Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 90 άτομα από το Ισραήλ

 Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 90 άτομα από το Ισραήλ

Σε ελληνικό έδαφος πάτησαν γύρω στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης 10/10, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 90 άτομα, με πτήση από το Ισραήλ, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η άφιξή τους έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών επαναπατρισμού Ελλήνων από την εμπόλεμη χώρα, όπου από το Σάββατο 7/10 έχουν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Οι μαρτυρίες όσων επέστρεψαν είναι καθηλωτικές, με μία μητέρα να αποκαλύπτει πως και τα τρία της παιδιά επιστρατεύθηκαν για να πολεμήσουν εναντίον της Χαμάς.

«Κρυβόμουν σε γείτονες»

«Το δικό μου διαμέρισμα δεν είχε καταφύγιο οπότε απλά κρυβόμουν με όλους τους γείτονές μου, στο -1, αλλά αυτό δεν είναι 100% safe. Ας πούμε παραδίπλα έπεσε μία ρουκέτα», λέει στην κάμερα της ΕΡΤ η Σαρίτα Νάμια που επαναπατρίσθηκε.

«Η Ιερουσαλήμ ήταν αρκετά πιο ήσυχη αλλά από σήμερα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Στο αεροδρόμιο οι πτήσεις γίνονται. Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι υπάρχουν εισβολές που γίνονται αναχαιτίσεις».

Στιγμές πανικού στο αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ επικρατεί χάος με πανικόβλητους επιβάτες να τρέχουν με τις βαλίτσες στο χέρι για να προφυλαχθούν. Πολλοί καταφέρνουν να διαφύγουν μέσω της Ελλάδας.
«Ο πατέρας μου σώθηκε από το Ολοκαύτωμα. Υπηρετώ στον Ισραηλινό στρατό. Όλη μου η οικογένεια ξέρει τι είναι ο πόλεμος. (…) Αλλά το φρικιαστικό που συμβαίνει στο Ισραήλ αυτές τις ημέρες δεν αντικατοπτρίζει οτιδήποτε γνωρίζετε» λέει Ισραηλινή διασωθείσα.

Ελληνίδα που επέστρεψε ασφαλής τονίζει: «Στο αεροδρόμιο υπήρχε πρόβλημα. Μας έβαλαν μέσα να πάμε να κρυφτούμε γιατί χτύπησαν οι σειρήνες και έπρεπε να σταματήσει το χτύπημα για να μπορέσουμε να φύγουμε με το αεροπλάνο» ενώ μία άλλη διασωθεία λέει: «Ήταν ό,τι πιο τρομακτικό έχω ζήσει. Και έχω μεγαλώσει μέσα σε πολέμους».

«Επιστρατεύτηκαν τα τρία μου παιδιά»

Φόβος και αγωνία και για Έλληνες που αναγκαστικά μένουν στο Ισραήλ, αφού τα παιδιά τους κλήθηκαν να πολεμήσουν.

«Είμαστε σε πλήρη επιδείνωση, κατάσταση πολέμου και μέσα στη χώρα και προς τα σύνορα, με αγωνία μεγάλη, έχω τρία παιδιά επιστρατευμένα. Είναι δύο αγόρια και ένα κορίτσι. (…) Πλέον αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε μία προετοιμασία πολλών εβδομάδων, μηνών για αυτόν τον αιφνιδιασμό που έτυχε στο Ισραήλ», εξηγεί κάτοικος Ισραήλ, Τζουλιάνα Ναχμίας.

«Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα, είναι πραγματικά πολύ βαρύ το χτύπημα και τα όσα έχουν» σοκάρουν τα λόγια της παιδιάτρου Ουρανίας Καρούση.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να ακολουθήσουν την αντίθετη διαδρομή.

«Είμαι χειρουργός – ορθοπεδικός από το Ισραήλ. Βρισκόμουν σε ένα συνέδριο χειρουργικής στο Τορόντο» αναφέρει μία γυναίκα ενώ συμπληρώνει: «Εγκλωβίστηκα στον Καναδά γιατί σε κάθε εναλλακτική, οι πτήσεις ακυρώνονταν η μία μετά την άλλη και τελικά σκέφτηκα ότι με το να έρθω στην Ελλάδα θα ήταν ευκολότερο γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερες πτήσεις για τη χώρα μου». Στον πόλεμο έχουν εγκλωβιστεί ο σύζυγος και τα δύο της παιδιά.

Σχετικά Άρθρα