WSJ: Μέσω κρυπτονομισμάτων η χρηματοδότηση της Χαμάς – “Πάγωσε” τους λογαριασμούς το Ισραήλ

 WSJ: Μέσω κρυπτονομισμάτων η χρηματοδότηση της Χαμάς – “Πάγωσε” τους λογαριασμούς το Ισραήλ

Περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα έλαβαν σε παρόμοια χρονική περίοδο οι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Χαμάς, σύμφωνα με έρευνα μιας άλλης εταιρείας ανάλυσης κρυπτογράφησης και λογισμικού, της BitOK με έδρα το Τελ Αβίβ. Μαχητές από το PIJ ενώθηκαν με τη Χαμάς το Σάββατο 7/10 και εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους και απαγάγοντας τουλάχιστον εκατό ανθρώπους.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τη χρήση κρυπτογράφησης από τις ομάδες. Επίσης, δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το PIJ και τη Χεζμπολάχ για σχόλια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Και οι τρεις μαχητικές ομάδες έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υπόκεινται σε κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, οποιοσδήποτε βρεθεί να συναλλάσσεται με αυτές τις οντότητες, κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά και να αποτελέσει στόχο κυρώσεων.

Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αγωνίστηκαν να κόψουν την πρόσβαση των ομάδων σε ξένη χρηματοδότηση, λένε δυτικοί αναλυτές τρομοκρατίας και πρώην αξιωματούχοι. Η PIJ και η Χαμάς, που κατέχει την εξουσία στη Γάζα, μπόρεσαν να συγκεντρώσουν όπλα και άλλο εξοπλισμό κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης του Ισραήλ για να εξαπολύσουν την πιο σημαντική παραβίαση των συνόρων της από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν τα κρυπτονομίσματα που έλαβαν χρησιμοποιήθηκε άμεσα για τη χρηματοδότηση της επίθεσης, ούτε πόσα κατάσχεσαν από τους λογαριασμούς. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό πιθανότατα θα ήταν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ποσού των κεφαλαίων που διέρρευσαν μέσω αυτών.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη 9/10 ότι «πάγωσε» λογαριασμούς κτυπτονομισμάτων που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να ζητήσει δωρεές στα κοινωνικά δίκτυα, μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για τον εντοπισμό της «οικονομικής υποδομής σε κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οντότητες για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους».

Το κρυπτονόμισμα επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τις τράπεζες μεταφέροντας άμεσα μάρκες μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών, τα οποία συνήθως διατηρούνται σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε έκθεσή του πέρυσι, είπε ότι τα κενά στους ελέγχους του οικονομικού εγκλήματος σε τέτοιες ανταλλαγές μπορούν να επιτρέψουν στις τρομοκρατικές ομάδες να τα χρησιμοποιούν καταχρηστικά, σημειώνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα είχαν λάβει αμφότεροι δωρεές σε κρυπτονόμισμα.

Σχετικά Άρθρα