Πρεμιέρα διάθεσης για το πετρέλαιο θέρμανσης – Σε ποια επίπεδα θα κινηθεί η τιμή – Αβεβαιότητες λόγω των κρίσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

 Πρεμιέρα διάθεσης για το πετρέλαιο θέρμανσης – Σε ποια επίπεδα θα κινηθεί η τιμή – Αβεβαιότητες λόγω των κρίσεων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Με αβεβαιότητες λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και του Ουκρανικού ξεκινά και επίσημα σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ουδείς είναι αυτή την στιγμή σε θέση να προβλέψει, τη διάρκειά, την ένταση και το κυριότερο όλων το βαθμό γενίκευσης της κρίσης στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα είναι τελικά λίγο χαμηλότερη από πέρυσι και αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας έχει να κάνει με τον καιρό και την ασθενική όπως αναμένεται ζήτηση, τις πρώτες ημέρες τουλάχιστον, και ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί τελικά να μην υπάρχει κρατική επιδότηση, αλλά υπάρχει παρέμβαση μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας, της ΕΚΟ, κάτι που πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες.

  • Η τιμή σε μέσα επίπεδα εκτιμάται να διαμορφωθεί σε 1,30 με 1,33 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΟ, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, προέβλεψε τιμή για τα μεγάλα αστικά κέντρα, στα 1,38 – 1,39 με τη Μέση Πανελλαδική τιμή, στο 1,42 – 1,43.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στο ξεκίνημα της περιόδου, η τιμή για την Αττική ήταν περίπου στο 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο και σε μέσα επίπεδα στο 1,41 ευρώ το λίτρο.

Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης, εκτιμάται ότι η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, όπως και πέρυσι θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και θα αφορά περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά.

Στο τέλος της τρέχοντος μηνός αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα ποσά και τους δικαιούχους.

Αν δεν αλλάξει κάτι η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει με βάση το περυσινό χρονοδιάγραμμα σε τρείς δόσεις ανάλογα με το χρόνο τιμολόγησης των αγορών και την υποβολή των παραστατικών. Η πρώτη θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Αλλαγές υπάρχουν εφέτος στα εισοδηματικά κριτήρια αυτών που έχουν παιδιά. Έτσι ενώ παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο:

  1. για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ.
  2. για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και
  3. για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Μία ακόμη αλλαγή στο φετινό σύστημα είναι ότι για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Τα κριτήρια και τα ποσά

Παράλληλα για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος και τα 300.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης η πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Τα ποσά του επιδόματος ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Για κάθε δικαιούχο το επίδομα υπολογίζεται επί ποσού βάσης στα 350 ευρώ και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο, ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα