Politico: Η Ρωσία “τρίβει τα χέρια της” για το χάος στη Μέση Ανατολή

 Politico: Η Ρωσία “τρίβει τα χέρια της” για το χάος στη Μέση Ανατολή

Η βίαιη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως παρατηρεί το Politico, πραγματοποιήθηκε την ημέρα των γενεθλίων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια τέτοια εξέλιξη για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή αποτελεί μάλλον ευχάριστη έκπληξη για τον Ρώσο πρόεδρο, του οποίου η στρατηγική προτεραιότητα είναι να διασπάσει την προσοχή και υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, πλέον, κατά πόσο πρέπει κανείς να αποδώσει ευθύνη στη Μόσχα για μια σειρά περιφερειακών συγκρούσεων όπως στο Ισραήλ, το Κοσσυφοπέδιο, τον Καύκασο και την Αφρική, που προκαλούν ανάσχεση στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή υποστήριξη στο Κίεβο. Κατά πολλούς, ο Πούτιν μπορεί να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, προκαλώντας περισσότερα σημεία συγκρούσεων από όσα μπορεί να αντιμετωπίσει η Δύση.

Στην πραγματικότητα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν πυροδότησε όλες αυτές τις κρίσεις, αλλά τώρα θα είναι μάλλον ευτυχής που ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι σκληροί προπαγανδιστές του Κρεμλίνου διαδίδουν ήδη το αφήγημα ότι ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνιστά νίκη για τη Ρωσία και πως  θα διακοπεί η ροή των χρημάτων προς την Ουκρανία.

«Αυτό ήταν, ίσως, το καλύτερο δώρο γενεθλίων για τον Πούτιν. Η επίθεση κατά του Ισραήλ θα διασπάσει την προσοχή, δεδομένης της εστίασης των ΗΠΑ στο Ισραήλ» δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε μια γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις».

Στην Ουάσινγκτον, θεωρείται δεδομένο ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ θα μειώσουν την προσοχή των ΗΠΑ από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που η αναταραχή στο Κογκρέσο με την απομάκρυνση του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων προήλθε από την πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών που απαιτούν μείωση της στήριξης στην Ουκρανία.

Εμπλέκεται η Ρωσία στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς;

Όπως αναλύει το Politico, η Ρωσία φλερτάρει εδώ και καιρό τους ισλαμιστές μαχητές και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και άλλοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδια στη Μόσχα.

Μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, οι Ρώσοι έσπευσαν να «ξεσκονίσουν» παλιά σχέδια για να επαναφέρουν τα σύνορα του Ισραήλ εκεί που ήταν το 1967. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ματαιώνεται από την «καταστροφική πολιτική» των ΗΠΑ, ενώ ο  Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς ως «αναμενόμενη εξέλιξη» και έστρεψε την οργή του κατά της Δύσης.

«Αντί να εργάζονται ενεργά για την παλαιστινο-ισραηλινή διευθέτηση, αυτοί οι ηλίθιοι [οι ΗΠΑ] έχουν αναμειχθεί στα δικά μας ζητήματα και παρέχουν στους νεοναζί [την Ουκρανία] πλήρη βοήθεια, στρέφοντας τους δύο λαούς τον έναν εναντίον του άλλου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε περιχαρής ότι η χρηματοδότηση για την Ουκρανία θα μειωθεί τώρα αναπόφευκτα. «Η διαδικασία παροχής όπλων στο καθεστώς του Κιέβου θα εισέλθει σε πτωτική πορεία» είπε.

Αυτό υποδηλώνει ότι η Ρωσία είχε άμεση σχέση με τις επιθέσεις; Κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο. Η Ρωσία δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο σημαντική όσο το Ιράν όσον αφορά τα όπλα και τη χρηματοδότηση προς τη Χαμάς.

Ο Norman Roule, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι η πολιτική υποστήριξη της Μόσχας προς τη Χαμάς ενθάρρυνε την οργάνωση, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ρωσική εμπλοκή είναι περιορισμένη. «Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στους Ρώσους να ισχυριστούν ότι υποστηρίζουν μια ειρηνευτική διαδικασία, αλλά η επακόλουθη βία διαταράσσει την περιοχή και αποσπά την προσοχή των από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε στο Politico.

Το φλερτ με τη Χαμάς και η υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους βοηθούν, επίσης, τον Πούτιν στην προσπάθειά του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως σημαντικό παίκτη σε μια παγκόσμια αναδιάταξη δυνάμεων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι πρόθεση της Ρωσίας είναι να «οικοδομήσει έναν νέο κόσμο», κατηγορώντας τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα