Β’ Γύρος Αυτοδιοικητικών εκλογών: Οι μεγάλες μάχες σε Περιφέρειες και Δήμους – Πολιτικό χαρακτήρα δίνουν κυβέρνηση και αντιπολτεύση

 Β’ Γύρος Αυτοδιοικητικών εκλογών: Οι μεγάλες μάχες σε Περιφέρειες και Δήμους – Πολιτικό χαρακτήρα δίνουν κυβέρνηση και αντιπολτεύση

Άνοιξαν από τις 07:00 οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε 84 δήμους και 6 περιφέρειες της χώρας. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται έως τις 19:00 στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους. Οι επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται σε 84 δήμους και σε έξι περιφέρειες με μονομάχους τους υποψηφίους που δεν εξασφάλισαν 43% και άνω, κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις την πρώτη Κυριακή και σήμερα διεκδικούν την ανάδειξή τους στη δημοτική ή περιφερειακή αρχή συγκεντρώνοντας άνω του 50%.

Χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης απέναντι σε τοπικές διοικήσεις που αποτελούν την προέκταση της κυβέρνησης της ΝΔ προσδίδουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ιδιαίτερα στις περιφερειακές κάλπες της Θεσσαλίας με την κοινή συμπόρευσή τους επιδιώκουν να αποτυπωθεί η αποδοκιμασία των πολιτών του Κάμπου –ακόμη μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες– κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του εκλεκτού της ΝΔ Κώστα Αγοραστού.

Την ίδια ώρα ο «γαλάζιος»… εμφύλιος –ενίοτε «φαιομπλέ»– σε δήμους και περιφέρειες αναδεικνύει νέα δεδομένα στις εσωτερικές εξελίξεις της δεξιάς πολυκατοικίας.

Παράλληλα, η κινητικότητα και ρευστότητα στον χώρο της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας αποτυπώνονται σε ένα βαθμό στις τοπικές εκλογές. Μάλιστα δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η συνεργασία των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα διεργασιών για συγκλίσεις σε κεντρικό επίπεδο…

ΑΘΗΝΑ

Κλειδί στη μάχη που δίνουν για τη δημαρχία στην Αθήνα ο νυν δήμαρχος και εκλεκτός της ΝΔ Κώστας Μπακογιάννης και ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής – μόλις στο 32% στον α΄ γύρο. Ιδιαίτερα για τον Χάρ. Δούκα η προσέλευση ψηφοφόρων που απείχαν στον πρώτο εκλογικό γύρο και η επάνοδος όσων συμμετείχαν είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο στηρίζει την προσπάθειά του να κάνει την ανατροπή. Εχει το αρνητικό δεδομένο της ψαλίδας των 27 ποσοστιαίων μονάδων του α΄ γύρου, όπου έλαβαν ο ίδιος 14,2% και ο Κ. Μπακογιάννης 41,35%. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του κορυφαίου στελέχους του, υποψήφιου δημάρχου Κώστα Ζαχαριάδη (13,36%) που έμεινε εκτός β΄ γύρου έδωσε ανάσα αλλά δεν είναι αρκετή.

Ηδη με ξεκάθαρο τρόπο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Νίκος Σοφιανός με το 12,88% κάλεσε σε λευκό και άκυρο, προκαλώντας αντιδράσεις από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου. Ο Κώστας Παπαδάκης της Ανατρεπτικής Συμμαχίας, που έλαβε 6,09%, επαφίεται στην ωριμότητα των ψηφοφόρων. Χάριν της ενότητας των σχημάτων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν διαφορετικές απόψεις δεν κατηύθυνε τους ψηφοφόρους στον συνδυασμό Δούκα ή σε λευκό, άκυρο ή αποχή.

Το επιτελείο του Χάρ. Δούκα ενεργοποιεί όλα τα δίκτυα (επιστημονικά, οικολογικά κ.λπ.), ενισχύει τη δυναμική τού ντιμπέιτ, ενώ κινητοποιεί δυνάμεις πέραν του ΠΑΣΟΚ και από τον συντηρητικό χώρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συνάντηση Δούκα – Ζαχαριάδη πυροδότησε σενάρια προσέγγισης που βλέπουν προς το μέλλον στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που προσώρας απορρίπτει η Χαριλάου Τρικούπη.

Παράλληλα, το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, διακηρύσσει ότι είναι δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση, αναζητά να εκλέξει δημάρχους και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για να καταστεί το κόμμα κυρίαρχο στον χώρο της κεντροαριστεράς με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Είναι αξιοσημείωτο ότι χωρίς κόπο, αν και η Χαριλάου Τρικούπη δεν έδωσε επίσημο χρίσμα σε υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης στον α΄ γύρο, επιδιώκει να… οικειοποιηθεί την πορεία προς τον θώκο τού στελέχους της Στέλιου Αγγελούδη, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος – είχε… πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και ουκ ολίγους από τη ΝΔ. Ελαβε 25,74% στον α΄ γύρο και διεκδικεί τη δημαρχία απέναντι στον εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος έλαβε 27,33% έναντι 66,79% το 2019!

