Νετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες: “Το επόμενο στάδιο έρχεται”

 Νετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες: “Το επόμενο στάδιο έρχεται”

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας ενημερώνοντάς τους πως “το επόμενο στάδιο έρχεται”, λίγο πριν την χερσαία επίθεση του Ισραήλ. Την ίδια ώρα πλήθος Παλαιστινίων διαφεύγει προς τη νότια Γάζα με πολλούς εξ αυτών να δηλώνουν ότι προτιμούν να πεθάνουν.

Προ των πυλών η εισβολή στη Γάζα – IDF: Επιχείρηση από ξηρά, αέρα και θάλασσα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γάζα όλος ο πλανήτης την ώρα που σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, η χερσαία στρατιωτική εισβολή στη Γάζα είναι θέμα χρόνου και θα γίνει από ξηρά, αέρα και θάλασσα, σύμφωνα με την IDF.

Νετανιάχου σε στρατιώτες: “Το επόμενο στάδιο έρχεται”

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Ώρα μηδέν για τη Γάζα – Έληξε το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ

Ώρα μηδέν για τη Γάζα καθώς το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ έληξε και όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο βήμα της επιχείρησης με τα χερσαία στρατεύματα να κινούνται προς τον θύλακα των Παλαιστινίων.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν μετακινηθεί νότια, αφού το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης πριν από μια επίγεια εισβολή.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε σε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έθεσε 24ωρη προθεσμία για την εκκένωση αυτή νωρίς την Παρασκευή.

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Πλήθος Παλαιστινίων διαφεύγει προς τη νότια Γάζα – Άλλοι δηλώνουν ότι προτιμούν να πεθάνουν

Το Ισραήλ είχε δώσει διορία στους κατοίκους να φύγουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Καθώς η διορία αυτή πλησίαζε στη λήξη της, είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνησή τους μέσω δύο δρόμων μέχρι τις 16.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.

Η Χαμάς από την πλευρά της λέει στον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον λεωφορείων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει τους κατοίκους να φύγουν γιατί θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Στη συνοικία Τελ Αλ Χάουα της πόλης της Γάζας, περιοχή για την οποία ισχύει η εντολή εκκένωσης, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη νύχτα πολλά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους που κατέφυγαν στο κοντινό νοσοκομεό Αλ Κοντς και σκόπευαν να φύγουν προς τα νότια το πρωί.

«Ζήσαμε μια νύχτα τρόμου. Το Ισραήλ μας τιμώρησε επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι μας. Υπάρχει χειρότερη βαρβαρότητα;» είπε ένας πατέρας τριών παιδιών τηλεφωνικά, αρνούμενος να δώσει το όνομά του, επειδή φοβάται τυχόν αντίποινα. «Δεν θα φύγω ποτέ, προτιμώ να πεθάνω, αλλά δεν μπορώ να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Είμαστε αβοήθητοι», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι έλαβε εντολή να εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ Κοντς μέχρι τις 16.00 αλλά δεν θα το κάνει γιατί έχει ανθρωπιστικό καθήκον να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα ένα τετραώροφο κτίριο και οι γείτονες έσπευσαν να σώσουν τους κατοίκους. «Είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια και μέχρι τώρα ούτε εμείς, ούτε οι διασώστες καταφέραμε να τους βγάλουμε», είπε ένας γείτονας, ο Μοχάμαντ Σαντίκ.

Σε ένα βίντεο που είδε το πρακτορείο Reuters, ένας δημοσιογράφος από τη Γάζα συνόδευσε το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που έψαχνε για επιζώντες έπειτα από έναν νυχτερινό βομβαρδισμό. Ένας διασώστης περπατάει σε ένα σοκάκι, όταν μια τεράστια έκρηξη σημειώνεται μπροστά του. Οι διασώστες σπεύδουν στα ασθενοφόρα και απομακρύνονται με ταχύτητα, ενώ τα αεροπλάνα βρυχώνται από πάνω τους. Ένας από τους τραυματισμένους διασώστες ακούγεται να φωνάζει: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου!».

Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες των απαχθέντων Ισραηλινών αγωνιούν για την ασφάλειά τους. Ο Αβιτσάι Μπρόντετζ, ένας αγρότης από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, η σύζυγος και τα τρία παιδιά του οποίου κρατούνται όμηροι στη Γάζα, έχει κατασκηνώσει έξω από την έδρα του ισραηλινού στρατού, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των αρμοδίων για να σώσουν τους ομήρους.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να απελευθερωθούν οι γυναίκες και τα παιδιά», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν θέλω να μιλώ για πολιτική, δεν θέλω να βρίσκομαι εδώ. Αγαπώ τους φίλους μου και το σπίτι μου και το κιμπούτς μου. Ελπίζω να επιστρέψουμε εκεί και δεν θα με ξαναδείτε», είπε.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εννέα όμηροι σκοτώθηκαν τη νύχτα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Προηγουμένως, είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε έναν όμηρο για κάθε σπίτι που βομβαρδίζεται απροειδοποίητα από το Ισράηλ.

Σχετικά Άρθρα