Το σχέδιο Κασσελάκη, το γαλατικό χωριό και το Συνέδριο… νέου τύπου – Η θρυαλλίδα των 11 της Κ.Ο

 Το σχέδιο Κασσελάκη, το γαλατικό χωριό και το Συνέδριο… νέου τύπου – Η θρυαλλίδα των 11 της Κ.Ο

Ο Στέφανος Κασσελάκης πλέον επιστρέφει ο ίδιος τα εσωκομματικά πυρά αμφισβήτησης και ρίχνει τα καρφιά του στους ιδιοκτήτες της αριστερής ψυχής του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφοντας τις αιχμές που του εξαπολύουν για μετάλλαξη του κόμματος σε φιλελεύθερης κοπής πολιτικό φορέα. Η “σύγκρουση” βρίσκεται ακόμη στην αρχή και είναι άγνωστο που θα καταλήξει με τους εναπομείναντες Βουλευτές στην ΚΟ που δεν στοιχίζονται κάτω από την επιστασία Πολάκη να συγκροτούν ένα γαλατικό χωρίο που δύσκολα θα παραδώσει τα όπλα.

Μπορεί σε δυο μήνες ο Στέφανος Κασσελάκης να έχει γίνει ξεφτέρι όπως είπε ωστόσο πίσω την επικοινωνιακή του καμπάνια υπάρχουν και πολιτικές ουρές που καταλήγουν φυσικά στον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Τσίπρα οι οποίοι έχουν αναλάβει να κάνουν το ταχύρρυθμο κομματικό φροντιστήριο στον νέο πρόεδρο.

  • Αυτό που προκύπτει από την ημέρα που έστειλε το τελεσίγραφο στους εσωτερικούς του αντιπάλους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αλώσει τα κάστρα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Μητέρα των μαχών στην εσωκομματική σύγκρουση θα είναι πάντα το Συνέδριο στο οποίο θα επιχειρηθεί να γίνει η αντεπίθεση από την μια πλευρά για την ανακατάληψη του κόμματος και η προσπάθεια του νέου προέδρου από την άλλη πλευρά για την μεγάλη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με όρους Παράταξης.  

Συνέδριο νέου τύπου

Ουσιαστικά ο κ. Κασσελάκης και η ομάδα πέριξ αυτού έχουν ξεκινήσει αυτό που ήδη από την ημέρα της εκλογής του έχουν παρατηρήσει πολλοί αντίπαλοί του στην Κουμουνδούρου, τη δημιουργία δηλαδή ενός νέου κόμματος μέσα στο κέλυφος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό πρακτικά και νομοτελειακά θα οδηγήσει σε μια de facto νέα κατάσταση κατά την οποία η όποια συζήτηση για τα αίτια της ήττας είτε του 2019 είτε του 2023 δεν θα έχει απολύτως καμία αξία καθώς με την αθρόα… εγγραφή νέων μελών μέσω του Δούρειου Ίππου του isyriza θα έχει ανατρέψει την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος.

  • Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει παρελθόν στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετό για να μην θέλει να μπει στο κάδρο δυο ηττών για τις οποίες δε φέρει καμία ευθύνη.

Στέλεχος με εμπειρία δεκαετιών στους πολιτικούς σχηματισμούς και τις διεργασίες της Αριστεράς εξέφραζε την εκτίμηση ότι ο κ. Κασσελάκης θα επιχειρήσει να στήσει το δικό του εσωκομματικό ακροατήριο με οπαδούς που θα τον αγαπάνε, όπως τα παλιά μέλη τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το 2022.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 όταν εκκίνησε τη διαδικασία της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού διοργανώνοντας το Συνέδριο της Προοδευτικής Συμμαχίας και δημιουργώντας την νέα τότε υδροκέφαλη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης αποτελούμενη από 1.000 μέλη. Ένα όργανο που ήταν αδύνατο να συνεδριάσει ή να πάριε οποιαδήποτε νέα απόφαση και το οποίο έμεινε στις αποφάσεις που εισηγήθηκε ο κ. Τσίπρας στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.  

Το συνέδριο επομένως για την κοινωνία που προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης δεν είναι παρά η επαλήθευση της εκτίμησης που έκαναν έμπειρα κομματικά στελέχη ότι τίποτα από όσα προγραμματίστηκαν μέχρι σήμερα δεν θα έχουν το χαρακτήρα ενός έκτακτου Συνεδρίου απολογιστικού.

Οι ισορροπίες στην ΚΟ

Η πραγματικότητα ωστόσο για το ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο διαστάσεις, την κομματική και την κοινοβουλευτική με τη δεύτερη να είναι ίσως και η πιο κρίσιμη.

Όπως όλα δείχνουν από το οργιώδες παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη Μανώλης Καπνισάκης και Γιώργος Τσίπρας δίνουν μια μάχη να σπάσουν το μπλοκ των «απεργών υπονομευτών» και ουσιαστικά ανυπότακτων βουλευτών σε μονοψήφιο αριθμό για να πάψει να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της διάσπασης και στην ΚΟ καθώς τυχόν οριστική ρήξη με την εσωκομματική αντιπολίτευση πάντα θα δίνει τη δυνατότητα συγκρότησης ξεχωριστής ΚΟ.

  • Σενάριο αρκετά δύσκολο για να βγει αληθινό αλλά όσο αυτός ο πυρήνας βουλευτών δεν θα υποκύπτει στην νέα ηγετική ομάδα τόσο θα υπάρχει και το πιστόλι πάνω στο τραπέζι και η απειλή της ανεξαρτητοποίησης.

Η ομάδα των 11 (για την ώρα) αποτελείται από τους Τσακαλώτο, Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Φωτίου, Τζούφη, Ηλιόπουλο, Αναγνωστοπούλου, Κοντόλη, Πέρκα, Τζανακόπουλο και Ζεϊμπέκ.

Ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά Αλέξης Τσίπρας

Σε αυτή την εξίσωση ωστόσο υπάρχει και η σταθερά Αλέξης Τσίπρας που μπορεί να μην μπαίνει στην αριθμητική των ισορροπιών ωστόσο είναι ο μόνος ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ως Βουλευτής της Α΄ Πειραιά σχεδιάζει να παραμείνει ενεργός και να ασκήσει τα καθήκοντά του στη Βουλή με τις πληροφορίες να το θέλουν να ανοίγει εκτός από γραφείο ως πρώην πρωθυπουργός στην Αθήνα και ένα στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Στα σχέδια του μάλιστα είναι να συγκεντρώνει υλικό από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και να καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή για τα πειραϊκά προβλήματα. Φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν υπόκειται τυπικά και πολιτικά στον έλεγχο του προεδρείου της ΚΟ και η πρώτη ερώτηση που θα καταθέσει ίσως και να ανοίξει δίοδο πέρα από την υψηλή επιστασία των Πολάκη και Τζάκρη.

Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα περιμένει τα θέματα αυτά να πάρουν το δρόμο τους προτού εκείνος κινηθεί ώστε να μην χρεωθεί οποιαδήποτε κίνηση παρέμβασης. Το ερώτημα είναι όμως πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η κατάσταση στην ΚΟ και πόσο θα τραβήξουν το σχοινί και οι δυο πλευρές.

Σχετικά Άρθρα