Γραφείο τελετών “λάδωνε” εργαζόμενους νοσοκομείου για να ενημερώνουν ποιοι ασθενείς πεθαίνουν

 Γραφείο τελετών “λάδωνε” εργαζόμενους νοσοκομείου για να ενημερώνουν ποιοι ασθενείς πεθαίνουν

Συνεργασία με στόχο ο ένας να κερδίζει χοντρά και οι άλλοι να παίρνουν… χαρτζιλίκι, είχαν αναπτύξει ένας ιδιοκτήτης γραφείου τελετών και δύο υπάλληλοι νοσοκομείου, που τον ενημέρωναν ποιοι ασθενείς είναι στα τελευταία τους και πρόκειται να πεθάνουν.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν την 10 Οκτωβρίου 2023 υπάλληλος Γενικού Νοσοκομείου και ιδιώτης, για –κατά περίπτωση- δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα μία υπάλληλος του νοσοκομείου.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, οι δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους ως τραυματιοφορείς ενημέρωναν τον ιδιώτη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, σχετικά με το ποιοι ασθενείς επρόκειτο να πεθάνουν, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους. Ο ιδιοκτήτης του γραφείου έκλεινε δουλειές κι αυτοί αμείβονταν για τις… υπηρεσίες τους.

Μετά την καταγγελία υπήρξε εισαγγελική έρευνα. Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, διαπιστώθηκε ότι οι δύο υπάλληλοι τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του 2023, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο των ιατρών του νοσοκομείου, προέβαιναν στη συστηματική διαρροή εμπιστευτικών ιατρικών και προσωπικών δεδομένων προς τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία αυτά, αναλάμβανε τις υπηρεσίες κηδείας, κερδίζοντας έτσι πολλά χρήματα.

Για τον τερματισμό της δράσης τους χθες το πρωί οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο ένας υπάλληλος και ο ιδιώτης, μετά από νέο περιστατικό παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου την προηγούμενη ημέρα (09-10-2023).

Από έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 18.240 ευρώ, 3 συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς και έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 74 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, από τις οποίες οι -54- αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν, ενώ για τις 26 από αυτές τη διαδικασία ταφής είχε αναλάβει το γραφείο τελετών του ιδιώτη.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σχετικά Άρθρα