Γάζα: Έληξε το τελεσίγραφο, επίκειται χερσαία επιδρομή του Ισραήλ – Αναφορές για πυραυλική επίθεση της Χαμάς στο Τελ Αβίβ – Τρέχουν στα καταφύγια οι πολίτες (vid)

 Γάζα: Έληξε το τελεσίγραφο, επίκειται χερσαία επιδρομή του Ισραήλ – Αναφορές για πυραυλική επίθεση της Χαμάς στο Τελ Αβίβ – Τρέχουν στα καταφύγια οι πολίτες (vid)

Στις 20:00 έληξε το τελεσίγραφο των ισραηλινών δυνάμεων προς τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν για να ξεκινήσει η χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς. «Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, φύγετε» ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τον ανθρωπιστικό διάδρομο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας για να εκκενώσουν τις βόρειες περιοχές προς τις νότιες ώστε να μην βρεθούν μεταξύ των πυρών των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χαμάς.

«Από λεπτό σε λεπτό η επίθεσή μας», δηλώνουν στελέχη των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Τοπικές» χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες από τον ισραηλινό στρατό

Στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας έχουν διεισδύσει οι ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι». Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια στο Ισραήλ από τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, καθώς οι πολίτες υπακούουν στις εντολές και σπεύδουν στα καταφύγια όταν σημαίνει ο συναγερμός.

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ – Ηχούν οι σειρήνες, αναφορές για πυραυλική επίθεση

Σε συναγερμό βρίσκεται το Τελ Αβίβ, καθώς ηχούν οι σειρήνες και οι κάτοικοι τρέχουν να κρυφτούν.

Μια ανάρτηση στο Χ από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφερε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί τρέχουν από τα τραπέζια του Σαμπάτ στα καταφύγια βομβών».

Μια άλλη ανάρτηση από τον δημοσιογράφο Robert Sherman περιέχει βίντεο με πυραύλους που αναχαιτίζονται πάνω από την πόλη.

Αναφορές υπάρχουν για πυραυλική επίθεση κατά του Τελ Αβίβ, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ως τώρα επίσημα.

Νεκρός δημοσιογράφος στο Λίβανο από ρίψη ρουκέτας

Στο γειτονικό Λίβανο, έδρα της Χεζμπολάχ – υποστηριζόμενης από το Ιράν – υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμό δημοσιογράφων.

Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και έξι ακόμα τραυματίστηκαν.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera ο Ali Hashem από την πλευρά του Λιβάνου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: «Η ομάδα μας χωρίστηκε από αυτή την ομάδα. Πήγαν σε ένα σημείο με θέα το τοπίο. Ήταν συνάδελφοι από το Al Jazeera, από το Reuters, από το AFP. Φαίνεται ότι ένα βλήμα από τανκ τους χτύπησε άμεσα. Ήταν φρικτό. Η ομάδα ήταν καθαρή, όλοι φορούσαν κράνη και μπουφάν ασφαλείας με την ένδειξη “Τύπος”. Βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο. Ήταν σε ένα λόφο, ήταν ανοιχτό για να το βλέπουν όλοι. Δύο από τους συναδέλφους μας βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ένας άλλος συνάδελφος, ένας πολύ καλός φίλος έχασε τη ζωή του».

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera Carmen Joukhadar και ο εικονολήπτης Elie Brakhya είναι μεταξύ των τραυματιών.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένας εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν στο νότιο Λίβανο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ανακοίνωση του Reuters αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο εικονολήπτης μας, Issam Abdallah, σκοτώθηκε.

Ο Issam ήταν μέλος του συνεργείου του πρακτορείου στο νότιο Λίβανο που παρείχε ζωντανή σύνδεση», ανέφερε το Reuters.

Το Ισραήλ προειδοποιεί για ενδεχόμενη εισβολή από το Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Χανίτα, 500 μέτρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα, τονίζοντας ότι υπάρχει υποψία για εισβολή ενόπλων σε εξέλιξη από τη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

Το χωριό Χανίτα βρίσκεται απέναντι από τη λιβανική κοινότητα Άαλμα ελ Χαέμπ.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι μια έκρηξη προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο κοντά στο σημείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού προς τον Λίβανο στην περιοχή, τόνισε ο στρατός. Πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός φυλακίου του λιβανέζικου στρατού στο νότιο Λίβανο.

Χεζμπολάχ: Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη μάχη

«Η Χεζμπολάχ δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να παραμείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ, την Παρασκευή 13/10, λέγοντας ότι η ομάδα είναι «πλήρως έτοιμη» να συμβάλλει στον αγώνα.

«Τα παρασκηνιακά τηλεφωνήματα μεγάλων δυνάμεων, αραβικών χωρών, απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρεμβαίνουμε, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», είπε μιλώντας στους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ που συγκεντρώθηκαν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και πλήρως έτοιμοι», είπε ο Κασέμ. Η ομάδα έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Η διασυνοριακή ρίψη ρουκετών και ο βομβαρδισμός ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς κατά των ισραηλινών πόλεων και τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα.

Σχετικά Άρθρα