Γάζα: “Φρένο” ΗΠΑ στη χερσαία εισβολή του Ισραήλ ενόψει γενίκευσης της σύρραξης

 Γάζα: “Φρένο” ΗΠΑ στη χερσαία εισβολή του Ισραήλ ενόψει γενίκευσης της σύρραξης

Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι της Γάζας, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για γενίκευση της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή εφόσον πραγματοποιηθεί η απειλή του Ισραήλ για εισβολή. Μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας, να μετακινηθούν προς τον νότο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 έχουν εκτοπιστεί, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Σημειώνεται πως στην περιοχή υπολογίζονταν αρχικά περίπου 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι.

  • Σε μια νεότερη εξέλιξη ΗΠΑ, Αίγυπτος και Ισραήλ συμφώνησαν στην επιβολή εκεχειρίας στη νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές. Οι πηγές επεσήμαναν ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης σημείωσαν ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί για ενδεχόμενη διεύρυνση του μετώπου με εμπλοκή του Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να εκτοξεύει απειλές κατά των ΗΠΑ ότι θα υποστούν «σημαντικά πλήγματα» αν ο πόλεμος στη Γάζα μετατραπεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση.

Όλα αυτά την ώρα που πάνω από 2.670 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.600 τραυματίστηκαν, ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός για τους Ισραηλινούς είναι 1.400 νεκροί και 3.400 τραυματίες.

Αλλαγή πλάνου;

Εν τω μεταξύ η γερμανική τηλεόραση μετέδωσε επικαλούμενη ισραηλινό αξιωματούχο ότι “δεν ήταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ο λόγος της αναβολής της προβλεπόμενης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Οχι, επ’ ουδενί», διαβεβαίωσε ο Αριε Σαρούζ Σαλικάρ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Υποστήριξε πως ένας από τους βασικούς λόγους ήταν να επιτραπεί να διαφύγουν περισσότεροι Παλαιστίνιοι προς νότο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η χερσαία επιχείρηση σχεδιαζόταν να αρχίσει το σαββατοκύριακο στον θύλακα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του συννεφιασμένου ουρανού που συνεπαγόταν κακή ορατότητα για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών και drones που θα παρείχαν αεροπορική κάλυψη.

Ο κ. Σαλικάρ εξάλλου κάλεσε ν’ ασκηθεί πίεση στην Αίγυπτο για να υποδεχθεί παλαιστίνιους πρόσφυγες ανοίγοντας τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μας ενδιαφέρει να βλάψουμε αθώους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Μας ενδιαφέρει να καταστρέψουμε τη Χαμάς, να την τιμωρήσουμε για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο» τόνισε.

Η εξάλειψή της είναι «μεγάλος», «δύσκολος» στόχος, αναγνώρισε. Παρέπεμψε στις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, διαμηνύοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι, στην προκειμένη περίπτωση η ηγεσία της Χαμάς, θα τιμωρηθούν.

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε χθες Κυριακή, εκτιμώντας ως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που μεταδόθηκε χθες.

«Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

ΠΟΥ καλεί Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες», «φρικιαστικές», «βάρβαρες» και «καταδικαστέες».

Πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους». «Αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα», ανέφερε από τη Μανίλα.

Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα