Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας -Χαμάς: Θα εκτελούμε ομήρους

 Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας -Χαμάς: Θα εκτελούμε ομήρους

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, το βράδυ της Κυριακής (08/10), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν, ότι «θα μπούμε σε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας», με τον Αμερικανό πρόεδρο να συμφωνεί. Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να μετρούν εκατοντάδες απώλειες και την αγωνία και ενδεχόμενη επικείμενη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας να κορυφώνεται. Και ενώ η χερσαία επίθεση είναι αποφασισμένη η Χαμάς έχει προειδοποιήσει ότι θα εκτελεί ομήρους σε αντίποινα.

«Αν γίνουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, αρχίζουν οι εκτελέσεις αιχμαλώτων» προειδοποιεί η Χαμάς εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), όπως μετέδωσε το Al Jazeera. Οι Ταξιαρχίες Qassam της Χαμάς απείλησαν να εκτελέσουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει και να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα.

«Οποιαδήποτε στοχοποίηση αθώων πολιτών χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί με λύπη με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που έχουμε υπό την επιτήρησή μας και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam της Χαμάς.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά θεωρούμε τον σιωνιστικό εχθρό και την ηγεσία του υπεύθυνο γι’ αυτή».

Παράσινο φως των αμερικανών για τη χερσαία επίθεση

Το σενάριο αυτό φαίνεται πως συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Axios, η οποία επικαλείται τρεις ισραηλινές και αμερικανικές πηγές που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Πρέπει να μπούμε» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του Νετανιάχου, ουσιαστικά, σηματοδοτεί ποια θα είναι η απάντηση της χώρας του στην επίθεση της Χαμάς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σε αυτό που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «μακρύ και δύσκολο πόλεμο».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει κινητοποιήσει 300.000 εφέδρους στρατιώτες -ο μεγαλύτερος αριθμός εφέδρων που έχει κληθεί σε υπηρεσία εδώ και δεκαετίες- στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Γάζα.

«Πρέπει να μπούμε. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τώρα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου, με τον Λευκό Οίκο και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αρνούνται να κάνουν κάποιο σχόλιο στην ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαντήσει με βία, καθώς δεν μπορεί να φανεί αδύναμος στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, δεν προσπάθησε να πιέσει τον ομόλογο του ή να τον πείσει να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση.

Νετανιάχου: Δημοσίευσε βίντεο με βομβαρδισμούς στη Γάζα

Βίντεο με σφοδρούς βομβαρδισμούς οικισμών στη Γάζα ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα «Χ» ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει» ήταν το σχόλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός διέταξε να αυξηθεί η ένταση των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, και ότι ενημερώθηκε πως όλοι οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και το εφεδρικό προσωπικό αναφέρθηκαν για υπηρεσία.

Χαμάς: Ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία έχοντας επιτύχει τους στόχους της

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η ομάδα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, έχοντας «επιτύχει τους στόχους της». Ο Moussa Abu Marzouk δήλωσε στο Al Jazeera σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «κάτι τέτοιο» και «όλους τους πολιτικούς διαλόγους», όταν ρωτήθηκε αν η ισλαμιστική ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή εκεχειρία.

Νωρίτερα στέλεχος της Χαμάς δήλωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ.

«Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε συγκεκριμένα στο Γαλλικό Πρακτορείο το στέλεχος της Χαμάς από την Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση από τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς) συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει πως προειδοποίησε το Ισραήλ για πιθανή επίθεση – Αρνείται ο Νετανιάχου

Στην αποκάλυψη ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για μια πιθανή επίθεση από την Γάζα προχώρησαν ισραηλινά μέσα με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να το διαψεύδει.

Ο αρχηγός της αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Στρατηγός Αμπάς Καμέλ, 10 μέρες πριν ξεκινήσει την εισβολή η Χαμάς, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον προειδοποίησε για «κάτι ασυνήθιστο, μια τρομερή επιχείρηση» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την κατεύθυνση της Γάζας, αποκαλύπτει η ισραηλινή Ynet.

Ένας πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών είπε στην Ynet ότι ο Καμέλ «έμεινε έκπληκτος από την αδιαφορία που έδειξε ο Νετανιάχου».

Πηγές στην Αίγυπτο ισχυρίστηκαν ότι ο Νετανιάχου είπε στον Αιγύπτιο αξιωματούχο ότι ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι συγκεντρωμένες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που προέρχεται από τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με πηγές των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ισραηλινοί στρατηγοί κατέστησαν σαφές στους συναδέλφους τους ότι «η κατάσταση στη Γάζα, και ιδιαίτερα κατά μήκος των συνόρων, είναι υπό έλεγχο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τους προειδοποιήσαμε ότι η κατάσταση θα εκραγεί σύντομα, πολύ σύντομα. Όμως υποτίμησαν την αξία των προειδοποιήσεων μας», είπε η πηγή από την Αίγυπτο στο Associated Press.

Το γραφείο του Νετανιάχου έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα, λέγοντας πως δεν επικοινώνησε ποτέ με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Ξεπέρασαν τους 1500 οι νεκροί

Πάνω από 1.000 Ισραηλινοί και τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο στο Ισραήλ, με τις εικόνες από τη Γάζα να συγκλονίζουν.

Νετανιάχου: “Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή” – Χαμάς: Καμία διαπραγμάτευση

Η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή και πολυμέτωπη επίθεση των Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου μιλούσε σε δημάρχους των νότιων συνοριακών πόλεων, που δέχθηκαν πλήγματα από την αιφνιδιαστική επίθεση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, χωρίς να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε: «Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι «το κράτος θα γυρίσει κάθε πέτρα για να σας βοηθήσει όλους» και πρόσθεσε ότι «σας ζητά να μείνετε δυνατοί γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη».

Εν τω μεταξύ οι «Ταξιαρχίες Αλ Κοντς», η ένοπλη πτέρυγα της «Ισλαμικής Τζιχάντ», ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εντασσόταν στην ευρύτερη επιχείρηση «Θύελλα του Αλ Άκσα».
«Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς) συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα με το Ισραήλ», είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε νωρίτερα τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις.

Σχετικά Άρθρα