Τα μυστικά τούνελ της Γάζας: Το “δυνατό χαρτί” της Χαμάς στον πόλεμο με Ισραήλ – Φτάνουν μέχρι την Αίγυπτο

 Τα μυστικά τούνελ της Γάζας: Το “δυνατό χαρτί” της Χαμάς στον πόλεμο με Ισραήλ – Φτάνουν μέχρι την Αίγυπτο

Στο εσωτερικό των στρατιωτικών κύκλων στο Ισραήλ, υπάρχουν «δύο Γάζες» που πρέπει να αντιμετωπιστούν: H Άνω Γάζα, δηλαδή ότι υπάρχει πάνω από το έδαφος και η κάτω Γάζα, σημείο που οι βόμβες και τα drones δεν μπορούν να προσεγγίσουν, αλλά και οι εξελιγμένοι δορυφόροι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν όσα βρίσκονται εκεί. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς προσπαθεί να τραβήξει τους στρατιώτες του σε εδάφη που η μαχητική ομάδα γνωρίζει πολύ καλύτερα.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι σήραγγες και το έδαφος σε όλη την περιοχή θα παγιδευτούν με εκρηκτικά. «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι υπάρχει στο υπόγειο», δήλωσε ο Χάρελ Τσόρεφ, Παλαιστίνιος ιστορικός στο Κέντρο Μόσε Νταγιάν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, για τις σπουδές σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Αφρικανική, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Κάτω από την Γάζα, υπάρχει ένα τεράστιο δαιδαλώδες σύστημα από τούνελ, που η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση δημιούργησε με σκοπό να πραγματοποιεί εκτεταμένες επιχειρήσεις απαγωγής εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών. Τα εκατοντάδες τούνελ που έχουν δημιουργηθεί από τη Χαμάς ξεκινούν από το έδαφος της Γάζας και φτάνουν μέχρι την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακαλύψει ως τώρα τουλάχιστον 33 από αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Τα «τρομοκρατικά τούνελ», όπως τα αποκαλούν οι Ισραηλινοί, έχουν μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων.

Το μεγαλύτερό τους μέρος είναι βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ, από 500 μέτρα μέχρι και 3 χιλιόμετρα, φτάνοντας σε περιοχές όπως οι Κφαρ Αζά, Ναχάλ Οζ και Σάαντ, εκεί όπου δεκάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από ενόπλους της Χαμάς. Το βάθος τους υπολογίζεται σε περίπου 10 -20 μέτρα, το ύψος τους είναι είναι μόλις 1,7 μέτρα και και το πλάτος τους 1,8 μέτρα.

Η Γάζα, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους ανά 139 τετραγωνικά μίλια, είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο. Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων και του υλικού που έδωσε ο κόσμος στους κατοίκους της Γάζας, για την ανοικοδόμηση μετά από προηγούμενους πολέμους, «επενδύθηκαν» από τη Χαμάς στο περίτεχνο σύστημα των σηράγγων και των αποθηκών.

Παρά τις συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σε θέση να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, ημέρες μετά τις μάχες. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι πύραυλοι είναι κρυμμένοι υπογείως, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν εντός του δικτύου της σήραγγας, αιφνιδιάζοντας την αεροπορία του Ισραήλ. Αυτό το εξελιγμένο υπόγειο δίκτυο είναι γνωστό και ως «Μετρό της Γάζας».

Οι 150 Ισραηλινοί που εκτιμάται ότι αιχμαλωτίστηκαν κατά την αρχική εισβολή της Χαμάς το Σάββατο 7/10, λέγεται ότι είναι κρυμμένοι ως όμηροι σε αυτές τις σήραγγες, καθιστώντας κάθε πιθανή προσπάθεια διάσωσης εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Σχετικά Άρθρα