Συνάντηση Γεραπετρίτη – Ράμα: Στο επίκεντρο η υπόθεση Φρ. Μπελέρη – Εκδικάζεται την Τρίτη το αίτημα ορκωμοσίας του

 Συνάντηση Γεραπετρίτη – Ράμα: Στο επίκεντρο η υπόθεση Φρ. Μπελέρη – Εκδικάζεται την Τρίτη το αίτημα ορκωμοσίας του

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στην υπόθεση Μπελέρη. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, στα Τίρανα, με τις αλβανικές Αρχές να αρνούνται να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας να αναλάβει καθήκοντα, και την Αθήνα να κάνει λόγο για απόκλιση από την ευρωπαϊκή «δικαιοκρατία». Εντός της εβδομάδας, εκδικάζεται εκ νέου το αίτημα Μπελέρη να ορκιστεί Δήμαρχος.

Με την υπόθεση Μπελέρη να ρίχνει βαριά σκιά στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, καθώς τα Τίρανα αρνούνται να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας να αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του και με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

«Έθεσα τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και την απόρριψη του αιτήματος που έχει θέσει, έτσι ώστε να μπορέσει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα, τα οποία του απέδωσε ο λαός της Χειμάρρας. Η συνεχιζόμενη αυτή απόρριψη συνιστά μία προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία και βεβαίως από το τεκμήριο αθωότητας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Μπορεί το τετ α τετ Γεραπετρίτη- Ράμα να διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, το αδιέξοδο όμως παραμένει. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που η Αλβανία δεν συμμορφωθεί με τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, θα θέσει αναχώματα στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ένωση.

«Οι διμερείς σχέσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνούν μέσα από την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. (…) Παραβιάζεται βάναυσα ένας κανόνας της δημοκρατικής αρχής, ένας δήμαρχος όποιος έχει χάσει τις εκλογές φεύγει και πάει σπίτι του και αναλαμβάνει ο καινούργιος. (…) Είναι ο μοναδικός μειονοτικός δήμαρχος όποιος έχει φυλακιστεί στην Αλβανία από το 1991 και μετά που γίνονται ελεύθερες εκλογές» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου ξεκινά η δίκη Μπελέρη, όσον αφορά το αίτημα της ορκωμοσίας του, ακόμα κι αν αυτή χρειαστεί να γίνει μέσα στη φυλακή, ενώ δύο μέρες αργότερα αρχίζει το ποινικό σκέλος της διαδικασίας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρέστη στη Διαδικασία του Βερολίνου, όπου και ανέδειξε τη θέση της Αθήνας υπέρ της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, εφόσον τηρούνται οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα