Γάζα: Γιαχία Σανουάρ και Μοχάμεντ Αλ Νταΐφ οι δύο βασικοί στόχοι του Ισραήλ

 Γάζα: Γιαχία Σανουάρ και Μοχάμεντ Αλ Νταΐφ οι δύο βασικοί στόχοι του Ισραήλ

Στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας άρματα μάχης και στρατιώτες είναι έτοιμοι για μια πιθανή χερσαία επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος στα βόρεια της Γάζας. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για μία χερσαία επιχείρηση μέσα στις επόμενες 24 ώρες και παρά το ότι ζήτησε από 1.100.000 χιλιάδες κατοίκους εγκαταλείψουν το σημείο και να κατευθυνθούν προς το νότο, η παρουσία τόσων αμάχων καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.

Πολλοί νεαροί στρατιώτες σκέφτονται ότι ίσως να μην ξαναπεράσουν τα σύνορα και να γυρίσουν πίσω ζωντανοί Το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει περίπου 300.000 εφέδρους πλέον του τακτικού στρατού των 160.000 πολεμιστών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι στόχος είναι όλη η ιεραρχία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Προτεραιότητα αποτελούν:
Ο αρχηγός Γιαχία Σανουάρ, ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγιε.
Ο Μοχάμεντ Αλ Νταΐφ, o διαβόητος αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας που ζει στις σκιές χρόνια τώρα, έχοντας αποδειχθεί εφτάψυχος, αφού έχει γλυτώσει από πολλές δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.
Οι δυνάμεις Νουκμπά, η ελίτ των ενόπλων της Χαμάς που έφεραν εις πέρας την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, μακελεύοντας πάνω από 1.300 αμάχους και απαγάγοντας δεκάδες άλλους.

Ακόμα, σε αυτόν τον πόλεμο στόχος είναι ο λαβύρινθος από τούνελ που έχει χτίσει η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύουν οι ένοπλοί της τις επιθέσεις του στο Ισραήλ και να απαγάγουν στρατιώτες.

Αυτό το εξελιγμένο υπόγειο δίκτυο είναι γνωστό και ως «Μετρό της Γάζας». Τα «τρομοκρατικά τούνελ», όπως τα αποκαλούν οι Ισραηλινοί, έχουν μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων.

Σχετικά Άρθρα