Ο Μπλίνκεν επέστρεψε στο Ισραήλ -Ο τριπλός στόχος των επισκέψεων στη Μέση Ανατολή

 Ο Μπλίνκεν επέστρεψε στο Ισραήλ -Ο τριπλός στόχος των επισκέψεων στη Μέση Ανατολή

Από τη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Επί τέσσερις ημέρες, ο Μπλίνκεν περιόδευσε στη Μέση Ανατολή και επισκέφθηκε έξι έθνη: Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο.

Στόχος του ήταν να ακούσει, να ενημερωθεί και να συζητήσει πώς θα μπορούσε να δοθεί καλύτερα η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα και να επιτραπεί στους ξένους υπηκόους να αποχωρίσουν.

Σύμφωνα με το BBC, η περιοδεία Μπλίνκεν σχεδιάστηκε, επίσης, για να στείλει ένα μήνυμα στην περιοχή: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποτρέψουν το Ιράν από το να παρέμβει προς υποστήριξη της Χαμάς, την οποία η χώρα χρηματοδοτεί και εξοπλίζει εδώ και καιρό.

Η παρουσία της αμερικανικής ομάδας αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται εκεί ρητά για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ, από το να επιτεθεί στη βόρεια πλευρά του Ισραήλ από τον Λίβανο.

Ένα άλλο σημείο της αμερικανικής στρατηγικής για την αποτροπή της κλιμάκωσης είναι η προτροπή για αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν επέστρεψε, σήμερα, στο Ισραήλ για να ενημερώσει σχετικά με την περιοδεία του. Και ένα από τα μηνύματα θα είναι: Ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει τη Χαμάς στη Γάζα -ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αμάχους- θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο διπλωματικός συντάκτης, Πάτρικ Γουίντουρ, έγραψε στον Guardian ότι ο Μπλίνκεν προέτρεψε το Ισραήλ «να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγει τα χτυπήματα στους αμάχους», ενώ παραδέχτηκε ότι αυτό περιπλέκεται επειδή η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στο επίκεντρο της συζήτησης Μπλίνκεν-Νετανιάχου
Στη δεύτερη επίσκεψή στο Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους σε συνάντηση που είχε στο Τελ Αβίβ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία της Χαμάς και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παράσχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της».

«Ο υπουργός συζήτησε επίσης τη δέσμευσή μας για την ασφαλή και ταχεία απελευθέρωση όσων κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα