Γάζα ώρα μηδέν: Ο ισραηλινός στρατός διέταξε 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς τα νότια – Γενικεύεται η σύρραξη με εμπλοκή της Δύσης – Φόβοι και για το Ιράν

 Γάζα ώρα μηδέν: Ο ισραηλινός στρατός διέταξε 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς τα νότια – Γενικεύεται η σύρραξη με εμπλοκή της Δύσης – Φόβοι και για το Ιράν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο στη Μέση Ανατολή καθώς την ώρα που εξελίσσεται η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα απο τους ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ συμβαίνουν τα εξής: Καταρχάς το Τελ Αβίβ έστειλε τελεσίγραφο σε 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους της Γάζας να φύγουν προς τα νότια, γεγονός που δείχνει ότι είναι θέμα ωρών η εισβολή. Την ίδια ώρα συκγεντρώνεται δύναμη πυρός της Δύσης στα “νερά” του Ισραήλ ενώ είναι ορατή πλέον και η εμπλοκή του Ιράν στην κρίση.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.537 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 6.612 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Η Γάζα παραμένει υπό πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.

Την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

Οι ΗΠΑ έστειλαν το αεροπλανοφόρο και τα πλοία συνοδείας του ενώ σε ανάλογη κίνηση προχωρά και το Ηνωμένο Βασίλειο που στέλνει πλοία και αεροσκάφη επιτήρησης.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ την Πέμπτη αποφάσισαν να στείλουν τα όπλα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της Χαμάς. Διατυπώθηκαν ανησυχίες ότι η χρήση βίας από το Ισραήλ ως αντίποινα κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς μπορεί να είναι δυσανάλογη – εν μέσω φόβων ότι το Ιράν θα μπορούσε να επωφεληθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατονόμασε ρητά το Ιράν και την ομάδα Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο ως πιθανόν να διαδραματίζουν ρόλο στις επιθέσεις, παρά την άρνηση των ιρανικών αρχών ότι φέρουν ευθύνη.

Οι συνεδριάσεις για το Ισραήλ ήταν σχετικά σύντομες και δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τους ανθρωπιστικούς νόμους, δεδομένου ότι ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να επιδείξει υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Η Χαμάς επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμπλέξει τα αραβικά κράτη στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων στη Γάζα, η περιοχή θα αντιμετωπίσει «νέες συνθήκες».

«Δεν μπορούν να θέτουν τη Γάζα υπό πλήρη πολιορκία και να βομβαρδίζουν τους πολίτες και να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και να μην περιμένουν καμία απάντηση», δήλωσε ο Hossein Amirabdollahian.

Ο Amirabdollahian συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Mohammed Shia al-Sudani την Πέμπτη στη Βαγδάτη και αναμένεται να μεταβεί στον Λίβανο την Παρασκευή. Είπε ότι υπάρχει ανάγκη να μπει τέλος στις «δολοφονίες παιδιών και αμάχων στην Παλαιστίνη».

Σχετικά Άρθρα