Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η πρώτη αποτίμηση των κομματικών επιτελείων και οι συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου

 Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η πρώτη αποτίμηση των κομματικών επιτελείων και οι συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου

Τα επιτελεία των κομμάτων αποτιμούν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ενόψει και του δεύτερου γύρου. Στη ΝΔ υπάρχει ικανοποίηση καθώς στις κάλπες καταγράφηκε η δυναμική που έχει από την διπλή επικράτησή της στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου και του Ιουνίου. Η δυσαρέσκεια από την διαχείριση των πυρκαγιών και των πλημμυρών το τελευταίο τρίμηνο επέφερε μια κάποια φθορά στο κυβερνών κόμμα που όμως δεν στάθηκε αρκετή για να επιφέρει αλλαγή των συσχετισμών.

Τα «πλήγματα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφορούν κυρίως την μείωση των ποσοστών του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού που οδηγείται στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Δημτρη Κουρέτα που αρχικά στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και μετά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης το ότι στους δύο μεγαλύτερους δήμους ο Κώστας Μπακογιάννης (Αθήνα) και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (Θεσσαλονίκη) θα πρέπει να διεκδικήσουν τους δημαρχιακούς τους θώκους την επόμενη Κυριακή. Επίσης αντιμετωπίζει ζητήματα με «γαλάζιους αντάρτες» οι οποίοι σε δυο περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων διεκδικούν στον δεύτερο γύρο με αξιώσεις την νίκη.

ΣΥΡΙΖΑ

Ως αρνητικό αποτιμάται το αποτέλεσμα των αυτό-διοικητικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του να επιχειρεί να το «προσπεράσει» με την λογική της «φυγής προς τα εμπρός». Ο Στέφανος Κασσελάκης εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε τον αρνητικό χαρακτήρα του εκλογικού αποτελέσματος. Επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας» υποστηρίζοντας πως αυτό πρέπει «να χτιστεί τα επόμενα χρόνια».

Χρησιμοποίησε την φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ του αύριο θέλει ανανέωση χθές», προσθέτοντας πως «αύριο χτίζουμε την μεγάλη νέα προοδευτική παράταξη με νέα πρόσωπα και νέα στελέχη». Παράλληλα όμως ο Στέφανος Κασσελάκης στην δήλωσή του ανήγγειλε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Χάρη Δούκα που «περνά» στον δεύτερο γύρο για την διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Μια κίνηση που ερμηνεύθηκε ως «άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ», παρά το γεγονός πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως στόχο την αυτόνομη «κατάκτηση» του κεντρώου χώρου.

Πάντως άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν ευθέως λόγο για αρνητικό αποτέλεσμα. Ο Διονύσης Τεμπονέρας επί παραδείγματι δήλωσε πως στις εκλογές «εμείς δεν πείσαμε. Είναι ένα κακό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε πως «μας προβληματίζει η αποχή» τονίζοντας ότι «στο δήμο Αθήνας είχαμε μια αποχή της τάξης του 70%». Ο Διονύσης Τεμπονέρας τάχθηκε υπερ του  να στηρίξουμε τους υποψηφίους του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ σε όσους δήμους έχουν περάσει στην δεύτερη θέση.

Επίσης ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός όπως και άλλα στελέχη πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη σημείωναν πως ο νέος αρχηγός του κόμματος «δεν μπορεί να χρεωθεί» το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΠΑΣΟΚ

Ικανοποίηση καταγράφεται στην Χαριλάου Τρικούπη από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε σε δήλωσή του  πως «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει σταθερά την ανοδική του πορεία. Είναι η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση της χώρας».

Μάλιστα απάντησε εμμέσως στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η αγωνία μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η Ν.Δ να έχει έναν αξιόπιστο αντίπαλοΑυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου. Αλλά με αγώνα καθημερινό και θέσεις και μέσα κι εξω από την Βουλή».

Στην ανάλυση του αποτελέσματος που κάνει το ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι φάνηκε η δυναμική του κόμματος σε 3 μεγάλους δήμους με την επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη στον Πειραια, την είσοδο του Χάρη Δούκα στο δεύτερο γύρο για την Αθήνα και αντίστοιχα την είσοδο στον δεύτερο γύρο του Στέλιου Αγγελούδη στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης τονίζεται πως το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο σε 3 περιφέρειες (Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία). Όσον αφορά τους δήμους σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ κέρδισε από τον πρώτο γύρο 20 δήμους ενώ είναι πολλαπλάσιοι οι δήμοι που διεκδικεί σε σχέση με το 2019.

ΚΚΕ

Στην σταθερότητα της πολιτικής του αποδίδει το ΚΚΕ την σημαντική άνοδο που κατέγραψε στις περιφερειακές- δημοτικές εκλογές. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε ως πολιτικό συμπέρασμα σε δήλωσή του πως «ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του με τα εκλογικά στοιχεία λέγοντας πως «στις 13 Περιφέρειες, καταγράφεται πάνω από 10,0%, έναντι 6,86% που ήταν στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2019 και φυσικά του ποσοστού 7,69% στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2023». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο ποσοστό του ΚΚΕ «στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας στην Αττική που (σ.σ το ΚΚΕ) βρίσκεται στο 14%».

Το ΚΚΕ αναμένεται να δώσει με ιδιαίτερη ένταση την «μάχη του δεύτερου γύρου» στην Πάτρα εκτιμώντας ότι το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων έχει συσπειρωθεί απέναντι στον νύν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιου Κώστα Πελετίδη.

Επίσης στελέχη του κόμματος που τοποθετήθηκαν δημοσίως μιλούν σχεδόν για διπλασιασμό των δυνάμεών του στα αστικά κέντρα. Τα ίδια στελέχη – όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης- σημείωσαν πως η ενίσχυση του ΚΚΕ δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνον από κάποια «μετακίνηση» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ως απότοκο της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Σημειώνοντας πως η πτώση που κατέγραψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μικρότερη από την άνοδο του ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα