Παρέμβαση της ‘Αγκυρας στη σύρραξη Ισραήλ Χαμάς – Δηλώσεις Ερντογάν για τον αποκλεισμό της Γάζας, σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

 Παρέμβαση της ‘Αγκυρας στη σύρραξη Ισραήλ Χαμάς – Δηλώσεις Ερντογάν για τον αποκλεισμό της Γάζας, σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα όπως φαίνεται αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο παρέμβασης στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή τόσο με μια σκληρή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος προέδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα, μετά την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους που μετέφερε τουρκική βοήθεια στην Αίγυπτο.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια στη Γάζα σε συνεργασία με την Αίγυπτο και ότι οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επαφές για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξεύρεση λύσης στην κρίση.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρειδοποίηση του Ισραήλ να μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι στα νότια της Γάζας εντός 24 ωρών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Ο εξαναγκασμός 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι υφίστανται επί μέρες αδιάκριτους βομβαρδισμούς και στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τροφίμων, να μεταναστεύσουν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει καμία θέση στην ανθρωπότητα. Περιμένουμε από το Ισραήλ να πάρει πίσω αμέσως αυτό το σοβαρό λάθος και να τερματίσει αμέσως τις βάναυσες και μαζικές ενέργειές του εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα».

Σχετικά Άρθρα