Συναγερμός στην Ευρώπη για νέο κύμα μεταναστευτικών ροών – Μητσοτάκης: Αυστηρή φύλαξη των συνόρων με ότι χρειάζεται

 Συναγερμός στην Ευρώπη για νέο κύμα μεταναστευτικών ροών – Μητσοτάκης: Αυστηρή φύλαξη των συνόρων με ότι χρειάζεται

Συναγερμό σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τόσο για τους κινδύνους που εγκυμονεί για θέματα ασφάλειας, όσο και για τον κίνδυνο νέων προσφύγων. Το θέμα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή απασχόλησε χθες και την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – με την συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – όπου κοινή ήταν η θέση ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να διακοπεί αλλά να συνεχιστεί στοχευμένα και να φτάνει εκεί που πρέπει παρά τις όποιες ενέργειες της Χαμάς, συμφώνησαν όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, μη κρύβοντας ωστόσο την ανησυχία τους για μαζική φυγή ανθρώπων από τις εστίες τους.

Ανησυχία για γενίκευση των συγκρούσεων

Η εκτίμηση που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μία μακρά κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ εστιάζουν και στο ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων, με την συμμέτοχη και άλλων αραβικών χωρών (π.χ. Συρία, Λίβανο, Ιράν), κάτι που συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Μητσοτάκης: Αυστηρή φύλαξη των συνόρων

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και έχει αποφασίσει να ρίξει βάρος στην αυστηρή επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων.

«Δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό σας μεταφέρω και πάλι εδώ, από τον ακριτικό Έβρο, την αδιαπραγμάτευτη βούληση μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξη των συνόρων με όσα μέσα χρειάζεται. Είτε αυτό είναι φράκτης, είτε αυτά είναι καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Βρυξέλλες ενστερνίζονται την σημασία της «ενεργητικής αποτροπής και φύλαξης των συνόρων. Έχουμε πια πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική και ότι καμία ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν μπορεί τελικά να έχει περιεχόμενο εάν δεν στηρίζεται στην ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα