Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλος νικητής η αποχή – Το 70% έφτασε στην Αττική

 Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλος νικητής η αποχή – Το 70% έφτασε στην Αττική

Με τα αποτελέσματα από τις αυτοδιοικητικές και τις δημοτικές εκλογές 2023 να γίνονται σιγά σιγά γνωστά, αποτυπώνεται μεταξύ άλλων πώς επηρέασε η αποχή την εκλογική διαδικασία. Η Αττική φαίνεται να καταγράφει τη μικρότερη συμμετοχή στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς η αποχή που σημειώθηκε ήταν 70%.

Ούτως ή άλλως, η αποχή κρίνεται ως η «νικήτρια» της μάχης Περιφερειαρχών και Δημάρχων, καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται πως ξεπερνάει το 50%. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή κυμαίνεται κοντά στο 49,34% όταν στις εθνικές εκλογές η συμμετοχή έφθασε το 53,74% τον Ιούνιο.

Δηλαδή πάνω από 1 στους 2 πολίτες δεν πήγαν στις κάλπες να ψηφίσουν. Το ποσοστό της αποχής μάλιστα αγγίζει ποσοστά ρεκόρ σε συγκεκριμένους Δήμους και Περιφέρειες, όπως για παράδειγμα ο Δήμος της Αθήνας, όπου η συμμετοχή κυμαίνεται κοντά στο 30%. Δηλαδή 7 στους 10 ή 6 στους 10 δεν προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν Δήμαρχο Αθηναίων.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ντέρμπι, όπου οι «αντάρτες» ζορίζουν τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ, είτε τα κουκιά δεν βγαίνουν για το 43%, που δίνει άνετη επικράτηση από τον Α γύρο.

Τα ντέρμπι

Σε επίπεδο Περιφέρειας, τα «ντέρμπι» εστιάζονται στα Ιόνια νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα παλεύει με τον αντάρτη Γιάννη Τρεπεκλή και στην Δυτική Μακεδονία όπου κονταροχτυπιούνται οι Γιώργος Αμανατίδη και Γιώργος Κασαπίδης.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Τρεπεκλής κονταροχτυπιέται στήθος με στήθος με την Ρόδη Κράτσα με ποσοστό 29% και 28% πότε ο ένας πότε ο άλλος. Για παράδειγμα στο 20% η διαφορά ήταν στους… 100 ψήφους με την Ρόδη Κράτσα να συγκεντρώνει 5.290 ψήφους (28,9%) και ο Τρεπεκλής 5.189 (28,4%).

Επίσης, στη Δυτική Μακεδονία και στο 24%, ο κ. Γιώργος Κασαπίδης προηγείται με 36% και 11.856 ψήφους ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Γ. Αμανατίδης με 35,4% και 11.641 ψήφους. Η διαφορά δηλαδή είναι στους 200 ψήφους.

Σε άλλες τρεις περιφέρειες φαίνεται να μην έχουμε εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Στη Θεσσαλία προηγείται μεν ο Κ. Αγοραστός αλλά μέχρι στιγμής δεν αγγίζει το 43% που θα του δώσει την εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Αν. Μακεδονία – Θράκη όπου ο Χρήστος Μέτιος προηγείται αλλά περνάει προς το παρόν κάτω από τον πήχη του 43%, όπως και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προηγείται ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά με ποσοστό κοντά στο 40%.

Το απόλυτο ντέρμπι στους Δήμους

Σε επίπεδο Δήμων, το απόλυτο ντέρμπι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Θεσσαλονίκη, με τους τρεις υποψηφίους, Κ. Ζερβά, Στ. Αγγελούδη και Σπύρο Πέγκα να βρίσκονται πολύ κοντά και να κονταροχτυπιούνται με ποσοστά κοινά στο 25% και οι τρεις.

Ανατροπή από τον Χ. Δούκα στην Αθήνα

Στους Δήμους, ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται σαφώς αλλά χωρίς να φτάνει το 43% από τον πρώτο γύρο, ενώ στην δεύτερη θέση ακολουθεί ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ και σε απόσταση αναπνοής ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος γύρος φαίνεται να είναι μάλλον δεδομένος και αν δεν υπάρξει ανατροπή σε αυτόν θα περάσει ο Χ. Δούκας με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Αναλυτικά:

Δήμος Αθηναίων – ενσωμάτωση 14% / συμμετοχή 30%

  • Κώστας Μπακογιάννης : 41,1%
  • Χάρης Δούκας: 14,4%
  • Κώστας Ζαχαριάδης: 12,8%

Οι περίπατοι

Η Κρήτη φαίνεται να βάφεται πράσινη, καθώς ο Σταύρος Αρναουτάκης, που εκλέγεται περιφερειάρχης στο νησί από το 2011, με καταμετρημένο το 7,24% των ψήφων συγκεντρώνει το εντυπωσιακό ποσοστό 80,74%.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει ισχυρό προβάδισμα 61,02%, ενώ όπως όλα δείχνουν μπλε θα βαφτεί και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον Γιώργο Χατζημάρκο να συγκεντρώνει το 66,17% (ενσωμάτωση 13,9%).

Προς μία νίκη από την πρώτη Κυριακή οδεύει και ο γαλάζιος υποψήφιος στη Δυτική Ελλάδα, Νεκτάριος Φαρμάκης, που με ενσωματωμένο το 8,74% του εκλογικού σώματος, συγκεντρώνει το 59,70% των ψήφων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην περιφέρεια Ηπείρου, με Αλέξανδρο Καχριμάνη να οδηγεί την κούρσα με ποσοστό 55,14% (καταμετρημένο το 11,02%). 

Στη Στερεά Ελλάδα, η πρωτιά μέχρι στιγμής έχει γαλάζιο χρώμα, με τον Φάνη Σπανό να συγκεντρώνει το 48,71% των ψήφων (καταμετρημένο το 9,20%).

Σχετικά Άρθρα