“Κρίση” κορυφής στην ΕΕ για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή – Μπορέλ εναντίον φον ντερ Λάιεν

 “Κρίση” κορυφής στην ΕΕ για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή – Μπορέλ εναντίον φον ντερ Λάιεν

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μιλάει εκ μέρους της ΕΕ για τη νέα κρίση στο Μεσανατολικό, προκαλώντας αναταραχή στην κορυφή των θεσμών της ΕΕ. Είπε, δε, ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ καθορίζεται από τα κράτη-μέλη της και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πρόεδρό της.

«Η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οποιοδήποτε εξωτερικό πολιτικό ζήτημα καθορίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής απόφασης υψηλού επιπέδου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του προέδρου Σαρλ Μισέλ, και από τους υπουργούς του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία μου. Και η θέση είναι ξεκάθαρη, ασφαλώς στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι της επίθεσης που έχει δεχτεί, αλλά όπως κάθε δικαίωμα, υπάρχει κι ένα όριο. Και αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» είπε.

  • Η αλήθεια είναι πως οι δηλώσεις του Μπορέλ διόλου τυχαίες ήταν. Έρχονταν μια ημέρα μετά την επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ, όπου εξέφρασε την άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ στο Ισραήλ για τις δολοφονίες της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δεν άσκησε δημόσια κριτική για το τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και απέφυγε να μιλήσει για τις ανθρωπιστικές ανθρωπιστικές συνέπειες των επιθέσεων του Ισραήλ, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.700 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι.

«Είπε απλώς ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τελεία και παύλα» δήλωσε ένας διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας στο Politico. «Αυτή δεν είναι η γραμμή που συμφώνησαν τα κράτη μέλη».

Την περασμένη Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά επίσης «απηύθυναν έκκληση για προστασία των αμάχων και αυτοσυγκράτηση, απελευθέρωση των ομήρων, δυνατότητα παροχής τροφίμων, νερού και φαρμάκων, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Iratxe García, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, ανέφερε σε δήλωσή της: «Τόσο η φον ντερ Λάιεν όσο και η Ρομπέρτα Μέτσολα είχαν δίκιο που έδειξαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και εξέφρασαν την απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς”.

«Ωστόσο, ως επικεφαλής εκπρόσωποι της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων, είχαν καθήκον να εκφράσουν τη θέση της Ένωσης στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της» πρόσθεσε. «Με την επίσκεψή τους στο Ισραήλ απέτυχαν, υποστηρίζοντας μια απαράδεκτη θέση που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει».

Η Μέτσολα έγραψε στην πλατφόρμα (X) ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ: «Μπορούμε – πρέπει – να σταματήσουμε τη Χαμάς. Και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετριάσουμε τις ανθρωπιστικές συνέπειες». Ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «έχει σημασία το πώς απαντάμε στις τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους.

Η Nathalie Loiseau, υψηλόβαθμη Γαλλίδα ευρωβουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας, έγραψε στο (X): «Κυρία φον ντερ Λάιεν … Ξεχνάτε ένα σημαντικό μήνυμα: Το Ισραήλ πρέπει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Σχετικά Άρθρα