ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου με δολοφονίες αμάχων ακόμη και παιδιών- Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί – Έτοιμος για χερσαία επίθεση ο ισραηλινός στρατός

 ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου με δολοφονίες αμάχων ακόμη και παιδιών- Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί – Έτοιμος για χερσαία επίθεση ο ισραηλινός στρατός

Κόλαση πυρός σε Ισραήλ και Γάζα με επικίνδυνη κλιμάκωση και απο τις δύο πλευρές την ώρα που υπάρχουν εκατέρωθεν πληροφορίες για δολοφονίες αμάχων. Στον χορό του πολέμου έχει μπει και Χεζμπολάχ, η οποία χτυπά το Ισραήλ από τον Λίβανο. Επιτροπή του ΟΗΕ που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις» για εγκλήματα πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ, καθώς στο στόχαστρο των πολεμικών επιχειρήσεων βρίσκονται και άμαχοι.

Σύμφωνα με το Ισραήλ ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ έγινε ακόμη πιο βαρύς, καθώς ανέρχεται πλέον σε «πάνω από 1.000» νεκρούς. Άλλοι 2.800 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ακόμη 50 αναφέρεται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Λίγο νωρίτερα, το ισραηλινό κρατικό δίκτυο KAN μετέδωσε πως οι νεκροί εξαιτίας των επιθέσεων της Χαμάς που εξαπολύθηκαν το Σάββατο έχουν πλέον φθάσει τους 1.200.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι Παλαιστίνιοι έχουν 830 νεκρούς και 4.250 τραυματίες στη Γάζα και 19 νεκρούς και τουλάχιστον 110 τραυματίες στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ καταγγέλλει σφαγές ακόμη και μικρών παιδιών από άνδρες της Χαμάς, ενώ οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν θανάτους αμάχων εξαιτίας των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα) να φτάσουν στους αμάχους.

Η σφαγή στο κιμπούτς Κφαρ Άζα

Την Τρίτη επιτράπηκε πρώτη φορά σε δημοσιογράφους να μπουν στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, όπου πριν από τρεις ημέρες επιτέθηκαν οι άνδρες της Χαμάς. Ο υποστράτηγος του ισραηλινού στρατού Ιτάι Βερούβ περιέγραψε σκηνές απίστευτης βίας, όπου ολόκληρες οικογένειες δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους.

Και δείχνοντας σακούλες, όπου όπως είπε βρίσκονταν πτώματα μικρών παιδιών, είπε:

  • «Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατέρες, στα υπνοδωμάτιά τους, στα καταφύγιά τους και πώς τα σκότωσαν οι τρομοκράτες. Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι σφαγή», πρόσθεσε. Όπως είπε, αποκεφαλίστηκαν μικρά παιδιά και πυρπολήθηκαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο σημείο βρέθηκαν πτώματα μαχητών της Χαμάς, μαζί με πτώματα Ισραηλινών πολιτών.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, από την άλλη, τόνισε ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες να καταρρεύσουν λόγω των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, καθώς τα ισραηλινά χτυπήματα συνεχίζουν να ισοπεδώνουν πολυκατοικίες και να τραυματίζουν χιλιάδες, αλλά και να χτυπούν ασθενοφόρα και υγειονομικό προσωπικό.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής καλούν το Ισραήλ να άρει τον ολικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, επιτρέποντας τουλάχιστον να φτάσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι η χρήση της πείνας ως όπλου και η συλλογική τιμωρία του πληθυσμού για ό,τι κάνει η Χαμάς αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο. Μεταξύ αυτών είναι ο ΟΗΕ, η Oxfam, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Human Rights Watch κ.ά. Ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «συντριπτική πλειοψηφία» των κρατών μελών, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ πιστεύει ότι δεν πρέπει να διακοπεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, επέκρινε το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε η PLO, το Ισραήλ αρνήθηκε να κάνει κάποια υποχώρηση στο θέμα, ενώ βομβαρδίστηκε το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, ώστε να μην περάσουν αιγυπτιακά φορτηγά με βοήθεια για τους κατοίκους.

Το απόγευμα της Τρίτης, η Χαμάς ξεκίνησε μεγάλη επίθεση με ρουκέτες εναντίον της πόλης Ασκελόν και των γύρω περιοχών, αφού προηγουμένως είχε δώσει τελεσίγραφο στους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν. Ακολούθησαν ισραηλινά πυρά εναντίον της Γάζας, ενώ διεξάγονταν συγκρούσεις σώμα με σώμα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχουν ακόμη μαχητές της Χαμάς ή άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στο ισραηλινό έδαφος και μάχες γίνονται σε διάφορα σημεία.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ουσιαστικά ανακοίνωσε την επικείμενη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας σε στρατιώτες στα σύνορα ότι «θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Το τίμημα θα είναι βαρύ. Η Χαμάς ήθελε αλλαγή στη Γάζα. Η Γάζα θα κάνει στροφή 180 μοιρών από αυτό που πίστευε».

Και πρόσθεσε: «Θα μετανιώσουν. Η Γάζα δεν θα ξαναγίνει ποτέ αυτό που ήταν. Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς».

Το Ισραήλ έχει εναποθέσει μέρος της ελπίδας του για την επιτυχία αυτής της επιχείρησης στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν, που στέλνει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο General Ford, να δηλώνει στο διάγγελμά του ότι το Τελ Αβίβ θα έχει όση βοήθεια χρειάζεται σε όπλα και πυρομαχικά. Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα στείλει στρατό, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη. Ήδη ισλαμιστικές οργανώσεις, αντάρτικες ομάδες από την Υεμένη και το Ιράκ, αλλά και η κυβέρνηση του Ιράν έχουν δηλώσει ότι αν συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους.

  • Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αργά το βράδυ της Τρίτη καταγράφηκαν εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Συρία προς το Ισραήλ. Πολλές από αυτές πέρασαν τα σύνορα και προσγειώθηκαν στην ύπαιθρο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβολικού και όλμων προς το σημείο της βολής από τη Συρία.

Ο σιίτης ηγέτης του Ιράκ Μοκτάντα Αλ-Σαντρ έχει επικρίνει τους Άραβες ηγέτες για την αποτυχία τους να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό, μιλώντας για «ντροπή της ντροπής».

Η Χαμάς κάλεσε σε «γενική κινητοποίηση» του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους την Παρασκευή, την οποία είπε ότι θα χαρακτηριστεί «Παρασκευή της Πλημμύρας του Αλ Άκσα». Ήδη έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων σε πολλές χώρες.

Σχετικά Άρθρα