Μητσοτάκης: Αναγκαία προϋπόθεση η ορκωμοσία Μπελέρη για να συμφωνήσει η Ελλάδα στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

 Μητσοτάκης: Αναγκαία προϋπόθεση η ορκωμοσία Μπελέρη για να συμφωνήσει η Ελλάδα στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Hχηρή παρέμβαση από τα Τίρανα υπέρ του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυρ. Μητσοτάκης.Ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα για την κράτηση του Φ. Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές και τόνισε πως «θα πρέπει να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισήμανε ότι η Αλβανία έχει κάνει «δυστυχώς σημαντικές υποχωρήσεις» στον σεβασμό του κράτους δικαίου, σημείωσε πως «τονίζω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, δεν είναι δουλειά μου να παρέμβω στο έργο της, όμως θέλω να τονίσω ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαιώμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος και αυτό το προβλέπε η αλβανική έννομη τάξη»,.

«Είναι σημαντικό να ορκιστεί ο δήμαρχος Χειμάρρας ώστε να φύγει η σημαντική σκιά που επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ελπίζω και εύχομαι το πρόβλημα να λυθεί σε πνεύμα καλής συνεργασίας χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις των δύο κρατών» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι «θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έντι Ράμα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλαντευτα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και απαιτεί από τις χώρες αυτές σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά σε «μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι ο σεβασμός του κράτους δικαιου. Ένας σεβασμός που πρέπει να δηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών».

Σε ερώτηση αν θα συζητήσει το ζήτημα Μπελέρη με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα απάντησε: «Ναι, θα συζητήσω το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη με τον πρωθυπουργό Ράμα. Η θέση μας σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη: δεν έχω καμία πρόθεση, ούτε είναι δουλειά μου, να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης έχει το δικαίωμα να ορκιστεί, ακόμη και αν παραμένει προφυλακισμένος. Θα το καταστήσω αυτό απολύτως σαφές στον Έντι Ράμα και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό με θετική διάθεση».

Συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα στα Τίρανα με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βασίλης Κάγιος, Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια, Βαγγέλης Ντούλες, Βουλευτής, Πρόεδρος ΚΕΑΔ, Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και Σίλβια Μπούρμπο, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομόνοιας και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χειμάρρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Την Τρίτη (17/10) η δίκη του Φ. Μπελέρη

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τρίτη (17/10) αρχίζει η εξ αναβολής δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στο ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς στα Τίρανα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων – ο Μπελέρης παρέστη στη συνεδρίαση ενώ ο Κοκαβέσης εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του – ήγειραν ζήτημα εξαίρεσης της δικαστίνας Ετλέβα Ντέντα, η οποία έχει εκδικάσει και άλλα αιτήματα των Μπελέρη και Κοκαβέση που αφορούσαν στην προφυλάκισή τους καθώς και το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος.

Παρά την αντίθεση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη τη δίκη.

Σχετικά Άρθρα