Θύμα ξυλοδαρμού παιδοχειρουργός στο Αγία Σοφία – Αρνήθηκε να τη δεχτεί η Διοίκηση – Κινητοποιήσεις εργαζομένων

 Θύμα ξυλοδαρμού παιδοχειρουργός στο Αγία Σοφία – Αρνήθηκε να τη δεχτεί η Διοίκηση – Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Το περιστατικό καταγράφηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (5 Οκτωβρίου) όταν παιδοχειρουργός εν ώρα υπηρεσίας σε γενική εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συνοδό ασθενή. Ο συνοδός εξοργισμένος από τη διάρκεια αναμονής προς εξέταση του συγγενικού του προσώπου, αφού δημιούργησε αναστάτωση στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αποφάσισε να επιτεθεί με κλωτσιές και μπουνιές στον πρώτο ιατρό που έτυχε να περνάει από μπροστά του.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, να σημειωθεί, πως τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και οι λοιποί συνοδοί ασθενών παρέμεναν κρυμμένοι εξαιτίας του φόβου τους,  παρακολουθώντας μια πράξη ξυλοδαρμού αμέτοχοι.

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι το προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου, παρέμεινε κι αυτό κρυμμένο χωρίς να συμμετέχει στο γεγονός αυτό επικαλούμενο την έλλειψη δικαιοδοσίας του.

Έπειτα από κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων ο εν λόγω δράστης προσήχθη, αφού η γιατρός έδωσε τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, με την προϋπόθεση ότι μετά τη λήξη της εφημερίας της θα μεταβεί στο τμήμα για καταγγελία.

Τέσσερις ώρες μετά, τόσο το τμήμα Αμπελοκήπων όσο και η ΓΑΔΑ, την ενημέρωσαν πως ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, αφού η ίδια δεν παρίστατο  τη στιγμή της προσαγωγής του για να δώσει κατάθεση.

Επιπρόσθετα, αρνήθηκαν να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία του δράστη για να κατατεθεί μήνυση εναντίον του.

Να σημειωθεί ότι η γιατρός λόγω γενικής εφημερίας του νοσοκομείου αδυνατούσε να αφήσει το πόστο της τη στιγμή του συμβάντος για να μεταβεί στο τμήμα, καθώς και το ότι σε περίπτωση έκτατου περιστατικού το νοσοκομείο δε θα την κάλυπτε νομικά.

Αρνήθηκε να τη συναντήσει ο διοικητής

Την ίδια ημέρα η γιατρός, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, επέστρεψε στο χώρο εργασίας με σκοπό να ενημερώσει το διοικητή του νοσοκομείου για το συμβάν, ο οποίος όμως αρνήθηκε να τη συναντήσει.

Μόνο οι τομεάρχες του νοσηλευτικού προσωπικού κατέγραψαν το περιστατικό, τη ρώτησαν λεπτομέρειες για το συμβάν, το λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί, τον ακριβή διάλογο ο οποίος πιθανόν εξόργισε τον ασθενή κι αναζήτησαν μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού εντός του έτους στον χώρο των ΤΕΠ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, με το πρώτο θύμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Για μία ακόμη φορά γίνεται εμφανής, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι 

  • η ανάγκη για πλήρη νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους
  • η αδιαφορία της διοίκησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού
  • η ανεπαρκής φύλαξη του νοσοκομείου Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  • ο ανεπαρκέστατος κρατικός μηχανισμός που κατ’ επανάληψη αφήνει ελεύθερους δράστες, ενώ με τόση ευκολία στοχοποιεί τα θύματα.

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Παίδων  « η Αγία Σοφία» καταγγέλλουν

  • τη διοίκηση του Νοσοκομείου η οποία αρνείται να αναλάβει ευθύνες και να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.
  • την αστυνομία που ήταν ουσιαστικά απούσα
  • τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ο οποίος ενώ είναι ενήμερος για τα περιστατικά βίας που σημειώνονται σε Δημόσιες Δομές Υγείας δε λαμβάνει μέτρα αποσόβησης αυτών.