Ισραήλ: Παραιτήθηκε η υπουργός Πληροφοριών με αιχμές για υποστελέχωση

 Ισραήλ: Παραιτήθηκε η υπουργός Πληροφοριών με αιχμές για υποστελέχωση

Η υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας Galit Distel Atbaryan παραιτείται από τη θέση της, διαμαρτυρόμενη ότι το πολυσυζητημένο υπουργείο της απογυμνώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας από τις ελάχιστες εξουσίες που του δόθηκαν όταν συγκροτήθηκε στις αρχές του έτους.

Σε ένα μακροσκελές tweet, η Distel Atbaryan αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση εξουσιοδότησε το υπουργείο Διασποράς να κατευθύνει τη δημόσια διπλωματία του Ισραήλ στο εξωτερικό παράλληλα με το έργο του υπουργείου Εξωτερικών, καθιστώντας το υπουργείο της “σπατάλη δημόσιου χρήματος”.

Πολλοί δημοσιογράφοι και παρατηρητές σημείωναν καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ότι το υπουργείο της Distel Atbaryan δεν είχε πραγματικές εξουσίες, με το υπουργείο να αποτελείται αποκλειστικά από το γραφείο του υπουργού. Προσπάθησε και απέτυχε αρκετές φορές να διορίσει γενικό διευθυντή του υπουργείου, ενώ τα λιγοστά προϊόντα του – διαδικτυακά βίντεο και αναρτήσεις στα αγγλικά που προσπαθούσαν να μεταφέρουν τη θέση της κυβέρνησης σε θέματα όπως η δικαστική αναμόρφωση – χλευάστηκαν ευρέως για την ποιότητα και την καθυστερημένη αποστολή μηνυμάτων.

Δείτε την ανάρτησή της:

Άτυπη μετάφραση της ανακοίνωσης της παραιτηθείσας υπουργού:

«Στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής του πληροφοριακού συστήματος αποφάσισε να ορίσει το Υπουργείο Διασποράς υπεύθυνο για τις δραστηριότητες πληροφόρησης του κράτους του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή παράλληλα με τις τρέχουσες δραστηριότητες του Υπουργείου Εξωτερικών. Σέβομαι αυτή την απόφαση.

Το Υπουργείο Διασποράς διαθέτει πολύ περισσότερους πόρους, προσωπικό, εξουσίες και μονάδες υποστήριξης από το Υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο έλαβε τον αρχικό του προϋπολογισμό μόλις πριν από 17 εβδομάδες και βρίσκεται ακόμη στα στάδια της δημιουργίας του. Πέρα από το εγώ – το καλό του Ισραήλ έρχεται πρώτο, σίγουρα κατά τη διάρκεια ενός τόσο δύσκολου πολέμου.

Στο Υπουργείο Πληροφοριών ανατέθηκε το έργο της ενίσχυσης της εθνικής ανθεκτικότητας. Αλλά υπάρχει ήδη ένας πολύ ταλαντούχος υπουργός για θέματα εθνικής ασφάλειας, υπάρχει η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου, υπάρχουν πολιτικές οργανώσεις που κάνουν ιερό έργο και για να είμαι ειλικρινής – δεν μπορώ να βρω καμία δικαιολογία για αυτόν τον διπλασιασμό των εξουσιών. Η λειτουργία ενός κυβερνητικού γραφείου είναι μια δαπανηρή υπόθεση και ο λαός του Ισραήλ χρειάζεται κάθε σέκελ.

Και όταν βλέπω το υπουργείο πληροφοριών που έχει αδειάσει από τις εξουσίες που του δόθηκαν εξαρχής – δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ειλικρινά ότι κάθε μέρα που λειτουργεί από εδώ και πέρα είναι σπατάλη δημόσιων πόρων. Υπό τον σημερινό αστερισμό, αυτό το γραφείο δεν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη χώρα και το καλό της χώρας είναι πιο σημαντικό για μένα από οτιδήποτε άλλο. Λόγω όλων αυτών, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση μου ως Υπουργός Πληροφοριών.

Εύχομαι στον καλό μου φίλο Amichai Shikli μεγάλη επιτυχία στην εξήγηση του κράτους του Ισραήλ στον κόσμο και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει να κάνει εξαιρετική δουλειά. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και τον εκλιπαρώ να χορηγήσει ολόκληρο τον προϋπολογισμό του υπουργείου απευθείας στους πολίτες του νότου.

Τέλος, είναι σημαντικό για μένα να αναφερθώ στην περιορισμένη ομάδα του γραφείου μου που άνοιξε το HML ήδη από το πρωί του Σαββάτου και εργάστηκε νυχθημερόν δημιουργώντας βίντεο, δημιουργώντας ομάδες επιρροής, ενώ παράλληλα απηχούσε την ισραηλινή αφήγηση σε στρατηγικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Έκαναν μια αθόρυβη, αποτελεσματική και αποδοτική δουλειά στο παρασκήνιο. Χίλια χίλια ευχαριστώ. Επιστρέφω για να σας εξυπηρετήσω από την Κνεσέτ. Το Ισραήλ ζει».

Σχετικά Άρθρα