Πέτρος Παππάς στο libre: Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι άνθρωπος των πράξεων και όχι των υποσχέσεων

 Πέτρος Παππάς στο libre: Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι άνθρωπος των πράξεων και όχι των υποσχέσεων

«Δεν υπάρχει χώρος για αυτοαναφορικές προσεγγίσεις, προσωπικές στρατηγικές, παρωχημένο λόγο και πικρίες», δηλώνει στο libre ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πέτρος Παππάς, απαντώντας μεταξύ άλλων στο ερώτημα αν το κόμμα κινδυνεύει να διασπαστεί. Ο ίδιος περιγράφει τους άμεσους στόχους του νέου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη  «δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τη νεολαία, τα συνδικάτα, τα κινήματα και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα». Σ’ ό,τι αφορά τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ όπως λέει πρέπει «να σφυρηλατηθεί από την βάση της κοινωνίας, η οποία και θα δείξει τον δρόμο».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε Παππά, είστε από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος βουλευτής που βρεθήκατε δίπλα στον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη. Γιατί σπεύσατε να τον υποστηρίξετε; Τι διακρίνατε σε αυτόν έναντι των άλλων υποψηφίων;

Προσωπικά άρχισα να συνειδητοποιώ τις αρετές του Στέφανου Κασσελάκη το φετινό καλοκαίρι, όταν πραγματοποιήσαμε μαζί μια διήμερη περιοδεία στο νομό Κιλκίς όπου εκλέγομαι βουλευτής.

Στο διήμερο αυτό, είχαμε την ευκαιρία, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα ο τρόπος που σκέφτεται και λειτουργεί. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι προσπαθούσε να βρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, πράγμα που δείχνει ότι είναι άνθρωπος των πράξεων και όχι των υποσχέσεων μόνο. Εξίσου σημαντική ήταν και η επικοινωνία που είχε με τον απλό κόσμο, ο οποίος τον υποδεχόταν με ενθουσιασμό, σε χρονική περίοδο που δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα η υποψηφιότητά του.

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισα να στηρίξω τον Στέφανο Κασσελάκη αμέσως μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου του κόμματός μας.

Ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο του νέου Προέδρου; Δεν φαίνεται να βιάζεται για τις εσωτερικές διαδικασίες ιδιαίτερα. Π.χ. η Πολιτική Γραμματεία έχει οριστεί πότε θα συνεδριάσει και ποια είναι τα θέματα της συζήτησης;

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα άλλαξε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και έκανε ξανά την πολιτική επίκαιρη συζήτηση ανάμεσα στους πολίτες. Ο ίδιος διέγνωσε το μεγάλο κενό ελπίδας και οράματος που υπάρχει ανάμεσα στον προοδευτικό κόσμο της χώρας μας και αυτό ακριβώς το έλλειμμα ελπίδας θα αποκαταστήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πολιτικό του σχέδιο αφορά στην παραγωγή προγραμματικού λόγου, αδιαμεσολάβητα, από τη βάση του κόμματος. Η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τη νεολαία, τα συνδικάτα, τα κινήματα και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελούν άμεσους στόχους του νέου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος καλείται να αντιστοιχιστεί και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν όπως προβλέπεται και οι διαδικασίες προφανώς θα τηρηθούν ώστε να ανταποκριθούμε στην επιτακτική επιταγή της βάσης του κόμματος για ριζική ανανέωση και ανασυγκρότηση.

 Η χυδαία επίθεση που έκανε εις βάρος του κ. Κασσελάκη ο δήμαρχος Βόλου είναι ένα «δηλητήριο»; Ρωτώ γιατί όταν ο δήμαρχος Βόλου χυδαιολογούσε το πλήθος που παρακολουθούσε το παραλήρημά του, τον χειροκροτούσε και γελούσε.  

Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι οι άνθρωποι που χειροκροτούσαν τον δήμαρχο Βόλου, δεν αναρωτιούνται κατά πόσο αύριο μεθαύριο μπορεί να βρεθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στη θέση να δεχτούν bullying, δεν αντιλαμβάνονται τι δημιουργεί στην κοινωνία αυτή η ρατσιστική ρητορική. Με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε  εκβαρβάρωση της κοινωνίας και φυσικά γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω. Ο κος Μπέος βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτελέσει το ρόλο της, με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος της.

Ο ρόλος του κ. Πολάκη φαίνεται ότι διχάζει το κόμμα. Επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα βέβαια κανένας δεν έθετε θέμα διαγραφής του από τα κεντρικά στελέχη δημόσια. Τώρα φαίνεται ότι η ισχυρή θέση του εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκαλεί δυσαρέσκεια. Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση στη συνέχεια;

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνέθεσε μια ομάδα ανθρώπων αποτελούμενη από νέα και παλαιότερα κομματικά στελέχη τα οποία πίστεψαν στο αίτημα του προοδευτικού κόσμου της χώρας για την πλήρη ανανέωση του πολιτικού μας χώρου. Θα ήθελα να θυμίσω την πολύ επιτυχημένη υπουργική θητεία του Παύλου Πολάκη στον τομέα της υγείας με την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) αλλά και την θέσπιση των αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ακόμη, θα ήθελα να εξάρω την προσπάθεια από μέρους του τομέα διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του οποίου προΐστατο ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανέδειξε σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι άνθρωποι που επέλεξε ο νέος πρόεδρος να συνδράμουν στη προσπάθεια του, θα επιτελέσουν με σύνεση, ακεραιότητα και ζήλο τον ρόλο που τους ανατέθηκε.

Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενόψει των ευρωεκλογών; Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ ή αυτονομία και αύξηση των ποσοστών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ως στόχο του να διευρύνει το πολιτικό ακροατήριο του σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Άμεσο απότοκο αυτής της διεύρυνσης θα είναι η αύξηση των ποσοστών του και η διεκδίκηση στο τέλος της τετραετίας της διακυβέρνησης του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να καταστεί ο ιδεολογικός πυλώνας που θα συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες καθιστάμενες πλειοψηφικές, θα φέρουν ξανά την παράταξη μας σε κυβερνητική τροχιά. Η συμμαχία πρέπει δηλαδή να σφυρηλατηθεί από την βάση της κοινωνίας, η οποία και θα δείξει τον δρόμο.

Κινδυνεύει με διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Αυτό που πρέπει να απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι  η διατήρηση της ενότητας στη βάση του καθώς και η παράλληλη διεύρυνση του κόμματος σε ένα ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο αλλά και σε έναν κόσμο που δεν συμμετέχει στις πολιτικές διαδικασίες. Αυτό το στοίχημα πιστεύω ότι,  με την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα το κερδίσει. Με την αδιαμεσολάβητη επαφή του κόμματος με την κοινωνία και την ανάδειξη νέων στελεχών προερχόμενων από την παραγωγική διαδικασία θα δοθεί μια νέα πνοή στον πολιτικό μας φορέα. Σε μια κοινωνία με ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες, στην οποία το αίτημα για ατομική και κοινωνική προκοπή και πρόοδο είναι κυρίαρχο, δεν υπάρχει χώρος για αυτοαναφορικές προσεγγίσεις, προσωπικές στρατηγικές, παρωχημένο λόγο και πικρίες. Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, με γενναιότητα να «σπάσουμε το παλιό» μέσα μας και να πορευτούμε με ενότητα για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα