BBC: Γιατί δεν αποκαλούμε “τρομοκράτες” τους μαχητές της Χαμάς – Τι στάση τηρούν άλλα κανάλια

 BBC: Γιατί δεν αποκαλούμε “τρομοκράτες” τους μαχητές της Χαμάς – Τι στάση τηρούν άλλα κανάλια

Απάντηση έδωσε το BBC σε πολλά σχόλια πολιτών, που εγκαλούσαν τον βρετανικό οργανισμό MME επειδή δεν αποκαλεί τους μαχητές της Χαμάς ως «τρομοκράτες» κατά την κάλυψη του πολέμου στο Ισραήλ. Εκπρόσωπος του BBC σημείωσε ότι αποτελεί εδώ και χρόνια θέση για τους δημοσιογράφους του, να μην χρησιμοποιούν οι ίδιοι τον όρο, εκτός και αν τον αποδίδουν σε κάποιον άλλο.

Ο βετεράνος ξένος ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το να αποκαλείς κάποιον τρομοκράτη σημαίνει ότι παίρνεις πλευρά».

Η αντίδραση από τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι η πολιτική «αγγίζει το επαίσχυντο» που χρειαζόταν το BBC για να εντοπίσει την «ηθική του πυξίδα».

«Πιστεύω πραγματικά ότι είναι επαίσχυντη, αυτή η ιδέα ότι υπάρχει κάποιο είδος ισοδυναμίας, και πάντα θα λένε, καλά, υπάρχουν δύο πλευρές», δήλωσε στο LBC.

Όπως είπε ο ίδιος, η Χαμάς, που «βγήκε έξω και έσφαξε αθώους ανθρώπους, μωρά, φεστιβάλ, συνταξιούχους», είναι μια απαγορευμένη οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο – που σημαίνει ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση που είναι παράνομη η υποστήριξή της.

«Δεν είναι μαχητές της ελευθερίας, δεν είναι μαχητές, είναι αγνοί και απλοί τρομοκράτες και είναι αξιοσημείωτο να πηγαίνεις στον ιστότοπο του BBC και να τους βλέπεις ακόμα να μιλούν για ένοπλους και μαχητές και να μην τους αποκαλούν τρομοκράτες», δήλωσε ο κ. Σαπς – δήλωση που φιλοξενεί το BBC.

Πιέσεις από Βρετανούς υπουργούς στο BBC: Αναθεωρείστε την πολιτική σας

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και η υπουργός Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ προέτρεψαν επίσης τον τηλεοπτικό σταθμό του BBC να αναθεωρήσει την πολιτική του, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε για το BBC: «Πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν χρησιμοποιεί» αυτή τη λέξη.

«Είπα «τρομοκρατία» και «τρομοκράτης», και για μένα αυτό είναι προφανώς αυτό που γινόμαστε μάρτυρες», δήλωσε ο κ. Στάρμερ στο LBC.

BBC: Παίρνουμε τη χρήση της γλώσσας πολύ σοβαρά

Εκπρόσωπος του BBC απάντησε: «Πάντα παίρνουμε τη χρήση της γλώσσας πολύ σοβαρά. Όποιος παρακολουθεί ή ακούει την κάλυψή μας θα ακούσει τη λέξη «τρομοκράτης» να χρησιμοποιείται πολλές φορές – την αποδίδουμε σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες και είναι σύμφωνη με αυτή άλλων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Το BBC είναι ένας εκδοτικά ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του οποίου η δουλειά είναι να εξηγεί με ακρίβεια τι συμβαίνει «επί τόπου», ώστε το κοινό μας να μπορεί να κάνει τη δική του κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αφήστε το κοινό να αποφασίσει»

Ο βετεράνος ξένος ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον απάντησε στην κριτική με ανάρτησή του στο X (Twitter). «Οι Βρετανοί πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά γιατί το BBC αποφεύγει τη λέξη «τρομοκράτης» και με τα χρόνια πολλοί από αυτούς έχουν συμφωνήσει ιδιωτικά με αυτή» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το να αποκαλείς κάποιον τρομοκράτη σημαίνει ότι παίρνεις θέση και παύεις να αντιμετωπίζεις την κατάσταση με τη δέουσα αμεροληψία. Η δουλειά του BBC είναι να τοποθετεί τα γεγονότα ενώπιον του κοινού του και να το αφήνει να αποφασίσει τι σκέφτεται, ειλικρινά και χωρίς φασαρίες».

Ο διευθυντής συντακτικής πολιτικής και προτύπων του BBC, Ντέιβιντ Τζόρνταν, σημείωσε μιλώντας στο The Media Show του Radio 4 ότι η κατευθυντήρια γραμμή ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια και αποσκοπούσε στην αποφυγή μιας αντίληψης μεροληψίας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι όλο το κοινό εμπιστεύεται τις πληροφορίες που τους δίνουμε, ότι δεν πιστεύουν πως το BBC έρχεται από τη μια πλευρά της σύγκρουσης σε αντίθεση με την άλλη, και ότι κατευθύνουμε (σ.σ. την ενημέρωση). Φυσικά όμως αυτό σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες η δημοσιογραφία μπορεί να συνεχίσει να είναι τεκμηριωμένη, ακριβής, αμερόληπτη και αληθινή».

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, ούτε το Sky News ούτε το ITN – το οποίο παρέχει ειδήσεις για το ITV, το Channel 4 και το Channel 5 – έχουν σταθερές πολιτικές και αφήνουν τα newsroom τους να αποφασίζουν κατά περίπτωση. Οι ιστορίες στους ιστότοπους Sky News και ITV News αναφέρονται κυρίως σε μαχητές ή μαχητές της Χαμάς, αν και το ITV τους έχει επίσης περιγράψει ως τρομοκράτες.

Σχετικά Άρθρα