Ισραήλ: Έληξε το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ, προ των πυλών η χερσαία εισβολή στη Γάζα – Χεζμπολάχ: Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη μάχη – Εικόνες φρίκης στα νοσοκομεία (vid)

 Ισραήλ: Έληξε το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ, προ των πυλών η χερσαία εισβολή στη Γάζα – Χεζμπολάχ: Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη μάχη – Εικόνες φρίκης στα νοσοκομεία (vid)

Ώρα μηδέν για τη Γάζα καθώς το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ έληξε. Οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν μέχρι τις 17:00 να φύγουν μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα. Οι σειρήνες ήχησαν στο κέντρο του Ισραήλ και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ασκελόν και του Τελ Αβίβ, καθώς η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες στην περιοχή. 

Ώρα μηδέν για τη Γάζα – Έληξε το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ

Ώρα μηδέν για τη Γάζα καθώς το τελεσίγραφο που έδωσε το Ισραήλ έληξε και όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο βήμα της επιχείρησης με τα χερσαία στρατεύματα να κινούνται προς τον θύλακα των Παλαιστινίων.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν μετακινηθεί νότια, αφού το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης πριν από μια επίγεια εισβολή.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε σε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έθεσε 24ωρη προθεσμία για την εκκένωση αυτή νωρίς την Παρασκευή.

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Ιράν: Η Χεζμπολάχ θα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει τα εγκλήματα στη Γάζα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν λέει ότι οι ομάδες που είναι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης στην περιοχή είναι “πλήρως έτοιμες” να απαντήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ. Ο υπουργός μιλά στη Βηρυτό στο τέλος μιας περιοδείας στη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο, όπου το Ιράν απολαμβάνει ευρεία επιρροή και όπου έχουν αναπτυχθεί δεκάδες χιλιάδες μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Αμιραμπντολαχιάν δηλώνει στους δημοσιογράφους στη Βηρυτό το Σάββατο ότι συναντήθηκε με την ηγεσία της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι “η αντίσταση [της Χεζμπολάχ] βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και σε πλήρη ετοιμότητα να απαντήσει στις εγκληματικές ενέργειες της σιωνιστικής οντότητας”.

Προσθέτει ότι “η αντίσταση θα αποφασίσει αν ο πόλεμος θα επεκταθεί ή αν θα ανοίξουν νέα μέτωπα”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βηρυτό, ο Amirabdollahian συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και συζήτησαν για τον πόλεμο.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τα σιωνιστικά εγκλήματα στη Γάζα”, λέει ο Amirabdollahian.

Οι απόρρητοι χάρτες της Χαμάς και οι οδηγίες που σοκάρουν

Σοκαριστικά ντοκουμέντα παρουσιάζει το NBC για τα σχέδια που είχε η Χαμάς να χτυπήσει σχολεία, αλλά και ένα κέντρο νεότητας στο Ισραήλ. Το Αμερικανικό Μέσο, παρουσίασε χάρτες στους οποίους φαίνονται αεροφωτογραφίες για επιθέσεις που σχεδίαζαν σε σχολεία στο κιμπούτς Κφαρ Σαάντ, με την εντολή «σκοτώστε όσους περισσότερους μπορείτε, αρπάξτε ομήρους και φύγετε γρήγορα για την Γάζα».

Οι αεροφωτογραφίες που έπεσαν στα χέρια του NBC αναφέρονται ως «top secret» χάρτες στα αραβικά, οι οποίοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προορίζονταν για «υψηλά εκπαιδευμένα μέλη» της Χαμάς, ώστε να «περικυκλώσουν χωριά και να στοχεύσουν περιοχές όπου βρίσκονται πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Οι χάρτες εντοπίστηκαν σε νεκρά στελέχη της Χαμάς από Ισραηλινούς ρεπόρτερ, οι οποίοι τα μοιράστηκαν με την ανταποκρίτρια του NBC, όπως αναφέρει το Μέσο.

Εντολή Χαμάς: Σκοτώστε όσους μπορείτε και πάρτε ομήρους»

Μία από την σελίδα αναφέρει την φράση Top Secret και δείχνει ένα πλάνο για την επίθεση στο κιμπούτς Κφαρ Σαάντ, το οποίο αναφέρει ως «Μάχη μονάδας 1» και δείχνει την επίθεση σε σχολείο, ενώ αλλού γίνεται αναφορά σε «μονάδα μάχης 2» η οποία θα είχε στόχο να «συλλέξει ομήρους» από το κέντρο νεότητας Μπνέι Ακίβα και το σχολείο της περιοχής.

Σε άλλη σελίδα με χάρτη που έχει τίτλο “Top Secret Maneuver” η Χαμάς περιγράφει σε μονάδα να ασφαλίσει την έφοδό της στο Κφαρ Σαάντ στα ανατολικά, ενώ άλλη μονάδα θα ελέγχει την δυτική πλευρά. Αναφέρουν πάλι η φράση «σκοτώστε όσους μπορείτε και πάρτε ομήρους»

Όλοι οι χάρτες σύμφωνα με το NBC είναι στα χέρια των Ισραηλινών αρχών. Σύμφωνα με πηγή του καναλιού, τους χάρτες έχει τόσο ο στρατός όσο και η κυβέρνηση του Ισραήλ. Βίντεο που έδειξαν την έφοδο των ανδρών της Χαμάς σε κιμπούτζ στις 7 Οκτωβρίου, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις εντολές και τις κινήσεις τους, όπως είχαν πάρει τις οδηγίες στον χάρτη, σχολιάζει το δίκτυο.

