“Φωτιά” στην ενέργεια από τη νέα κρίση στο Μεσανατολικό – Ανησυχία στην Αθήνα για ακρίβεια και πετρέλαιο θέρμανσης – Αρχίζει την Παρασκευή η διάθεση

 “Φωτιά” στην ενέργεια από τη νέα κρίση στο Μεσανατολικό – Ανησυχία στην Αθήνα για ακρίβεια και πετρέλαιο θέρμανσης – Αρχίζει την Παρασκευή η διάθεση

Η ανάφλεξη της κατάστασης στην Μ. Ανατολή, προκαλεί νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ειδικά για τις τιμές του πετρελαίου. Επίσης προβληματισμός υπάρχει από την άνοδο που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου που μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κινείται στην περιοχή των 50 ευρώ η μεγαβατώρα. Και όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και για το σύνολο των προϊόντων διαμορφώνεται καθημερινά με βάση το μέσο όρο των διεθνών τιμών των τεσσάρων προηγούμενων ημερών.

Οι εξελίξεις με τον πόλεμο στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ράλι ανατιμήσεων, φέρνουν έντονη ανησυχία στους πολίτες.

Αρκετοί από αυτούς αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, την ώρα που οι πρατηριούχοι καυσίμων αναφέρουν πως η τιμή κατά την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς την κρατική επιδότηση, θα φτάσει κοντά στα περσινά επίπεδα.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το πετρέλαιο παραμένει επί του παρόντος περιορισμένο καθώς και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές.

Σημειώνεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια του περυσινού χειμώνα (2022-2023) καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός).

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκίνησε πέρυσι πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο υποχώρησε στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον Απρίλιο, στα 0,92 ευρώ. Η τιμή του πετρελαίου με αναγωγή σε κιλοβατώρες ήταν 0,14 ευρώ / Kwh στην έναρξη της περιόδου και 0,08 ευρώ / Kwh στη λήξη.

Αντίστοιχες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σημείωσαν και οι τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο για ορισμένους μήνες ήταν ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε θεαματική πτώση από τα ιστορικά υψηλά του καλοκαιριού του 2022, ωστόσο παραμένει ακριβότερη από το πετρέλαιο και το αέριο.

Η εξέλιξη των τιμών των τριών εναλλακτικών πηγών ενέργειας
  • Το αμερικανικό αργό κινείται στα επίπεδα, περίπου, των 86 δολαρίων ανά βαρέλι, με άνοδο, σε εβδομαδιαία βάση της τάξης του 2,11%. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται το μπρεντ, στα 87 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου, έχοντας καταγράψει άνοδο σε εβδομαδιαία βάση, της τάξης του 2,5% περίπου. Το φυσικό αέριο, έχει “ακουμπήσει” τα 50 ευρώ/MWh στον Ολλανδικό “κόμβο” TTF, με “εκτίναξη”, σε εβδομαδιαία βάση της τάξης του 12,5% περίπου. Όλα αυτά, εάν συνεχιστουν, αναμένεται να βάλουν “εκ νέου καύσιμο” στο “μοτέρ” ακρίβειας, που φαίνεται, σε επίπεδο Δείκτη Τιμών, να επιβραδύνει.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα στήριξης που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, για το επίδομα θέρμανσης, το προσχέδιο αναφέρει ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει από τα 100 και θα φτάσει έως και τα 800 ευρώ, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι ακόμα και τα 1.000 ευρώ.

  • Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, «κόβεται» το διπλό μπόνους σε όσους πέρσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή διάθεσης θα καθορίσει εάν θα υπάρξει ή όχι κυβερνητική παρέμβαση.

Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

Ακρίβεια

Η μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση εστιάζεται στο γεγονός ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα συρρικνώνει τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών ακόμη περισσότερο, αφού κατά γενική παραδοχή είναι αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα αυτής της κατάστασης.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και βέβαια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναζητηθούν εκ νέου τρόποι προκειμένου να στηριχθούν, κυρίως οι ευάλωτοι και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μέχρι το τέλος του έτους τα πάντα είναι ανοικτά, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Στο οικονομικό επιτελείο εξάλλου θέλουν να κινηθούν με απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια έως ότου οριστικοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία για το τρέχον έτος και βέβαια μέχρι να υπάρξει η ετυμηγορία από τους δύο διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Fitch και S & P), σε λίγες ημέρες και τον Δεκέμβριο.

Οι σημαντικότερες ανατιμήσεις εμφανίζουν τα λαχανικά με άνοδο 17,7%, και τα έλαια και λίπη με 16,1%. Ακολουθούν τα φρούτα με 13,9%, αλλά και η κατηγορία του μεταλλικού νερού, των αναψυκτικών και των χυμών φρούτων, με το ίδιο ποσοστό, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί από την καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής από τις θεομηνίες και τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο, και όχι μόνο. Εξάλλου, μεγάλες ανατιμήσεις εμφανίζονται και στα Κρέατα με 8,4% και στα ζωικά παράγωγα Γαλακτοκομικά και Αυγά με 6,7%, δείγμα του πλήγματος που υπέστη η κτηνοτροφία της χώρας.

Επίσης, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε: Ένδυση και υπόδηση (6,2%), Ενοίκια κατοικιών (6,3%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3%), Στερεά καύσιμα (19,2%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (2%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (5,4%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (3,3%), Οικιακές υπηρεσίες (7,2%), Φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,5%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,9%), Αυτοκίνητα καινούργια (3%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (6,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (0,9%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5,3%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (7,9%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (2,2%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (5,8%), Κινηματογράφους- θέατρα (10,6%), Πακέτο διακοπών (9,1%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,8%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (5,6%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,8%), Ασφάλιστρα υγείας (5,7%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (2,1%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (82%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (3,5%) και Ηλεκτρισμό (1,2%).

Ωστόσο, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου, ξεχωρίζει η αύξηση των τιμών στο Φυσικό αέριο κατά (14,4%), ενώ υπήρξαν νέες ανατιμήσεις και σε: Δημητριακά για πρωινό (5,2%), Ελαιόλαδο (6,7%), Άλλα βρώσιμα έλαια (6%), Λαχανικά νωπά (10,2%), Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (5,2%), Ενοίκια κατοικιών (0,6%), Καύσιμα και λιπαντικά (2,4%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,1%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,3%) και Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (5,1%).

Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (0,8%), Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (1,7%), Μοσχάρι (0,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (2,2%), Λαχανικά κατεψυγμένα (3,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (1%), Ηλεκτρισμό (0,4%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,3%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,8%) και Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (10,9%).

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, “φρένο” μπήκε εκ νέου στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,6% από αύξηση 2,7% τον Αύγουστο. Σημειώνεται, ότι πέρυσι, τον Σεπτέμβριο, ο Δείκτης Τιμών “έτρεχε” με ρυθμό 12%. Να σημειωθεί ότι η επιβράδυνση αυτή, οφείλεται αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας, καθώς στα τρόφιμα και είδη διατροφής προέκυψαν περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 9,4%.

Επίδομα θέρμανσης

Το ετήσιο εισόδημα για να χορηγηθεί το επίδομα διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

  • Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται και πάλι στις 27.000 ευρώ.
  • Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.

Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες θα είναι τα εξής:

  • από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
  • από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
  • από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα
  • από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα
  • από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο
  • από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα
  • από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα
  • από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα

Τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια για τους άγαμους δικαιούχους είναι στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι στα 300.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα