Ισραήλ: Χερσαία επέμβαση στη Γάζα – Μαζικοί βομβαρδισμοί – Περισσότεροι από 700 οι νεκροί συνολικά – Κλίμα γενίκευσης της σύρραξης

 Ισραήλ: Χερσαία επέμβαση στη Γάζα – Μαζικοί βομβαρδισμοί – Περισσότεροι από 700 οι νεκροί συνολικά – Κλίμα γενίκευσης της σύρραξης

Το Ισραήλ έχει πλέον περάσει στην αντεπίθεση με την ενεργοποίηση του σχεδίου «Σιδερένια Σπαθιά», με αξιωματούχους και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να κάνουν λόγο για «ιστορικά αντίποινα» ενώ ενεργοποιήθηκε το άρθρο 40 που σημαίνει πρακτικά κήρυξη πολέμου κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1973. Ανησυχία προκαλεί και η εμπλοκή Χεζμπολάχ η οποία εξαπέλυσε επίθεση σε αμφισβητούμενη περιοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν από το έδαφος του Λιβάνου, πυροδοτώντας σενάρια για τυχόν γενικευμένη είσοδό της στις πολεμικές συγκρούσεις. Στην επίθεση απάντησε και το Ισραήλ εκτοξεύοντας πυραύλους και χτυπώντας στρατηγικούς στόχους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε για εκδίκηση. Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ IDF, στην έκτακτη ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως «πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε μία έντονη αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιώντας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη».

Ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει διορία εκκένωσης 24 ωρών σε ισραηλινούς οικισμούς στα σύνορα με τη Γάζα και όπως φαίνεται είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η χερσαία επέμβαση.

Σε περισσότερους από 700 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ, χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα σύνορα με τη Γάζα σε άλλα σημεία του Ισραήλ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες».

Έως τώρα έχουν εκκενωθεί οι περιοχές: Nahal Oz, Erez, Nir Am, Mafalsim, Kfar Gaza, Gavim, Or Hanar, Ivym, Nativ Hathara, Yad Mordechai, Karmia, Zikim, Kerem Shalom, Kissufim, Holit, Sofa, Nirim, Nir Oz, Ein HaSlosha, Nir Yitzhak, Bari, Magen, Reim, Saad and Alumim.

Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

Η χερσαία επίθεση στην Γάζα ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η πόλη είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, οι βάσεις της φανατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς βρίσκονται δίπλα σε κατοικίες, ενώ ένα επιπλέον εμπόδιο αποτελούν και οι Ισραηλινοί όμηροι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν κατά δεκάδες στην Γάζα, πιθανά ως «ανθρώπινες ασπίδες» απέναντι στις ρουκέτες ή την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ.

Ωστόσο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και δεκάδες άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τα σύνορα με τη Γάζα.

To Iσραήλ έχει επιβεβαιώσει έως τώρα πως έχουν σκοτωθεί 44 στρατιώτες.

Οι Παλαιστίνιοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν με αλεξίπτωτα και ανεμόπτερα ώστε να μην «διαβάσουν» οι αεράμυνες του Ισραήλ την κίνησή τους, κάτι το οποίο αποδείχτηκε αποτελεσματικό.

Ένα video από τα social media δείχνει χαρακτηριστικά το πως γέμισε ο ισραηλινός ουρανός τα ξημερώματα του Σαββάτου από αλεξιπτωτιστές.

Σε σπίτια ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επιτέθηκε νωρίτερα σήμερα η ισραηλινή αεροπορία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ Καν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, οι ηγέτες της Χαμάς που δέχτηκαν επίθεση είναι οι Yahya Sanwar, Nizar Awadallah, Fathi Hamad, Itsam al-Dealis, Kamal Abu Awan και Abu Mu’az Saraj.

Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται φόβοι για γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή, καθώς στο παιχνίδι μπήκε και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες πλήτοντας στόχους στο βόρειο Ισραήλ.

Άμεση ήταν η απάντηση από το ισραηλινό πυροβολικό που έπληξε τον νότιο Λίβανο, όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί. «Το ισραηλινό πυροβολικό πλήττει περιοχή του Λιβάνου από όπου προήλθαν πυρά», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις για τη φύση της επίθεσης.

Προβληματισμός επικρατεί αναφορικά και με τους αιχμαλώτους που κρατά η Χαμάς. Ο αριθμός είναι ακόμα απροσδιόριστος και υπάρχει αναμονή για επίσημες ανακοινώσεις από την Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς κρατά τους ομήρους προκειμένου να τους ανταλλάξει με φυλακισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οι νεκροί είναι εκατοντάδες και από τις δύο πλευρές. Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Την ίδια στιγμή, η Jerusalem Post κάνει λόγο για 750 Ισραηλινούς αγνοούμενους, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στο νότιο Ισραήλ. Παράλληλα, πληροφορίες που επικαλέσθηκε ο ισραηλινός στρατός, κάνουν λόγο για Ισραηλινούς αιχμαλώτους να κρατούνται από μαχητές της Χαμάς σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες στο νότιο Ισραήλ.

  • Τι σημαίνει η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί για τη σύγκρουση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση; Ο δημοσιογράφος του Αl Jazeera Ali Hashem επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Tι σημαίνει η είσοδος της Χεζμπολάχ στη σύρραξη;

Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στους Ισραηλινούς ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα, και ίσως η έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, θα σήμαινε ότι αυτή η σύγκρουση θα αποκτούσε μια νέα διάσταση.

Η Χεζμπολάχ επέλεξε τα αγροκτήματα Σεμπάα για να στείλει ένα μήνυμα [στο Ισραήλ] … [Η περιοχή] θεωρείται από τον Λίβανο ως κατεχόμενο έδαφος, οπότε η Χεζμπολάχ δεν κάνει τίποτα ενάντια στην πολιτική της [λιβανέζικης] κυβέρνησης.

Θα υπάρξει κάποια κριτική στη Χεζμπολάχ από τους πολιτικούς της αντιπάλους στη χώρα, αλλά η Χεζμπολάχ επέλεξε αυτή την περιοχή για να θέσει τα πράγματα σε μια προοπτική χωρίς να ξεπεράσει τα όρια.

Ποια είναι η σημασία της συνοριακής περιοχής Shebaa Farms;

Η Shebaa Farms κατελήφθη κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 – υπάρχει ένα ζήτημα με την οριοθέτησή της, καθώς [είναι] αμφισβητούμενη μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας.

Το Ισραήλ το κατέλαβε όταν θεωρούνταν συριακό έδαφος. Ωστόσο, μετά το 2000, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον νότιο Λίβανο, η λιβανέζικη κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η γη αυτή είναι λιβανέζικη.

Ποιες προκλήσεις θέτει η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στα σχέδια του ισραηλινού στρατού;

Σύμφωνα με τον Ali Hashem ,τα τελευταία χρόνια, η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει όπλα, έχει ήδη πυραύλους ακριβείας… [που] είναι ικανοί να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη δεκάδες χιλιάδες μαχητές που είναι καλά εκπαιδευμένοι, έχουν μεγάλη εμπειρία και οι Ισραηλινοί έχουν προειδοποιήσει για τη δύναμη της Χεζμπολάχ.

Επομένως, αν μπει για τα καλά στην σύρραξη ο Λίβανος, οδεύουμε προς μια περιφερειακή συγκρουση, ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο.

Η παλαιστινιακή πλευρά ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος έχει 22 μέλη, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία. Το αίτημα για τη συνάντηση έρχεται υπό το φως της «βάναυσης και συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας κατά του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της εισβολής στο τέμενος Αλ Άκσα από χιλιάδες εποίκους», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος WAFA που επικαλείται τον πρεσβευτή του Αραβικού Συνδέσμου Muhannad Al Aklouk.

Σχετικά Άρθρα