Αιματοκύλισμα στη Γάζα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ- Ξεπερνούν συνολικά τους 1600 οι νεκροί-Διαρκής κλιμάκωση

 Αιματοκύλισμα στη Γάζα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ- Ξεπερνούν συνολικά τους 1600 οι νεκροί-Διαρκής κλιμάκωση

Οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται. Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχουν επεκταθεί και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάζ βάλλει με όλμους εναντίον του Ισραήλ. Εν τω μεταξυ οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι αξίωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της (Λωρίδας της) Γάζας», μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και την ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη.

Οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται σε 900 μέχρι αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των 260 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ενόπλους σε μουσικό φεστιβάλ το Σάββατο, ενώ στην πολιορκημένη Γάζα και στη Δυτική Όχθη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 700.

Στην Παλαιστίνη από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί πάνω από 140 παιδιά και πάνω από 100 γυναίκες.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τις βολές με πυραύλους, απαντώντας στις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς, άνδρες της οποίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισραηλινά εδάφη και να συγκρούονται σε διάφορες περιοχές με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Την παρουσία μαχητών της Χαμάς έχει επιβεβαιώσει και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή ετοιμάζεται να εισαβάλλει στη Γάζα.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση από την πλευρά της έχει απειλήσει ότι θα αρχίσει να εκτελεί τους ομήρους που κρατάει στην περίπτωση που αρχίσει νέα επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, δήλωσε ότι σε βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας σκοτώθηκαν τέσσερις αιχμάλωτοι.

  • Την ίδια ώρα η Χαμάς μέσω εκπροσώπου της δήλωσε ότι είναι «ανοιχτή σε συζητήσεις για πιθανή εκεχειρία» με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της». 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και για την απελευθέρωση «όλων των ομήρων», προσθέτοντας ότι περίπου 137.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει μέχρι στιγμής καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει αναφορές για ισραηλινούς πυραύλους που έπληξαν υγειονομικές εγκαταστάσεις, πολυώροφα κτίρια κατοικιών κι ένα τζαμί. Ο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά λυπημένος» από την απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.

Η Δύση στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford και έκτακτη στρατιωτική βοήθεια, το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Χαμάς, ενώ οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου συνεδριάζουν την Τετάρτη.

Ολικός αποκλεισμός της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται με απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης σε ολικό αποκλεισμό, με αποτέλεσμα οι άμαχοι Παλαιστίνιοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Προφανής στόχος του Ισραήλ να ασκήσει πίεση προς την παλαιστινιακή πλευρά, γεγονός που κατήγγειλε η οργάνωση Human Rights Watch, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου, καθώς σύμφωνα με τον Ομάρ Σακίρ, διευθυντή της οργάνωσης για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη «η στέρηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη από τρόφιμα και ηλεκτρισμό είναι συλλογική τιμωρία, που είναι έγκλημα πολέμου, όπως και η χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου».

Σε διάφορες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις εναντίον της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, πίσω από την οποία εκτιμούν ότι βρίσκεται η επίθεση της Χαμάς.

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τις υποδομές παροχής νερού, αποχέτευσης και υγιεινής, επηρεάζοντας περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα