Ισραήλ: Επίθεση σε υπουργούς του Νετανιάχου από εξαγριωμένους πολίτες – Αποτυχία της κυβέρνησης θεωρούν την επίθεση της Χαμάς

 Ισραήλ: Επίθεση σε υπουργούς του Νετανιάχου από εξαγριωμένους πολίτες – Αποτυχία της κυβέρνησης θεωρούν την επίθεση της Χαμάς

Την οργή των πολιτών του Ισραήλ συναντούν οι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ από εξαγριωμένους πολίτες.  Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Independent, δύο υπουργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή ισραηλινών πολιτών κατά τη διάρκεια επισκέψεών τους σε νοσοκομεία για να δουν τραυματίες.

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Ιντίτ Σίλμαν, αναγκάστηκε να αποχωρήσει άρον-άρον από το νοσοκομείο Assaf Harofeh στο Τζριφίν, με τους πολίτες να εξαπολύουν κατηγορίες για καταστροφή της χώρας τους.

«Καταστρέψατε αυτή τη χώρα! Φύγετε από εδώ! Τώρα είναι η σειρά μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Θα κυβερνήσουμε εδώ. Δεξιά, αριστερά! Ένα έθνος ενωμένο! Χωρίς εσένα! Τα κατέστρεψες όλα!», λέει ένας γιατρός του νοσοκομείου προς την υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ.

«Πώς δεν ντρέπεστε να κάνετε άλλον έναν πόλεμο;», της είπε κάποιος άλλος

Στη συνέχεια, η ίδια φαίνεται να απομακρύνεται από το νοσοκομείο, ενώ οι παρευρισκόμενοι συνεχίζουν να της φωνάζουν. «Πώς δεν ντρέπεστε να κάνετε άλλον έναν πόλεμο;», της είπε κάποιος άλλος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ αντιμετώπισε επίσης οργισμένα πλήθη όταν πήγε στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Τελ Αβίβ για να επισκεφθεί τραυματίες.

Ο κ. Μπαρκάτ εθεάθη να στέκεται και να ακούει, καθώς απογοητευμένα μέλη οικογένειας του φώναζαν: «Καταλαβαίνεις πού μας έφερες;» ρώτησε ένας άνδρας. «Μπορείς να δεις τι μας συμβαίνει;».

Δέχτηκε επίσης έντονες αντιδράσεις στην κηδεία του του πρώην υπουργού Οικονομίας Izhar Shai. Ο αδερφός του, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ντρέπεται που άνοιξε τις πόρτες «με τις εξευτελιστικές ενέργειές της» στη Χαμάς, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δημοσκόπηση: 4 στους 5 κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου για τη σφαγή που προκάλεσε η Χαμάς

Η συντριπτική πλειοψηφία του 86% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 79% των υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι η αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα αποτελεί αποτυχία της ηγεσίας της χώρας.

Τέσσερις στους πέντε Εβραίους Ισραηλινούς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευθύνονται για τη μαζική διείσδυση των τρομοκρατών της Χαμάς και τη σφαγή στο Νότο του Ισραήλ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Dialog Center που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η συντριπτική πλειοψηφία του 86% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 79% των υποστηρικτών του συνασπισμού, δήλωσε ότι η αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα αποτελεί αποτυχία της ηγεσίας της χώρας, ενώ ένα εντυπωσιακό 92% δήλωσε ότι ο πόλεμος προκαλεί ανησυχία.

Επιπλέον, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (94%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την έλλειψη προετοιμασίας ασφαλείας που οδήγησε στην επίθεση στο Νότο, με πάνω από το 75% να λέει ότι η κυβέρνηση φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 620 Ισραηλινοί Εβραίοι από όλη τη χώρα, διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ασπίδες Σιδήρου».

Μια ισχνή πλειοψηφία 56% δήλωσε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί μετά το τέλος του πολέμου, με το 28% των ψηφοφόρων του συνασπισμού να συμφωνεί με αυτή την άποψη.

Επιπλέον, το 52% των ερωτηθέντων αναμένει επίσης την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες σημείωσαν επίσης ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση να ηγηθεί του πολέμου κατά της Γάζας, αν και η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ ενταχθεί σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ενότητας το βράδυ της Τετάρτης.

Σχετικά Άρθρα