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Με λίγα ακόμη ψηφοδέλτια στις κάλπες του α΄ γύρου ήδη θα ανανέωνε τη θητεία του ο νυν δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος (42,84%), που έχει στον συνδυασμό του προερχόμενους από ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
ΣΥΡΙΖΑ, οικολόγους, ανένταχτους της Αριστεράς κ.ά. Είναι ενδιαφέρον ότι σύσσωμη η ΝΔ με στελέχη της αλλά και υπουργούς της (π.χ. Αδωνης Γεωργιάδης) έχουν αποδυθεί σε μεγάλο αγώνα για να ενισχύσουν τη Χρύσα Αγαπητού που έλαβε 25,52%. Στην τρίτη θέση κατατάχθηκε ο Χάρης Ρώμας (14,91%), ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει τη Χρ. Αγαπητού, και στην τέταρτη η υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης Λούλα Καρατζά (6,01%).

ATTIKH

Στην Αττική σημαντικές μάχες δίνονται στον Δήμο Ζωγράφου μεταξύ του νυν δημάρχου Βασίλη Θώδα (37,74%) που προέρχεται από τη ΝΔ και της πρώην δημάρχου Τίνας Καφατσάκη (27,89%) την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού τρεις ήταν κυριολεκτικά στο νήμα αλλά τελικά τη μάχη του β΄ γύρου δίνουν ο νυν δήμαρχος Αναστάσιος Μπινίσκος (20,68%) και ο Νίκος Τσιλίφης (20,14%). Ομως ήδη ο τρίτος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δαουλάρης (19,84%) έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ντέρμπι είναι και η αναμέτρηση στην Ηλιούπολη. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ευστάθιος Ψυρρόπουλος βγήκε πρώτος με 25,38% και αναμετριέται με τον νυν δήμαρχο Γιώργο Χατζηδάκη (από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), ο οποίος συγκέντρωσε 23,12%.

Στο Αιγάλεω δίνεται μάχη μεταξύ του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Λάμπρου Σκλαβούνου (37,59%) και του προερχόμενου από τη ΝΔ νυν δήμαρχο Γιάννη Γκίκα (24,90%). Ρυθμιστές θα είναι όσοι ψήφισαν την παράταξη του προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μπίρμπα (17,57%), τη Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νίκο Καραγιάννη (13,91%) και τους Κώστα Σάμιο (4,04%) και Παντελή Βαϊνά (Ρήγμα στα Δυτικά 1,99%).

Στη Νέα Σμύρνη θα κρίνουν το αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι των πέντε ψηφοδελτίων που θα επιλέξουν ανάμεσα στον Γιώργο Κουτελάκη (28,88%) και την προερχόμενη από τη ΝΔ Δήμητρα Νάνου (26,73%).

Χωρίς σαφή προγνωστικά είναι και η μάχη του β΄ γύρου στην Αγία Παρασκευή, όπου αναμετριούνται ο Ιωάννης Μυλωνάκης (25,31%) και ο πρώην δήμαρχος Ιωάννης Σταθόπουλος (22,78%). Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς θα είναι εκ των ρυθμιστών του αποτελέσματος μαζί με όσους ψήφισαν τους άλλους τέσσερις συνδυασμούς που έμειναν εκτός β΄ γύρου.

Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου η Μαρία Ανδρούτσου, την οποία στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ  (37,46%), δίνει τη μάχη απέναντι στον προερχόμενο από τη ΝΔ Στέλιο Μαμαλάκη (22,36%).

Σε πέντε δήμους της χώρας κομμουνιστές υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία, ώστε μαζί με τον εκλεγμένο από τον α΄ γύρο δήμαρχο στην Ικαρία Φανούριο Καρούτσο να αποτελέσουν, όπως αναφέρει συχνά το ΚΚΕ, αγωνιστικές δημοτικές αρχές απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται. Πρόκειται για τον Κώστα Πελετίδηστην Πάτρα, τον Ηλία Σταμέλο στην Καισαριανή, τον Μιχάλη Σελέκο στο Χαϊδάρι, τον Βαγγέλη Σίμο στην Πετρούπολη και τον Αστέριο Τσικριτσή στον Τύρναβο.

«Εμπρός και γι άλλους Πελετίδηδες» λένε στελέχη του Περισσού, σκιαγραφώντας ως σημείο αναφοράς τη θητεία του νυν δημάρχου Πατρέων, ο οποίος στον α΄ γύρο έλαβε 39,95% και δίνει τη μάχη απέναντι στον δεύτερο Κώστα Σβόλη (25,57%), ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα