισε ακόμα πως το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα ως απάντηση, αν θέλει να νικήσει οριστικά τη Χαμάς.

«Θα ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς από τον αέρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό. Χρειαζόμαστε «μπότες στο έδαφος». Στρατιώτες πρέπει να μπουν εκεί για αρκετές εβδομάδες ή μερικούς μήνες για να διασφαλιστεί πως έχει εξαλειφθεί κάθε στρατιωτική δυνατότητα της Χαμάς. Οπότε θα υπάρξει χερσαία επέμβαση.

Όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την περιορίζουν. Ο πρώτος είναι οι όμηροι. Και πρέπει να τους συνυπολογίσουμε. To δεύτερο είναι που θα δώσουμε τη σκυτάλη. (…) Και ο τρίτος περιορισμός είναι η πιθανότητα διασποράς των επιχειρήσεων (σε άλλα μέτωπα)», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα πάρει εβδομάδες, ίσως και αρκετούς μήνες, και μετά πρότεινε να παραδοθεί σταδιακά ο έλεγχος της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια της Κυριακής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» για το Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα, είπε ότι η σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ εκτιμάται ιδιαίτερα στο Ισραήλ, αλλά ότι δεν πρέπει να δίνονται “συστάσεις” από τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για στρατηγική.

Παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος θα προκαλούσε αναπόφευκτα «παράπλευρες απώλειες» στη Γάζα, αλλά είπε ότι το Ισραήλ φρόντισε να προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή που είχε στοχοποιηθεί, παρακάμπτοντας τις επικρίσεις του ΟΗΕ ότι η Γάζα βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία.

Σχετικά Άρθρα