Κοντογεώργης στο libre: Στη θεσμική λειτουργία δεν χωρούν θεωρίες συνωμοσίας, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανεξάρτητες αρχές

 Κοντογεώργης στο libre: Στη θεσμική λειτουργία δεν χωρούν θεωρίες συνωμοσίας, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανεξάρτητες αρχές

Βάρος στη γρήγορη υλοποίηση των πολιτικών της ρίχνει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη. Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο libre στόχος είναι να δουν οι πολίτες «άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους καθώς και στις διαρθρωτικές και μακροχρόνιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης».

Αναφέρεται επίσης, στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές που έγιναν τόσο στα χωριά του κάμπου όσο και στην περιοχή του Βόλου αλλά και το Πήλιο.

Συνέντευξη

-Κύριε υφυπουργέ, η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Οι φωτιές και οι πλημμύρες έδειξαν ένα κράτος απροετοίμαστο για να αντιμετωπίσει ισχυρά φαινόμενα και στη συνέχεια να διαχειριστεί τις κρίσεις που προκλήθηκαν. Να σας θυμίσω ότι η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς έσβησε μόνη της μετά από 16 ημέρες, στο Ρόδο δε χρειάστηκε μία εβδομάδα αφού κατέκαψε μεγάλο μέρος του νησιού  και οι κάτοικοι στα πλημμυρισμένα χωριά του κάμπου της Θεσσαλίας περίμεναν για δύο ή και τρεις ημέρες εγκλωβισμένοι για βοήθεια. Τι μπορεί να γίνει;

Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας δοκιμάστηκε σε πρωτόγνωρες συνθήκες . Είναι πια εμφανές ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη παρούσα και ο δικός μας σχεδιασμός πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να ανταποκριθούμε πιο άμεσα. Εστιάζουμε κυρίως στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης – Περιφέρειας και Δήμων -, αλλά και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά και τεχνολογικά εργασία για την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την λειτουργία της πολιτικής προστασίας, τον τουρισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά κ.ά.. Ήδη υλοποιούμε το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 2,1 δισ. ευρώ και τους επόμενους 4 μήνες θα έχουν προχωρήσει οι εναπομείναντες διαγωνισμοί, ενώ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο πλαίσιο που έχουμε ανακοινώσει. Για τη διαχείριση υδάτων της Θεσσαλίας, συστήνεται ανεξάρτητος φορέας ώστε να μπορούμε γρήγορα να δρομολογήσουμε τα απαραίτητα συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα.

-Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανακοινώθηκε ένα πακέτο βοήθειας 2,2 δισ. €. Όμως στη συνέχεια μάθαμε ότι επρόκειτο για χρήματα που δεν απορροφήθηκαν από την Ελλάδα για έργα που συνδέονταν με πλημμύρες και  υποδομές. Άρα πάλι δεν έγιναν τα πράγματα όπως έπρεπε την προηγούμενη τετραετία…

Ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε ένα σημαντικό πακέτο 2,2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την ανασυγκρότηση όλης της περιοχής. Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν μέσα από μια διαδικασία κατ’ εξαίρεση ευελιξίας από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς, από την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν γίνεται υπό κανονικές συνθήκες, καθώς και από ανακατεύθυνση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

  • Επιπλέον, η Ελλάδα θα αιτηθεί συμπληρωματική ενίσχυση από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή απαιτεί πολυμερή συνεργασία και κοινή δράση μεταξύ των κρατών που γεωγραφικά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και πλήττονται ανάλογα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και πρόσθετους πόρους.

Στη συνάντηση των ηγετών της MED9 ζήτησε τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους και δράσεις εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

-Μήπως τελικά το κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να βρει τα βήματά του καθώς είναι και πολυάριθμο και βρίσκεται σε σύγχυση αρμοδιοτήτων ;

Κάθε νέα περίοδος έχει μια διαδικασία μετάβασης και η συνολική πορεία της κυβέρνησης θα αποτιμηθεί αργότερα. Το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν σχεδόν ισάριθμο, αλλά αυτό δεν επέδρασε αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησης, γεγονός που επιβραβεύτηκε κατά τις πρόσφατες εκλογές.

  • Έχοντας διασφαλίσει έναν εμπεδωμένο μηχανισμό συντονισμού, παρακολούθησης και αποτίμησης του κυβερνητικού έργου δίνουμε όλο το βάρος στη γρήγορη υλοποίηση των πολιτικών μας προκειμένου οι πολίτες να δουν άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους καθώς και στις διαρθρωτικές και μακροχρόνιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

Η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού προϋποθέτει επιμονή και ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους και λογοδοτούν σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής. Για αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα ανταποκριθούμε στις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών.

-Οι πρώτες δημοσκοπήσεις ανεξάρτητα από το ποσοστό που δίνουν στην ΝΔ, αποτυπώνουν και τις ευθύνες που αποδίδουν οι πολίτες που ερωτήθηκαν στην κυβέρνηση για όσα έχουν συμβεί. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στην κάλπη των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών για τους υποψήφιους που έχουν το χρίσμα της ΝΔ;

Όπως ήδη ανέφερα, ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων επίπεδων διακυβέρνησης αναδεικνύεται σε ολοένα και πιο κρίσιμη παράμετρο για την αποτελεσματικότητα του σύγχρονου κράτους. Με αυτό το γνώμονα δόθηκε εξ αρχής πολιτική διάσταση από τον Πρωθυπουργό στις Περιφερειακές εκλογές, αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για την συνολική ανάπτυξη στη χώρα. Το προηγούμενο διάστημα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ένα συνεκτικό σχέδιο κρίσιμων έργων, ένα περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια.

Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που συμμερίζονται το αναπτυξιακό όραμά μας, ώστε να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού αυτό το φιλόδοξο σχέδιο αφού για εμάς η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η αποκέντρωση , ο σωστός επιτελικός σχεδιασμός μαζί με την ορθολογική διαχείριση πόρων και η κοινωνική συνοχή αποτελούν προτεραιότητες για τη νέα τετραετία.

-Στο πλαίσιο της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ). ΝΔ και Ελληνική Λύση, πρότειναν τα νέα πρόσωπα που θα διοικούν την Ανεξάρτητη Αρχή. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε και υπαινίσσεται ότι έγινε «συμφωνία» που προβλέπει το σβήσιμο ενός προστίμου που έχει επιβληθεί στον κ. Βελόπουλο. Ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κ. Βελόπουλος και αν τίθεται θέμα διαγραφής του προστίμου από τη νέα σύνθεση των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής;

Στη θεσμική λειτουργία των πραγμάτων δεν χωρούν θεωρίες συνωμοσίας όπως και εύκολοι σχολιασμοί υποθέσεων, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανεξάρτητες αρχές. Αυτό επιβάλλει ο θεσμικός σεβασμός στην ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ αλλά και η στοιχειώδης διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών, που δεν μπορεί να είναι a la carte. Όσον αφορά στην αλλαγή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, υπενθυμίζω ότι η θητεία τους είχε ήδη λήξει εδώ και καιρό και η αντικατάστασή τους έγινε όπως προβλέπεται θεσμικά. Αντίστοιχη ήταν η διαδικασία και για τον ορισμό νέας διοίκησης στο ΕΣΡ.

Σχετικά Άρθρα