Αγγλία: Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνείται να ανάψει την αψίδα του Γουέμπλεϊ στα χρώματα του Ισραήλ

 Αγγλία: Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνείται να ανάψει την αψίδα του Γουέμπλεϊ στα χρώματα του Ισραήλ

Η αγγλική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στους αθλητικούς φορείς ενθαρρύνοντάς τους να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, στις επερχόμενες εκδηλώσεις. Η επιστολή έγραφε συγκεκριμένα: «Υπό το πρίσμα των επιθέσεων στο Ισραήλ εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, θα σας ενθαρρύνουμε να επισημάνετε τα γεγονότα σύμφωνα με προηγούμενες εκδηλώσεις όπου ο αθλητισμός έχει ενωθεί».

Πέρυσι, η αψίδα έγινε μπλε και κίτρινη στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, αντί να κάνει παρόμοιο φόρο τιμής για το Ισραήλ, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είπε ότι θα κρατήσει ενός λεπτού σιγή και θα ζητήσει από τους παίκτες να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια. Θα υπάρξει επίσης απαγόρευση των σημαιών του Ισραήλ ή της Παλαιστίνης.

Η FA ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Το απόγευμα της Παρασκευής, θα θυμηθούμε τα αθώα θύματα των καταστροφικών γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους, τις οικογένειες και τους φίλους τους στην Αγγλία και την Αυστραλία και με όλες τις κοινότητες που επηρεάζονται από αυτή τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Υποστηρίζουμε την ανθρωπότητα και τον τερματισμό του θανάτου, της βίας, του φόβου και του πόνου.

Οι παίκτες της Αγγλίας και της Αυστραλίας θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια κατά τη διάρκεια του αγώνα τους στο Στάδιο Γουέμπλεϊ και θα υπάρχει επίσης ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη.

Μετά από συζητήσεις με εταίρους και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους, θα επιτρέψουμε μόνο σημαίες για τις ομάδες που αγωνίζονται εντός του Σταδίου Γουέμπλεϊ, για τους επερχόμενους αγώνες με την Αυστραλία και την Ιταλία.

Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης απευθύνει έκκληση έκτακτης ανάγκης για να στηρίξει τους ανθρώπους που επλήγησαν από την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και θα προωθήσουμε αυτήν την έκκληση εντός του σταδίου την Παρασκευή».

Η σύσκεψη στην FA και οι πολιτικές αντιδράσεις

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα κεντρικά της αγγλικής ομοσπονδίας για να συζητηθεί ο τρόπος επισήμανσης των επιθέσεων. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους ισχυρίστηκαν ότι το άναμμα της αψίδας θα μπορούσε να είναι διχαστικό, σύμφωνα με το BBC.

Ανώτεροι αξιωματούχοι λέγεται ότι ανησυχούν για τη δημιουργία της αντίληψης ότι παίρνουν πλευρά στη σύγκρουση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Sir Keir Starmer, υποστήριξε την ιδέα να φωτιστεί η αψίδα του Γουέμπλεϊ στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ.

Είπε στο ραδιόφωνο LBC: «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι στην αψίδα γιατί νομίζω ότι πρέπει να βγει το μήνυμα ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και αυτό είναι μια εκδήλωση αυτής της υποστήριξης».

Ο υπουργός Υγείας Steve Barclay υποστήριξε στο Sky News: «Νομίζω ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφή την ισχυρή υποστήριξή μας στο Ισραήλ. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να το δείξουμε και στο Γουέμπλεϊ».

Σχετικά Άρθρα