Διάγγελμα Μπάιντεν: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να απαντά στις επιθέσεις -Είμαστε στο πλευρό του

 Διάγγελμα Μπάιντεν: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να απαντά στις επιθέσεις -Είμαστε στο πλευρό του

Διάγγελμα απηύθυνε την Τρίτη το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα μαίνεται. “Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να απαντά στις επιθέσεις”, είπε ο Μπάιντεν παίρνοντας σαφή στάση υπέρ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με το “Οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Ισραήλ”, ενώ προσέθεσε ότι “οι ΗΠΑ καλύπτουν τα νώτα του Ισραήλ” και θα βεβαιωθούν πως το Ισραήλ διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συγκεντρώσουν επιπλέον βοήθεια για να αναπληρώσουν τα κενά στο Iron Dome του Ισραήλ που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχή του χρήση τις τελευταίες ώρες.

Εν συνεχεία ο Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να κάνει επείγουσες ενέργειες για να βοηθήσουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο ήταν μια “πράξη καθαρού κακού”, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση που άφησε εκατοντάδες νεκρούς.

Και πρόσθεσε: «Γυναίκες βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν ως τρόπαια. Οικογένειες κρυμμένες από φόβο για ώρες ολόκληρες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή. Υπάρχουν αναφορές για δολοφονημένα μωρά. Και χιλιάδες τραυματίες, ζωντανοί αλλά κουβαλώντας μαζί τους τα τραύματα από τα θραύσματα και τη μνήμη όσων υπέστησαν».

Τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους δύναμη στην περιοχή, αλλά και ότι είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα. Επεσήμανε δε πως λαμβάνονται μέτρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε “εσωτερική απειλή” που πιθανώς να προκύψει από τις επιθέσεις.

Νέα τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ολοκληρώθηκε η νέα τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου όσον αφορά την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το CNNi.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε εκ νέου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να συζητηθεί η μορφή της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Νετανιάχου φέρεται να έθεσε στο τραπέζι το «ενδεχόμενο εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας», ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν φαίνεται να παρότρυνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην το κάνει, ούτε τον συμβούλεψε να δείξει αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το CNNi.

Σχετικά Άρθρα