Βρετανία: Νόμο για σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος στους νέους πρότεινε ο Ρίσι Σουνάκ

 Βρετανία: Νόμο για σταδιακή κατάργηση του καπνίσματος στους νέους πρότεινε ο Ρίσι Σουνάκ

Μακροχρόνιες συνέπειες για την καπνοβιομηχανία από τη Βρετανική πρόταση για το ηλικιακό όριο καπνίσματος.

Σοβαρές κινήσεις προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της καπνιστικής συνήθειας για τις επόμενες γενιές κάνει η βρετανική κυβέρνηση, που πρότεινε πρόσφατα να απαγορευτεί σε νεότερης ηλικίας άτομα να αγοράζουν τσιγάρα, μια απόφαση που, αν εφαρμοστεί, θα αποτελεί έναν από τους πιο αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους στον κόσμο και θα ζημιώσει τις πωλήσεις μεγάλων βιομηχανιών καπνού.

Ειδικότερα, εάν η πρόταση ψηφιστεί ως νόμος του κράτους, το επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο καπνίσματος θα αυξάνεται κατά έναν χρόνο, κάθε χρόνο, και δυνητικά θα καταργήσει σταδιακά το κάπνισμα στους νέους σχεδόν εντελώς, μόλις το 2040, ανέφερε επίσημη ενημέρωση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Σε έναν 14χρονο σήμερα δεν θα πουληθεί ποτέ νόμιμα ένα τσιγάρο», είπε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, στη διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος, όπου ανακοίνωσε το σχέδιο.

Το κάπνισμα κοστίζει στις υπηρεσίες υγείας της Βρετανίας 17 δισεκατομμύρια λίρες (20,6 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, είπε ο Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει επίσης να σχεδιάσει δράσεις και έναντι του ατμίσματος για τα νεότερης ηλικίας άτομα.

Θα συζητηθεί ο περιορισμός των γεύσεων και θα εξεταστούν αλλαγές στη συσκευασία και την παρουσίαση των προϊόντων ατμίσματος, σύμφωνα με το ενημερωτικό έγγραφο.

Η ομάδα εκστρατειών Action on Smoking and Health χαιρέτισε τα σχέδια του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να επισπεύσουν την ημέρα που το κάπνισμα θα είναι πια ξεπερασμένο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η καπνοβιομηχανία επέκρινε τις προτάσεις. Η Ένωση Κατασκευαστών Καπνού (The Tobacco Manufacturers Association) δήλωσε ότι ήταν μια «δυσανάλογη επίθεση» στα δικαιώματα των ενηλίκων και θα τροφοδοτούσε το εμπόριο στη μαύρη αγορά.

«Η απαγόρευση των νόμιμων προϊόντων έχει πάντα επικίνδυνες παρενέργειες και ανοίγει την πόρτα σε εγκληματικές συμμορίες να πουλήσουν παράνομα προϊόντα», ανέφερε.

Η Imperial Brands, η οποία κατασκευάζει τα τσιγάρα Winston και τον καπνό Golden Virginia, προειδοποίησε επίσης ότι η απαγόρευση απειλεί με «απροσδόκητες συνέπειες». Η British American Tobacco –κατασκευάστρια των Lucky Strike και Dunhill) δήλωσε ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Οι αντιδράσεις για τις επιπτώσεις της απόφασης

Οι αλλαγές στην πολιτική για το κάπνισμα θα πρέπει να περάσουν από ελεύθερη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι νομοθέτες μπορούν να ψηφίσουν όπως θέλουν και όχι σύμφωνα με τις πολιτικές του κόμματος.

Εάν ψηφιστεί, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα ακολουθήσει την πολιτική της Νέας Ζηλανδίας, η οποία ανακοίνωσε ένα παρόμοιο σχέδιο πέρυσι, για την απαγόρευση του καπνίσματος για τις μελλοντικές γενιές.

Οι ακαδημαϊκοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι η αύξηση στο επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο καπνίσματος έχει μειώσει επιτυχώς τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή στη νομοθεσία θα μπορούσε να βλάψει εταιρείες που βασίζουν σχετικά μεγάλο μέρος των κερδών τους στις πωλήσεις καπνού στη Βρετανία, όπως η Japan Tobacco, κατασκευάστρια των Camel and Benson & Hedges και η Imperial Brands.

Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις ήταν πιθανώς ελάχιστες, με την πάροδο του χρόνου ο αντίκτυπος της απαγόρευσης «θα μπορούσε σταδιακά να γίνει ουσιαστικός», είπε ο Owen Bennett, αναλυτής στο Jefferies, προσθέτοντας ότι τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών αποτελούν περίπου το 10% των σημερινών ενηλίκων καπνιστών στη Βρετανία.

Οι μετοχές της Imperial Brands υποχώρησαν 3,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι μετοχές της BAT, η οποία έχει χαμηλότερη έκθεση στη βρετανική αγορά τσιγάρων, υποχώρησαν 1,2%.

Ένας ορατός κίνδυνος για όλες τις εταιρείες είναι να ακολουθήσουν και άλλα έθνη (το παράδειγμα της Βρετανίας), σημείωσε ο Bennett. Η Δανία εξετάζει ήδη μια παρόμοια κίνηση και ορισμένα έθνη έχουν επίσης στόχους να μειώσουν το κάπνισμα σε ελάχιστα επίπεδα στο εγγύς μέλλον.

Σχετικά Άρθρα