Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς – Νέα κρίση σε οικονομία, μεταναστευτικό – Γεωπολιτικές εξελίξεις

 Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς – Νέα κρίση σε οικονομία, μεταναστευτικό – Γεωπολιτικές εξελίξεις

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τις συνέπειες που ενδεχομένως προκύψουν για τη χώρα μας. Το βλέμμα της Ελλάδας είναι στραμένο στην ενδεχόμενη εμπλοκή κι άλλων χωρών στον πόλεμο του Ισραήλ και επικεντρώνεται κυρίως στις κινήσεις της Τουρκίας.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τον συντονισμό και την αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο είναι τα κρίσιμα σημεία που επικεντώνεται η ελληνική πλευρά: το μεταναστευτικό και η οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος ήδη έχει κάνει εκτιμήσεις για «μεγάλο αντίκτυπο» των εξελίξεων στο Ισραήλ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, καθώς «είναι πιθανό να προκληθούν μεταναστευτικές ροές που ήδη υπάρχουν κατευθείαν από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, αλλά και από τον Λίβανο».

Στην κυβέρνηση θεωρούν αναγκαία την ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες του παρελθόντος.

Όσον αφορά το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο φόβος της κυβέρνησης είναι η κατακόρυφη εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ισραήλ προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί μία ακόμα έκτακτη κατάσταση.

Όπως υπογραμμίζουν με νόημα απο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ θα πιέσουν τις αγορές όλων των χωρών οι οποίες ακόμα δεν έχουν συνέλθει απο τις συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα