Δύσκολος χειμώνας: Ακριβαίνουν πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα – Πόσο ανεβαίνουν οι τιμές

 Δύσκολος χειμώνας: Ακριβαίνουν πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα – Πόσο ανεβαίνουν οι τιμές

Η τιμή του Brent εκτινάχθηκε στα ύψη φθάνοντας τα 90 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 6% ως επίπτωση από τη νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Στην εγχώρια αγορά οι τιμές στην αντλία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκτιναχθούν με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αυτή θα είναι τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο. Τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα εφόσον επαληθευτούν οι αναλύσεις που βλέπουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» να φθάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αφορμή και μάλλον όχι η αιτία για το ράλι της τιμής του πετρελαίου ήταν επιβολή χθες κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής πετρελαίου που είχε θέσει η G7 ώστε να ελέγχεται η «είσοδος» του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά.

«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν τα κέρδη του ρωσικού κυβερνητικού πετρελαίου και να περιορίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 4,78 δολάρια ή 5,8% στα 87,69 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 5,9%.

Παράλληλα, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,89 δολάρια ή 5,7% στα 90,89 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος η άνοδος ανέρχεται σε 7,5%.

  • Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την χθες Παρασκευή «χάρη στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο MarketWatch ο Lukman Otunuga, διευθυντής ανάλυσης αγοράς στην FXTM.

«Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ώθησε τις τιμές σε ανοδική πορεία, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ επίσης ενίσχυσαν την ανοδική τάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • «Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό παραμένουν έντονες εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την εξάπλωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην περιοχή, με αποτέλεσμα σημαντικές διαταραχές σε μια ήδη στενή αγορά», δήλωσε ο Otunuga.

Ανεβαίνει το κόστος και στο ηλεκτρικό ρεύμα

Στο ηλεκτρικό ρεύμα οι επιδοτήσεις τελειώνουν και η ρήτρα αναπροσαρμογής «ξεπαγώνει», ενώ τα τιμολόγια αποκτούν χρωματική σήμανση προκειμένου οι καταναλωτές να διευκολύνονται στην επιλογή των προϊόντων με βάση το καταναλωτικό προφίλ τους.

Με μπλε χρώμα θα σημαίνονται τα σταθερά τιμολόγια, με πράσινο τα κυμαινόμενα (τρεις κατηγορίες) και με πορτοκαλί τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης.

Τα νέα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα – Τι αλλάζει στο επίδομα

Έως τέλος έτους: Επιδότηση όλων των κατοικιών

– Μηνιαία επιδότηση: 1,5 λεπτό/kWh

– Κριτήρια: Κανένα

Κοινωνικά τιμολόγια: Επιδότηση 5 λεπτά/kWh

Αγροτικά τιμολόγια: Επιδότηση Οκτωβρίου: 1,5 λεπτό/kWh

Τιμολόγια Νοεμβρίου: Κίνδυνος αύξησης τιμών

Από 1 η /1/2024:

– Ξεπαγώνει: Η ρήτρα αναπροσαρμογής

– Επιδοτήσεις: Μόνο σε ευπαθείς ομάδες

– Τιμολόγια: Με χρωματική σήμανση

Τιμολόγια: Με χρωματική σήμανση

  • Μπλε χρώμα: Σταθερά τιμολόγια
  • Πράσινο χρώμα: Κυμαινόμενα τιμολόγια
  • Πορτοκαλί: Δυναμική τιμολόγηση (ημερήσια διακύμανση τιμών)
  • Εξετάζεται να προστεθεί και τέταρτο

Απλήρωτοι λογαριασμοί: Διακοπή ρεύματος

– Ύψος οφειλής για διακοπή: Δεν έχει αποφασιστεί

– Για μη διακοπή: Ρύθμιση σε δόσεις

Σχετικά Άρθρα