Αξιωματούχοι στο Ισραήλ αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες συλλέγουν παρόμοια στοιχεία με πλάνα επιθέσεων σε χωριά και οδηγίες για γενικότερη στοχοποίηση σε γυναικόπαιδα.

«Οδοντιατρείο, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια. Αν δει κάποιος που σκόπευαν να χτυπήσουν ακόμη, θα του φύγει το σαγόνι» αναφέρει πηγή των Αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Η Χαμάς όπως φαίνεται από τα σχέδιά τους, είχε ως στόχο να σκοτώσει παιδιά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το βίντεο που ανάρτησαν προσπαθώντας να πείσουν ότι τα απαγάγουν, αλλά τα προσέχουν. 

Ωστόσο, πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχουν δολοφονήσει μικρά παιδιά όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του κιμπούτς Κφαρ Αζα. 

Στους χάρτες είχαν κυκλωμένη την περιοχή που θα την χτυπούσαν, με ένα μπλε κύκλο. Το ίδιο έκαναν και για άλλα χωριά κοντά στα σύνορα με την Γάζα όπως το Ναχάλ Οζ και το Αλουμίμ.

Στα σχέδιά τους επίσης φαίνονται και τα Μέσα με τα οποία θα έκαναν τις κινήσεις τους.

«Group 1 Μετακίνηση από Χάμζα: Ενα τσιπ και τέσσερις μοτοσικλέτες. Γκρουπ 2 Αμπντέλ Ραχμάν: ένα τζιπ και τέσσερις μοτοσικλέτες. Σχέδιο απόστασης μεταξύ των ομάδων, 50 μέτρα ανά γκρουπ» αναφέρουν.

Στέλεχος της IDF δήλωσε έκπληκτος από τον βαθμό σχεδιασμού της Χαμάς, ο οποίος ήταν τέτοιος ώστε να προκαλέσει «το μεγαλύτερο δυνατό κακό». «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο σχεδιασμό στη ζωή μου για μαζική τρομοκρατική επίθεση» είπε.

Sky news: Το σχεδίαζαν εδώ κι ένα χρόνο

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το Sky news, το οποίο ζήτησε από εμπειρογνώμονα να μάθει αν οι χάρτες και τα έγγραφα που βρέθηκαν μπορούν να είναι γνήσια, για να πάρει την απάντηση πως «πιθανότατα είναι».

Το βρετανικό Μέσο παρουσίασε άλλες τέσσερις σελίδες που έδειχναν ένα στρατιωτικό σχέδιο για τη στόχευση του Mefalsim, ενός κιμπούτς κοντά στη Γάζα. Το σχέδιο, ωστόσο, δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι μαχητές φέρονται να απωθήθηκαν από την τοπική ασφάλεια και πιστεύεται ότι κανείς μέσα στο κιμπούτς δεν σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα σχέδια της Χαμάς ήταν πιθανότατα σε «προχωρημένο στάδιο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους» κάτι που ειδικοί εκτιμούν πως αν ισχύει πρόκειται για μία «πολύ σοβαρή αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών».

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στα νοσοκομεία της Γάζας

Τη φρίκη του πολέμου βιώνουν πλέον καθημερινά οι κάτοικοι της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει και βομβαρδίζει αδιάκοπα την περιοχή, μετά το μακελειό που προκάλεσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Ο απολογισμός των νεκρών και στις δύο πλευρές είναι σπαρακτικός… Στο Ισραήλ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 1.300 μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ενώ στην Παλαιστίνη ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες και πλέον έχει φτάσει τους 2.269…

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεσημέρι της Παρασκευής οι νεκροί της Παλαιστίνης έφταναν περίπου τους 1.500, ωστόσο το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα οι νεκροί το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 2.200…

Μεταξύ των νεκρών είναι πάνω από 700 παιδιά.

Τα βίντεο που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας είναι αποκαρδιωτικά. Άνθρωποι μέσα στα συντρίμμια προσπαθούν να σωθούν, παιδιά καλυμμένα με αίματα και σκηνές αρχαίας τραγωδίας μέσα στα νοσοκομεία.

Γροθιά στο στομάχι είναι ένα από τα βίντεο που δόθηκαν στην δημοσιότητα όπου ένας πατέρας αποχαιρετά το μόλις 9 μηνών παιδί του… 

Τα νεκροτομεία στα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και οι άνθρωποι της Γάζας ψάχνουν ψυγεία για τους νεκρούς τους.

Ένας άνδρας εξήγησε πως μετατρέπουν τα φορτηγά παγωτατζίδικα σε νεκροτομείο.

Νεκρός “οπλαρχηγός” της Χαμάς

Σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκε ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χαμάς στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

Συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου για να ανοίξει η διάβαση της Ράφα μόνο για Αμερικανούς πολίτες

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτό (το πέρασμα), για να ανοίξει από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον ήρθε σε επαφής με Αμερικανοπαλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν μέσω της Ράφα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σαφές αν η διάβαση είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή και είναι επίσης άγνωστο αν η Χαμάς θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι εκεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανέφερε, ότι οποιοδήποτε πέρασμα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συνεργασία με το Ισραήλ.

«Όσον αφορά τη Γάζα, τα περάσματα είναι κλειστά. Τα σύνορα είναι κλειστά και οποιαδήποτε μετακίνηση ή διέλευση προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συντονισμό και σε επαφή από εμάς. Προς το παρόν, αυτό το θέμα δεν υφίσταται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σχετικά Άρθρα